Studio archicraft představuje luxusní sídlo Arden Road. Nachází se v prestižní čtvrti Los Angeles

Rezidence Arden Road, nejnovější počin holešovického studia archicraft, přináší unikátní pohled do světa prominentního bydlení. Projekt zasazený do vyhlášené rezidenční čtvrti Pasadena představuje důmyslnou syntézu mezi tradičním a moderním pojetí kalifornských rodinných rezidencí.

Cílem projektu Arden Road byla kompletní rekonstrukce původního jednopatrového domu a jeho proměna v luxusní nemovitost, která ale kromě moderního, designového bydlení nabídne útulnou, rodinnou atmosféru.

Našim cílem bylo vytvořit prostor, který je nejen vizuálně atraktivní, ale především plně funkční a příjemný pro každodenní bydlení. Rezidence by měla být místem plným života,“ říká k projektu architektka Marija Volkman, která od roku 2012 vede americkou pobočku archicraft v Los Angeles a dodává: „Místní jsou často ovlivněni designem a architekturou luxusních hotelů. A proto se jimi často inspirují a mnohdy se tak stává, že sídla připomínají spíše hotely. Bohužel často postrádají útulnost, což je přesně to, čemu jsme se chtěli vyhnout.

Rezidence se rozkládá na téměř šesti stech metrech čtverečních, přičemž vychází z původního jednopatrového domu. „V sídelní oblasti Los Angeles, městě Pasadena, platí pravidlo, že se při rekonstrukci musí dodržet 60 % původních stěn, aby byla stavba vůbec povolena. I přesto je tato rezidence prakticky nová, s kompletně novou dispozicí a interiérem,“ říká architektka Marija Volkman a dodává, že nová plocha rezidence převyšuje původní zástavbu o dvě stě metrů čtverečních.

Maximální možná rozloha, kterou nám město povolilo, byla pět set metrů čtverečních. Když ale k domu přidáte hostinský dům, můžete rozlohu navýšit o dalších osmdesát. V Kalifornii je nedostatek míst k bydlení a stát se snaží tímto způsobem reagovat na aktuální situaci. Toho jsme využili i my,“ dodává architekta studia archicraft.

S respektem k tradiční rezidenční čtvrti se architekti rozhodli pro elegantní a zároveň diskrétní řešení exteriéru. „Hlavní část domu je situována směrem dozadu a je v ostrém kontrastu s jeho přední částí. Ta působí spíše nenápadně, je jednoduchá a decentní. Zadní části naopak dominuje dvanáctimetrová stěna z posuvného skla, která šikovně propojuje interiér s exteriérem, což je v Kalifornii důležité. Většinu část roku totiž lidé tráví venku,“ říká k nové residenci architektka studia archicraft.

Materiály a povrchové úpravy vně i uvnitř residence kombinují evropský špičkový design s místním řemeslným uměním. Paleta exteriérových materiálů je jednoduchá. Udržitelný kompozitní dřevěný obklad vytváří kontrast k smetanové omítce a zdůrazňuje dynamiku stavby. Venkovní prosklené dveře a okna jsou vyrobeny z tepelně lomeného hliníku s rámy, které mají energeticky účinné dvojité zasklení. Pocházejí z renomovaných zdrojů v Itálii a Španělsku.

Interiéru dominuje přirozené světlo a každý z pokojů disponuje výhledem na okolní zeleň. Společné prostory, včetně impozantního vstupního foyer, obývacího pokoje s krbem, kuchyně otevřené do velkého rodinného pokoje jsou krásně proporčně uspořádané s funkčním průchodem do venkovního prostředí.

Sídlo Arden Road je výrazem našeho přesvědčení, že dům by měl být především místem, kde se cítíte jako doma. I proto jsme zvolili otevřený půdorys, který zahrnuje centrálně umístěnou kuchyň s dvoupatrovými vysokými stropy. Kolem se nachází galerie, prosklená chodba, která poskytne pohled na centrální přízemí. Ať už se budete nacházet kdekoliv, nebudete se cítit izolovaně,“ vysvětluje Marija Volkman. Interiérové materiály, povrchové úpravy a spotřebiče pocházejí z Evropy a jsou dílem italských luxusních designových značek.

V zadní části zahrady pak architekti situovali hostinský dům. Jedná se o obytný prostor kompletně vybavený s vnějšími i vnitřními povrchovými úpravami, které odráží architektonický styl hlavního sídla. „Hostinský dům jsme umístili na vyvýšeném místě, má vlastní venkovní prostor a může sloužit k odpočinku, jako soukromá pracovna, posilovna či jógovna,“ dodává architektka.

Rezidence Arden Road je dokonalým spojením tradice a modernity odrážejícím typický kalifornský životní styl: „Věřím, že se nám podařilo vytvořit designově atraktivní, moderní bydlení, které je v symbióze s historickou čtvrtí a které svým majitelům poskytne teplo útulného domova,“ uzavírá Marija Volkman.

Související články
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz