Sociální sítě
Nahoru

Za jarními gurmánskými zážitky do Hliněné bašty

Hliněná bašta šéfkuchaře Hynka Vávry, gastronomická legenda na mapě výletních Průhonic, se může pochlubit kompletně zrekonstruovanou terasou umístěnou nad romantickým rybníčkem. Kouzelné místo ožívá brzy na jaře, neboť terasa je díky prosklené střeše a tepelným zářičům plně funkční již od začátku dubna. Díky tomu si na ní můžete vychutnat parádní jarní menu, které šéfkuchař právě dokončil a bezesporu patří k tomu nejlepšímu, co se na Baště v poslední době objevilo.

humr-s-restovanou-zeleninouNechybějí samozřejmě vyhlášené jarní stálice – tedy šťavnaté jehněčí či kůzlečí maso, které je možné ochutnat vždy jen od konce března do začátku května. Křehké maso mléčného kůzlete je pečené na másle s česnekem a rozmarýnem, podávané s bramborovými špalíčky a jemnou nádivkou. Alternativou je pečená jehněčí květová špička se špenátem, bramborovými plackami a voňavou rozmarýnovou omáčkou. A nesmíme zapomenout ani na jarní chřest: v nabídce Hliněné bašty najdete výtečné pappardelle s chřestovou omáčkou, restovaným chřestem a hovězí svíčkovou.

grilovany-tunak-s-omackou-wasabi-a-safranovou-ryziHvězdou nového menu je luxusní terina z humřího masa, které je promíchané se zakysanou smetanou a doplněné křepelčími vejci. Šéfkuchař připravuje terinu z čerstvých živých humrů – ty ostatně můžete pozorovat ve velkém akváriu u vchodu do restaurace. grilovana-prazma-se-zeleninouHumři představují dlouhodobě jeden z kulinárních trumfů Hliněné bašty a také terina, díky velkému množství lahodného humřího masa, patří mezi největší delikatesy současné nabídky. Potěší hlavně milovníky francouzské gastronomie, stejně jako skvěle chuťově doladěný špenátový quiche s chřestem, slaninou a křepelčími vejci.

lososovy-tataracek-se-salatkem-wakamw-a-citronovym-zele-2Mezi poctivě připravenými dezerty, které má na starosti Bára Brožová, překvapí mrkvový cheesecake, v jehož korpusu jsou špaldové sušenky, pistácie a syrová mrkev, zatímco krém je již typicky “cheescakový”. Jeho velkou konkurencí bude bezpochyby chuťově excelentní čokoládový dort s kešu ořechy, připravený z kvalitní 85% čokolády.

Více z rubriky Restaurace

  • Nová posila v restauraci Benjamin – jmenuje se Melanie

    Nejmenší fine dining restaurace Benjamin z pražských Vršovic oslovila i michelinské komisaře. Tato nenápadná restaurace v Norské ulici je v českých...

    Jan Pešek15.7.2024
  • PRU58 myslí i na vegany

    Restaurace PRU58 v pražských Holešovicích představuje nové lunch menu. Podává se vždy ve všední den od 11:00 do 15:00 a příchozí...

    Marek Zelený8.7.2024
  • Vejce Benedikt, které musíte ochutnat

    Restaurant Deer v centru Prahy je vyhlášeným místem s těmi nejlepšími večeřemi, kde každé jídlo vypráví svůj příběh. Kvalitní suroviny od...

    Marek Zelený1.7.2024
  • Ocenění Wine Spectator putuje do pražského Four Seasons

    Restaurace CottoCrudo ve Four Seasons Hotel Prague získala prestižní ocenění Wine Spectator Restaurant Awards 2024, v kategorii Awards of Excellence. Tento...

    Marek Zelený27.6.2024
  • Léto u moře i v Praze

    Restaurace Hliněná bašta sice stojí u rybníka v Průhonicích, ale připadáte si tu jako na břehu moře, zvlášť když vám na...

    Jan Pešek19.6.2024
  • Tajné fígle šéfkuchaře Tritonu

    Umění fermentace dobývá české kuchyně. Tomáš Kohút z pražské restaurace Triton s jeho pomocí připravuje chuťově výrazné omáčky i černou jablečnou...

    Marek Zelený19.6.2024
  • „Izakaya Takeover“ s šéfkuchařem Jakubem Horákem v restauraci Zen

    Zažijte večer plný chutí exotického Japonska a speciálního způsobu stolování IZAKAYA. Restaurace ZEM v hotelu Andaz Prague představuje „Izakaya Takeover“, exkluzivní...

    Marek Zelený14.6.2024
  • Hotel The Mozart Prague a MeatEater spojují své síly

    Hotel The Mozart Prague s potěšením oznamuje exkluzivní propojení s MeatEater a otevření nové fine dining restaurace zaměřené na maso a...

    Jan Pešek14.6.2024
  • Tento steak prosím

    Terasa U Prince je vyhlášenou restaurací s tím nejkrásnějším výhledem na Staroměstské náměstí. Tento pohled ocenilo již několik zahraničních žebříčků. Ikonické...

    Marek Zelený11.6.2024
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.