Sociální sítě
Nahoru

Bazén jako cukrárna: Studio archicraft navrhlo hravé, a přesto minimalistické dětské bazénové centrum

Pastelové podpalubí s výhledy na vodní hladinu poskytující příjemné a bezpečné prostředí pro nejmenší i jejich rodiče. I takto lze charakterizovat nové bazénové centrum, nejnovější projekt z dílny holešovického studia archicraft. Inspirace vodou, podvodním světem a nautickými tématy prostupuje celým interiérem, kde hravost rozhodně není na úkor minimalistického designu.

Holešovické studio archicraft se k zakázce dostalo v době, kdy bytový komplex, jehož je bazén součástí, již stál a byla objednaná nerezová bazénová vana. „Na projektu jsme neměli možnost dělat větší dispoziční změny. Při návrhu jsme se proto drželi rozdělení čistého a technického provozu. Oddělný je rovněž mokrý provoz bazénu a suchý v lobby a pohybovém sálu. Vše samozřejmě s ohledem na potřeby dětí a maminek. Tělocvična, místnost pro kočárky, převlékárny – to vše je uzpůsobeno pro jejich maximální pohodlí,“ říká k začátkům projektu Miroslav Krátký, zakladatel studia archicraft a dodává, že se při návrhu museli rovněž držet striktních bezpečnostních a bezbariérových limitů, které musí prostor splňovat.

Důležitými myšlenkami při navrhování konceptu byla nejen voda, ale i nautické téma a podvodní svět, které se promítají do barevné škály i řešení jednotlivých prvků a povrchů. „Kruhové, zaoblené tvary nábytku, osvětlení inspirované bublinkami – voda praktický prostupuje celým interiérem. Naše snaha byla vytvořit prostor hravý, dětský, ale zároveň jemný a minimalistický v pastelových barvách. Vlastně taková vodní cukrárna,“ vysvětluje Miroslav Krátký.

Snahu o dosažení hravého designového prostředí podtrhuje nejen světlý minimalistický interiér bazénové části, ale i použití nepřímého liniového osvětlení zaoblených tvarů. Čistých linií a světlých odstínů se architekti drželi i při návrhu šaten a sprch. „Navrhli jsme hladké, bílé skříňky v kombinaci se světlým nábytkem z laminátu v bílé barvě a dřevodekoru. V mokrém provozu jsme využili keramické mozaiky ve světlých odstínech,“ doplňuje zakladatel studia archicraft.

Hlavním prostorem je samotný bazén s přidruženým zázemím, dále otevřená recepce s lobby a dětským koutkem, jehož součástí je prodej doplňkového sortimentu. Samostatně bude fungovat prostor pohybového sálu s vlastní šatnou, toaletou a nářaďovnou. „Při navrhování bazénu jsme se drželi čistých linií s odkazem k minimalismu. Kontrastně působí zavěšená lamela z plexiskla evokující vlny v odrazu nad vodní hladinou. Vše opět čisté, v bílých a světle modrých odstínech,“ říká k návrhu interiéru architekt.

Recepci a kavárně dominuje mentolová barva v kombinaci se světlými přírodními odstíny. „Abychom ještě víc podtrhli atmosféru vodního světa, využili jsme dřevěný palubkový obklad, který v kombinaci s kruhovými výřezy a výhledem do bazénu působí jako podpalubí,“ doplňuje Miroslav Krátký.

Projekt představuje pilotní spolupráci archicraft s podnikatelem Pavlem Loudou: Jedná se o pilotní projekt, na kterém jsme spolupracovali s panem Loudou, majitelem největšího autosalonu ve střední Evropě, na jehož realizaci jsme se díky tomuto projektu úspěšně podíleli,“ uzavírá Krátký.

Více z rubriky Bazény

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz