Sociální sítě
Nahoru

Amuni: Sicilská pizza s výhledem na Vltavu

Gourmet pizzeria Amunì není na pražské gastronomické scéně žádným nováčkem – svou první pobočku otevřela již v roce 2017. Letos k ní přibyla další, jež vznikla na Smetanově nábřeží. I zde si hosté mohou vychutnat pizzu z pomalu kynutého těsta a další pokrmy typické pro italskou kuchyni. Elegantní interiér navrhli designéři z ateliéru dvoutakt.

Zakladatelem konceptu a autorem receptur je Sicilan Massimo Giuliana. Vystudovaný geodet otevřel svou první pizzerii v roce 2010 v italské Bologni. Již zde kladl důraz na pomalé kynutí těsta z mouky mleté mlýnským kamenem a na vysokou kvalitu všech dalších surovin. Během uplynulé dekády pak Massimo Giuliana pomáhal vybudovat okolo dvaceti dalších restaurací v Itálii, Velké Británii a Belgii. Právě v belgických Bruggách vznikl koncept Amunì, který se v roce 2017 dostal i k nám do Česka.

První česká pobočka gourmet pizzerie Amunì otevřela na Břevnově, odkud se později přesunula na Vinohrady. Letos k ní přibyla další, kterou hosté najdou na Smetanově nábřeží, přímo naproti Novotného lávce. Koncept obou podniků je v podstatě totožný. Nabídka staví na pizze připravované z pšeničného kvásku podle vlastní receptury a pomalu kynutého těsta. Drobný rozdíl mezi oběma pobočkami ale přeci jen je. Zatímco ta vinohradská disponuje dětským koutkem a nahrává tak spíše rodinným setkáním, ta na Starém Městě je ideálním místem pro pracovní obědy či večeře.

Lokace v centru Prahy, kousek od Karlova mostu, je turisticky exponovaným místem. My bychom však rádi, aby si výhled na Vltavu u nás mohli užít i místní. Ať už při romantické večeři během tzv. zlaté hodinky, nebo během oběda se svými business partnery, kdy centrum města bývá pro všechny strany nejlépe dostupné,“ uvádí Katarína Sommerová, jednatelka Amunì Česká republika.

O kvásek, těsto a výrobu pizzy se v pobočce na Smetanově nábřeží stará zkušený pizzaiolo ze Sicílie. Kromě klasické pizzy, jakou je například Margherita, Napoli nebo Quattro formaggi, mají hosté možnost ochutnat i pizzu gourmet. Tyto pizzy jsou speciálně tvarované a mají vyšší, křupavý okraj. Za zmínku stojí kombinace se sušenou šunkou San Daniele, mozzarellou burrata a fíkovou hořčicí nebo s gorgonzolou, speckem, vlašskými ořechy a medem. Poslední kategorií jsou pizzy sezónní a speciální, díky kterým hosté poznají tradiční vůně a chutě italských regionů se zaměřením na Sicílii. Ty obsahují suroviny dovezené přímo z Itálie jako guanciale z černého prasete z pohoří Monti Nebrodi, sýr taleggio nebo kapary pocházející ze sicilského ostrova Pantelleria. Všechny pizzy – klasické, gourmet i speciální – jsou z kváskového těsta.

Kromě toho mohou hosté vyzkoušet i další pokrmy typické pro italskou kuchyni jako pasta carbonara nebo lasagna classica. Nechybí ani sladká tečka – pistáciové tiramisù, cannoli s ricottou nebo domácí gelato, které si zde sami vyrábějí.

Na samotnou restauraci navazuje tavola calda inspirovaná pouličními krámky v Palermu. Jedná se v podstatě o snack bar s nabídkou rychlých jídel do ruky pro ty, kdo nemají času nazbyt. Ovšem i zde používají kvalitní italské suroviny a pizza odtud chutná stejně jako v sousedící restauraci. Výhodou této části je také delší otevírací doba, hlad zde můžete zahnat i po půlnoci.

