Sociální sítě
Nahoru

GeForce Now: herní bestie v cloudu

Vítejte v budoucnosti gamingu, kde nejnovější hry nevyžadují nejnovější hardware. NVIDIA GeForce Now totiž nabízí výkon špičkového herního počítače prostřednictvím cloudové služby. V nekompromisní herní stanici tak proměníte běžný televizor, pracovní ultrabook i obyčejný mobilní telefon. My jsme službu důkladně otestovali a vy si tak můžete přečíst, jak sobě nebo dětem dopřát herní zábavu, kterou vám nedají ani ty nejnadupanější herní konzole. NVIDIA GeForce Now Ultimate totiž s přehledem zvládne i 120Hz 4K!

Dostupné řešení s trvalou hodnotou

GeForce Now je cloudová herní služba, která vám umožní hrát nejnovější tituly na prakticky jakémkoliv zařízení s dobrým internetovým připojením. Za měsíční poplatek 599 Kč, nebo 2 990 Kč za pololetí, získáte přístup k virtuálnímu hernímu PC s výkonem, o kterém se vám ani nesnilo. A to bez nutnosti investovat desetitisíce do vlastního hardwaru. I když je nám jasné, že kdo chce, ten si pořádné herní dělo dopřeje i přes ceny vyšší než 70 000 Kč, tak GeForce Now bude mít vždycky jednu nezanedbatelnou výhodu – bude vždy aktuální.

Grafická karta ve vašem počítači pravděpodobně zastará už příští rok. S předplatným GeForce Now Ultimate ale nemusíte zoufat. NVIDIA určitě vždy nasadí tu nejnovější. Vy tak budete stále platit necelé 3 000 Kč za půl roku a služba se postará o to, že každý rok uvidíte tu nejlepší grafiku a nejmodernější funkce.

Jak se GeForce Now předvedla?

Náš test zahrnoval širokou škálu zařízení a titulů, od nejnovějších hitů jako je Cyberpunk 2077 a Alan Wake 2, až po klasiky jako Witcher 3. První jmenovanou jsme zakoupili v obchodě Steam a zbývající dvě na GOGu. GeForce Now nezklamala ani v jednom případě a přinesla ukázkově plynulý neskutečně efektní obraz. A to se týkalo všech zařízeních, se kterými jsme ji zkusili.

Největším překvapením bylo, když jsme si bez problémů zahráli i na mobilním datovém připojení našeho iPhonu – přímo na jeho obrazovce. Jediné, co ale v takovém případě doporučíme, je nákup odpovídajícího gamepadu. Hrát akční tituly s virtuálními tlačítky telefonu prostě není ono.

Technologie, které dělají rozdíl

Zvláštní pozornost si zaslouží technologie, ve kterých má NVIDIA obrovský náskok před konkurencí. Kromě Ray tracingu se tak můžete těšit i z DLSS. Ray tracing zajišťuje, že světlo ve hrách působí neskutečně realisticky. Místo odhadovaných efektů totiž grafická karta GeForce RTX 4080, kterou máte v rámci služby k dispozici online, počítá trasu světelných paprsků ve scéně dle fyzikálních zákonů. Night City v Cyberpunk 2077 tak vypadalo naprosto neuvěřitelně. Světla neonů si hrála se stíny postav a zbarvovala jejich tváře divokými odstíny pastelových barev. Odrazy reklamních cedulí zaplňovaly kaluže a ze stínů vyplouvaly nejjemnější detaily materiálů a skrytých předmětů. Nejnovější AI technologie zpracování obrazu DLSS 3.5 přitom nabídlo hladký obraz ve vyšším rozlišení, aniž by došlo k jakýmkoli ztrátám výkonu. A na tohle si opravdu netroufnou ani nejdražší herní konzole.

Nadchnul nás i fakt, že nechybí ani podpora prostorového zvuku. Když jsme tak nainstalovali GeForce Now na streamer v našem domácím kině, celá místnost se proměnila v kyberpunkovou rušnou ulici plnou divokých rozhovorů, přestřelek a městského ruchu. Stačilo přepnout do hry Witcher 3 a okolo nás se rozezněl zpěv lesních ptáků a řinčení mečů. Takhle si představujeme pořádný herní zážitek.

Flexibilita za všech okolností

Jedním z největších plusů GeForce Now je její flexibilita. Hraní na různých zařízeních bez nutnosti stahování a instalace her a aktualizací znamená, že do světa hraní můžete vstoupit okamžitě, kdekoli a kdykoli. To je obzvláště praktické, pokud se nechcete, nebo z časových důvodů nemůžete starat o herní PC.

GeForce Now lze bez problémů instalovat na notebooky s MacOS, Windows i Chrome OS. Problém nečinní ani chytrým televizorům od LG, Samsungu a Sony. A naprosto bez problémů běží i na všech Google TV a Android TV zařízeních. To jsme ocenili, protože jsme tak snadno mohli hrát v domácím kině, na televizoru v obýváku i na telce Samsung The Frame, která se většinou v ložnici tváří jako obrázek. A pro takovou flexibilitu, bychom si domů museli pořídit konzole rovnou tři.

Hry si navíc můžete dopřát i na cestách. Stačí, když budete mít kvalitní připojení k internetu. A světe div se, stačila na to i mobilní 5G síť českého operátora. Snadno si tak kdykoli zahrajete na notebooku, Macbooku, nebo mobilním telefonu. A při troše štěstí třeba i na televizi v hotelovém pokoji. Jen tedy bude třeba, vzít si s sebou pořádný gamepad.

Verdikt

GeForce Now je dnes skvělou alternativkou nejen pro casual hráče. V nejvyšší třídě Ultimate totiž nadchne i ty nejnáročnější. Nabídne vyšší kvalitu grafiky než herní konzole a bez problémů se vyrovná i těm nejdražším herním počítačům. Tady jednoduše nemáme co vytknout. A navíc, s GeForce Now vaše herní sestava nikdy nezastará.

 

Více z rubriky Tech

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.