Sociální sítě
Nahoru

Energie + regenerace = harmonie pro excelentní sportovní výkon

Každý sportovec ví, že klíčem k dosažení co nejlepšího výkonu je dostatek energie. Bez ní je obtížné dosáhnout svých vysněných cílů a překonávat osobní rekordy. Co tedy ovlivňuje množství dostupné energie pro sport? Sacharidové (krevní cukr, glykogen) a tukové zásoby. Tyto formy energie jsou uložené v těle a přeměňují se na základní energii, tzv. ATP (Adenosintrifosfát), která jako jediná dokáže pohnout svalem. Právě na ATP tak závisí kvalita sportovního výkonu. Množství dostupné energie lze přitom ovlivňovat a tím vylepšovat výkon.

Během sportu organismus nemusí čerpat energii pouze z tělesných zásob, ale také z přijaté potravy. Ta však musí mít optimální složení a být velmi rychle vstřebána. Správná výživa během výkonu je založena na minimu bílkovin a tuků, naopak je bohatá na jednoduché a snadno vstřebatelné sacharidy. Ideální formou jsou tak energetické gely nebo tablety, například od Enervitu.

Během sportovní aktivity může poskytnou další podporu výkonu komprese, jako ta v kompresním oblečení Royal Bay. Komprese totiž rovnoměrně a vhodně stáhne sval, který se díky tomu lépe prokrví, je více okysličován a živiny rychleji přenášeny, což vede k lepšímu výkonu, oddálení únavy a snadnější regeneraci.

Po intenzivní sportovní aktivitě je důležité začít okamžitě s regenerací. Správná regenerace zahrnuje doplnění vyčerpaných sacharidových zásob glykogenu do svalů. Glykogen je totiž rychlým zdrojem energie během cvičení a tělo ho potřebuje při aerobních i anaerobních výkonech. K doplnění těchto zásob lze sáhnout např. po regeneračních nápojích. Třeba legendární Enervit R2 Recovery obsahuje kromě zmiňovaných sacharidů i aminokyseliny pro opravu poškozených svalových vláken a vitaminy pro podporu energetického metabolismu.

Zvláště po náročných výkonech trvá regenerace těla dva až tři dny. Aby byla kvalitní a rychlejší, je vhodné využít kromě správné výživy i přínosů kompresního oblečení. Odstupňovaná komprese podporuje lepší průtok krve, což zajišťuje rychlejší odvod škodlivých metabolitů včetně laktátu a zároveň urychluje dodávku energie a důležitých živin do svalů.

Spojením správné výživy, kompresního oblečení a optimálního příjmu energie lze dosáhnout lepšího sportovního výkonu a rychlejší regenerace. Buďte však trpěliví a postupujte postupně, abyste dosáhli dlouhodobých výsledků.

Více z rubriky Sport

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.