Součástí je také gelaterie nabízející zhruba patnáct příchutí, které se pravidelně obměňují. Celkem jich má Amunì v zásobě okolo stovky včetně tradičních italských jako lískový oříšek, Malaga, Zuppa Inglese a podobně. Gelato i sorbetto vzniká přímo v provozovně na Smetanově nábřeží.

„Italská gastronomie, to je kombinace jednoduchosti a kvalitních surovin. Neděláme nic zvláštního, pouze se držíme této zásady. Proto jsme kromě pizzy začali dělat i pravé italské gelato. Pravidelně jezdíme do Itálie, kde sledujeme trendy a ty pak přinášíme do Prahy,” uvádí zakladatel Amunì Massimo Giuliana.

Podobnou péči jako kvásek dostal v nové pobočce i interiér. Finální podobu mu vdechli Max Koreis a Roman Mareš z ateliéru dvoutakt, kteří se snažili co nejvíce přiblížit atmosféru Sicílie. Proto zvolili cihlovou podlahu, dřevěné stoly a vyplétané židle, které doplnili živými olivovníky. Nepřehlédnutelnou dominantou podniku je pak zakřivený bar s luxfery. Restauraci a sousední tavola calda s gelaterií tvoří dva samostatné prostory, architekti je však opticky propojili pomocí skleněné výplně.

Nechte se Amunì nalákat na jejich gourmet pizzu, domácí gelato elegantní interiér evokující sicilské podniky a výhled na Vltavu. Pobočka na Smetanově nábřeží má otevřeno denně, od 12 do 23 hodin.

Více z rubriky Restaurace

  • Pikantní La Veranda

    Restaurace La Veranda je ikonou špičkové pražské gastronomie, která nepotřebuje hodnocení v průvodcích. Tvoří ho totiž sami hosté tuzemští i ze...

    Marek Zelený1.10.2024
  • The Artisan zve na pražský Restaurant Week

    Restaurace The Artisan, která je součástí pražského hotelu Marriott, se letos opět zapojí do prestižního kulinářského festivalu Restaurant Week, který se...

    Marek Zelený23.9.2024
  • Juriho výběr

    Španělská tapas restaurace Casa 71 v Londýnské ulici kousek od Náměstí Míru je výjimečná. Autentické prostředí španělské restaurace někde mezi Barcelonou...

    Marek Zelený9.9.2024
  • Station Anděl na pražském Smíchově právě otevřel

    Novinka roku se právě otevřela. Station Anděl na pražském Smíchově láká svou autentickou newyorskou atmosférou, kde chutě neznají mezí evropského kontinentu....

    Marek Zelený6.9.2024
  • Studio archicraft představilo restauraci na pražském letišti

    Holešovický architektonický ateliér patří mezi renomované tvůrce gastronomických projektů. Stojí za úspěšnými realizacemi restaurací Masaryčka, konceptu Pilsnerka či bistra Mojo a...

    Marek Zelený2.9.2024
  • Zvěřinový burger v centru staré Prahy

    Restaurant Deer, jen pár kroků od Staroměstského náměstí a Národní třídy zároveň, se pyšní nejen svou strategickou polohou, ale především nádherným...

    Marek Zelený8.8.2024
  • Unikátní Babiččina zahrada

    Nejkrásnější restaurační zahrada v České republice má své jméno a je jím Babiččina zahrada. Toto stavení v Průhonicích u Prahy překonalo...

    Marek Zelený6.8.2024
  • Nechte se inspirovat letním menu restaurace Le Grill

    Stylová zahradní restaurace Le Grill nabízí od poloviny července letní menu, jehož hlavními ingrediencemi jsou rajčata, česnek, fenykl, melouny, mrkev, cuketa,...

    Marek Zelený25.7.2024
  • Hotel The Mozart Prague a MeatEater spojují své síly

    Hotel The Mozart Prague s potěšením oznamuje exkluzivní propojení s MeatEater a otevření nové fine dining restaurace zaměřené na maso a...

    Jan Pešek18.7.2024
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz