Sociální sítě
Nahoru

Lexus v rámci milánského týdne designu představil expozici Time

Na výstavě se prezentují díla dvou návrhářů inspirovaná koncepčním modelem Lexus LF-ZC (Lexus Future Zero-emission Catalyst), který zkoumá možnou podobu čistého elektromobilu nové generace.

Instalace Beyond the Horizon od Hidekiho Jošimota a jeho studia Tangent zachycuje budoucí svět mobility a jeho rozvoj prostřednictvím softwarových inovací. Instalace vytvořená ve spolupráci s hudebníkem a skladatelem Keičirem Šibujou zahrnuje i pohlcující zvukovou scénu.

Projekt 8 minut a 20 sekund je novým dílem Marjan van Aubelové, které spojuje solární návrhy a technologie na cestě k uhlíkově neutrální budoucnosti. „Lexus se tradičně brání zažitým konvencím světa luxusních vozidel a usiluje o rozšiřování obzorů vlastních produktů a služeb s cílem překonávat očekávání zákazníků. Stabilně se držíme lidsky zaměřené filozofie a jsme přesvědčeni, že dalším zkoumáním vztahu mezi lidmi a časem – což je také hlavním motivem naší výstavy – načerpáme inspiraci k vytváření nových a ojedinělých zkušeností,“ říká Simon Humphries, Chief Branding Officer značky Lexus.

Instalace Beyond the Horizon

Beyond the Horizon je interaktivní instalace, jejíž hlavní součástí je řada dvoumetrových plastik. Na první pohled jsou všechny stejné, ale u každé jsou použity jedinečné světelné efekty k navození odlišné atmosféry. Středobodem díla je koncept LF-ZC, symbolizující inovace a mobilitu budoucnosti.

Návrhář Hideki Jošimoto spojuje nejmodernější technologie s prastarými japonskými řemesly v podobě velkolepého projekčního plátna o výšce 4 metrů a šířce 30 metrů, na němž se nepřetržitě promítají proměnlivé pohledy na horizont. Plátno je vyrobeno z materiálu, jenž vychází z 1,5 tisíciletí dlouhé tradice papíru Echizen waši, používaného k výrobě posuvných stěn v tradičních japonských domácnostech. V tomto konkrétním případě je vyroben z bambusových vláken s odkazem na použití tohoto udržitelného materiálu v kabině LF-ZC a rovněž jako připomínka tradičního respektu značky Lexus k mistrovskému řemeslnému zpracování a jeho uplatnění ve vozech Lexus. Na plátně se promítá posloupnost obrazů od rozbřesku až po setmění za doprovodu originální abstraktní zvukové kulisy, kterou vytvořil hudebník a skladatel Keičiro Šibuja.

Instalace 8 minut a 20 sekund

Toto dílo vyjadřuje snahu značky Lexus o další inovace na poli mobility s využitím společného potenciálu energií a softwaru na podporu úspěšného soužití uhlíkové neutrality s luxusem. Součástí instalace je vyobrazení konceptu LF-ZC v měřítku společně s využitím sluneční energie získávané prostřednictvím organických fotovoltaických článků (OPV) a ukládané do vestavěných baterií. Cílem je poukázat na možnosti synergie s přirozeným prostředím, kdy se návštěvník stává aktivním účastníkem této vize budoucnosti.

Expozice 8 minut a 20 sekund, jejíž název symbolizuje dobu letu slunečních paprsků ze Slunce na Zemi, prezentuje vůz zasazený mezi holografické stromy společně s místy pro posezení a rozjímání na pozadí interaktivního slunce. Toto umělé slunce, tvořené kruhem 16 solárních lamp ‚Sunne‘ od van Aubelové, změní barvu poté, co se návštěvník dotkne senzoru tvořeného novou bambusovou tkaninou z vývoje Lexus. Senzor odešle signál, na jehož popud se pak návštěvník může kochat pohledem na svůj soukromý východ slunce.

Součástí instalace je také přirozené zvukové pozadí, jako např. šelest bambusu – coby další odkaz na tento materiál použitý v interiéru konceptu LF-ZC, kterým bylo toto dílo inspirováno.

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.