Sociální sítě
Nahoru

Montblanc slaví 100 let od vzniku ikony psaní

Je to přesně sto let od chvíle, kdy německý výrobce luxusních psacích potřeb a doplňků Montblanc představil světu plnicí pero Meisterstück. To se za dobu své existence stalo neodmyslitelnou součástí kultury psaní a získalo nezpochybnitelný status ikony. Na oslavu tohoto významného výročí Montblanc uvádí jubilejní kolekci, kterou odkazuje na počátky Meisterstücku a oslavuje jeho trvalý odkaz.

Významná kapitola v dějinách kultury psaní se začala psát v roce 1924, kdy společnost Montblanc představila svůj nový psací nástroj. Celočerné plnicí pero dostalo název Meisterstück, v německém překladu „mistrovské dílo“, který vyjadřoval jeho charakter absolutního řemeslného díla vytvořeného mistrovským umem.

V průběhu století nepřetržitého používání a popularity byl Meisterstück zdokonalován a stal se legendární ikonou mezi psacími nástroji. U příležitosti stoletého výročí se Montblanc vrací k jeho počátkům a představuje kolekci Meisterstück The Origin, která vyzdvihuje designové atributy i barvy pera v průběhu let, a dokonce se vrací k prvotním konceptům z rozsáhlého archivu značky, jež nebyly nikdy předtím realizovány.

„Na vrcholu digitálního věku je Meisterstück stále považován za symbol kultury, kreativity a propojení. Je především synonymem síly ručního psaní. Touto speciální kolekcí zveme všechny ty, kdo milují psaní a odkaz značky Montblanc, aby se s námi vydali na cestu a objevili či znovuobjevili designové prvky, které se staly signaturními znaky milovaného Meisterstücku,“ říká Alessandra Elia, ředitelka pro kulturu psaní značky Montblanc.

Počátky originální ikony

Meisterstück je považován za jedinečný psací nástroj, jenž zanechal v lidstvu nesmazatelnou stopu, neboť jej používalo mnoho významných osobností, které utvářely naši společnou kulturu a historii. Jeho původ a následný úspěch jsou však možná spíše náhodné. Říká se, že někteří zákazníci začali požadovat psací nástroje pro „sváteční použití“ – kvalitní pera, která nebyla určena pro každodenní psaní. Aniž by to věděli, řemeslníci v dílnách Montblanc již delší dobu takové psací nástroje v rámci svých osobních projektů vyvíjeli – unikátní kusy, které se vyznačovaly vysoce pokročilým řemeslným zpracováním, kvůli kterému se jim přezdívalo „Meisterstück“.

Během let se tvar pera vyvinul z jednoduchého vzhledu černého bezpečnostního pera se zatažitelným hrotem na pero odrážející vlivy různých období. Meisterstück postupně získal charakteristické designové kódy definující jeho nadčasovou identitu, vykrystalizovanou před více než padesáti lety. Číslo „4810“ vygravírované na dvoubarevném zlatém hrotu jako odkaz na výšku hory Mont Blanc v metrech a odvážný design klipu se poprvé objevily ve 20. letech 20. století, zatímco zeštíhlený doutníkový tvar a tři zlaté kroužky byly použity koncem 40. a v 50. letech 20. století.

Charakteristické designové prvky nové ikony

Na počest 100. výročí pera Meisterstück je každá edice nové jubilejní kolekce vybavena hrotem se speciálním designem s vygravírovanou číslicí 100 a letopočty 1924 a 2024. Oba významné letopočty jsou vyvedeny také na kroužku na víčku. Zpočátku byl název „Meisterstück“ překládán do různých jazyků, ale s rostoucím mezinárodním úspěchem se název pera stal natolik příznačným, že byla zachována pouze původní německá verze. Na znamení důležitosti originálního pojmenování je na víčku vyryto původní logo MEISTERSTÜCK.

