Sociální sítě
Nahoru

Unikátní přírodní whisky vyráběné s důrazem na tradici

Nàdurra, neboli přírodní, tak se v gaelském překladu nazývá exkluzivní řada tří skotských single malt whisky značky The Glenlivet. Samotný název odkazuje na výrobu dle tradičních metod, kdy je whisky nefiltrovaná, nedobarvovaná a vyráběna v sudové síle. To vše s důrazem na kvalitu a vášeň vlastní palírně George Smithe. Pouze řemeslní mistři, kteří dlouhá léta zdokonalují svá umění v palírně The Glenlivet, mají schopnosti a znalosti k vytvoření takto mimořádné whisky. Při lahvování není použita filtrace za studena, proto má whisky výraznou komplexnost, tělnatost a texturu, kterou se vyznačují pouze whisky čerstvě stočené ze sudu. Propojení těchto specifických chuťových vlastností dalo vzniknout třem variantám whisky Nàdurra v sudové síle nazvaných podle dřeva sudů, jež do whisky promítly svoji specifickou chuť při jejich zrání: First Fill Selection, Oloroso Cask a Peated Cask.

The Glenlivet_Nadurra_2 (002)THE GLENLIVET NÀDURRA FIRST FILL SELECTION

The Glenlivet Nàdurra First Selection má výjimečný charakter daný sudy prvního plnění z bílého amerického dubu, ve kterých ještě nezrála žádná jiná skotská whisky. Tyto dubové sudy, které byly oblíbenou volbou master distillerů z Glenlivetu již od počátku 19. století, dodávají lehce zlatavé whisky bohatou vůni po sladkých hruškách a vanilkovém karamelu. V chuti jsou cítit tóny tropického ovoce, ananasu, zralých banánů a citrusu se středně dlouhým osvěžujícím závěrem. Whisky není na rozdíl od většiny moderních whisky filtrovaná za studena, proto má velmi bohatou texturu v sudové síle.

The Glenlivet_Nadurra_3 (002)THE GLENLIVET NÀDURRA OLOROSO CASK

Whisky The Glenlivet Nàdurra Oloroso Cask je dokonalým příkladem toho, co se stane, když propojíte španělskou vášeň s tradicí skotského regionu Speyside. Whisky zraje v sudech prvního plnění po Oloroso sherry ze španělského regionu Jerez, které jsou výrobci whisky vysoce ceněné a vyhledávané. Propůjčují světle zlatavé single malt whisky bohaté luxusní aroma sušeného ovoce s tóny hřejivého koření, skořice a lékořice. V chuti je jemná a krémovitá, s ovocnými podtóny pomerančové marmelády a tmavé čokolády. Příjemně dlouhý a sladký závěr zanechává na patře lehký náznak koření.

THE GLENLIVET NÀDURRA PEATED CASK

Whisky The Glenlivet Nàdurra Peated Cask, zatím poslední počin v kolekci Nàdurra, zraje na rozdíl od svých sester v sudech, ve kterých byla dříve uložena rašelinou silně nakouřená ostrovní whisky. To dodává jantarově zlatavému spiritu jemný kouřový náznak ve vůni i na patře. Lehká ovocná krémovitost, typická pro značku The Glenlivet, je v chuti doplněná o štiplavé tóny marmelády a vanilkového karamelu. Závěr je komplexní, dlouhý, kořeněný a lehce kouřový.

Více z rubriky Domácí bar

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.