Prohnutý klip pera s kuličkou na konci je poctou mnoha různým verzím klipů, které existovaly ve 20. letech 20. století, kdy klipy nebyly pevně spojeny s psacím nástrojem, ale zákazníci si je mohli vybrat z řady různých variant. Inspirované rozličnými mramorovými efekty u raných per Meisterstück, víčka nových edic z ušlechtilé pryskyřice zdobí efekt připomínající tekutý inkoust, který byl záměrně přizpůsoben dnešním pokročilejším výrobním technikám. Jako odkaz k původním zdrojům, které inspirovaly design kolekce Meisterstück The Origin, je každý emblém Montblanc obklopen příslušnou barvou dané edice.

Kolekce Meisterstück The Origin: Edice z pryskyřice

Kolekce Meisterstück The Origin Precious Resin 149 má tělo z černé ušlechtilé pryskyřice a víčko s efektem tekutého inkoustu, doplněné kováním potaženým platinou, kroužkem na víčku s letopočty 1924 a 2024 a speciálním výročním klipem. Zlatý hrot z 18karátového zlata pokovený rhodiem je ozdoben designem ke stému výročí.

Kolekce Meisterstück The Origin Precious Resin LeGrand spojuje tmavě modré tělo z ušlechtilé pryskyřice s modrým víčkem s efektem tekutého inkoustu. Emblém Montblanc, který korunuje psací nástroj, je zasazen do modré pryskyřice, zatímco hrot je vyroben ze 14karátového zlata pokoveného rhodiem.

Kolekce Meisterstück The Origin Precious Resin Classique ze zelené ušlechtilé pryskyřice s víčkem s efektem tekutého inkoustu s elegantním pozlaceným kováním a emblémem obklopeným zelenou pryskyřicí. Hrot ze 14karátového zlata nese gravírování ke 100 letům Meisterstücku.

Kolekce Meisterstück The Origin: Edice Doué a Solitaire

Edice Doué a Solitaire přinášejí rané designové studie pocházející z rozsáhlého archivu Montblanc. Kromě unikátního exempláře pera, které nebylo nikdy uvedeno do výroby, nebyl tento design dosud na žádném psacím nástroji Montblanc k vidění. Složitý vzor u dvou nových edic dává tak značce Montblanc příležitost konečně představit tento dávno zapomenutý design připomínající styl art deco.

Kolekce Meisterstück The Origin Doué LeGrand kombinuje víčko s archivním vzorem tvořeným platinou a modrým lakem zdobeným gravírovaným vintage logem MEISTERSTÜCK a tělo z ušlechtilé modré pryskyřice. Edice je vybavena zlatým hrotem z 18karátového zlata pokoveného rhodiem a emblémem Montblanc na vrcholu víčka zasazeným do modré pryskyřice.

Kolekce Meisterstück The Origin Doué Classique kontrastuje víčko s archivním vzorem tvořeným žlutým zlatem a zeleným lakem s tělem ze zelené ušlechtilé pryskyřice. Emblém Montblanc je zasazen do zelené pryskyřice a hrot je vyroben z 18karátového zlata.

Kolekce Meisterstück The Origin Solitaire LeGrand propojuje složitý archivní design v kombinaci žlutého zlata a laku v korálové barvě na víčku i těle pera.

Doplňky Meisterstück The Origin

Jako doplněk ke kolekci psacích potřeb představuje Montblanc tři barvy inkoustu ve skleněných lahvičkách, které odrážejí klíčové barvy edice – modrou, zelenou a korálovou – a jsou uloženy v krabičce s archivním designem. Zážitek z psaní doplňuje modrý zápisník z hovězí kůže s embosovaným vzorem z archivů značky, kožený zápisník Meisterstück 100 s digitálním potiskem plnicího pera a dopisní sada s designem ke 100. výročí. Kolekce doplňků je obohacena také o výběr kulatých manžetových knoflíčků z oceli a laku a kožené náramky s ocelovou sponou ve vintage designu.

Více z rubriky Výstavy a Premiéry

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.