Sociální sítě
Nahoru

Rekordní dražba obrazu Muziky, Malicha i Loose

V pořadí již osmá aukce v Galerie Arthouse Hejtmánek v pražské Bubenči se konala 31. května 2018 v malebné galerijní zahradě. Zájemcům o umění nabídla 213 položek z kolekce kvalitních obrazů známých i nově objevených umělců, starožitností a designu od 15. do 21. století. Celkem se vydražila umělecká díla za 35 015 740 Kč.

1_Tomáš-a-Marie-Hejtmánkovi-s-obrazem-Švadlena-Františka-Muziky_foto-Ivan-Kahún_repro-zdarmaVzácná sběratelská rarita, obraz Švadlena předního českého malíře meziválečné avantgardy Františka Muziky, se na zahradní aukci v Arthouse Hejtmánek vydražil za 5 084 000 Kč. Vzácné, znovuobjevené dílo, které se po téměř sto letech od svého prvního vystavení opět objevilo na veřejnosti, se stalo vůbec nejvýše vydraženou položkou akce. Po dramatickém přihazování obraz získal zájemce na telefonu. Autorský rekord padl v případě Karla Malicha, jehož závěsná plastika se vydražila za 2 976 000 Kč. Své tuzemské aukční maximum překonal v sekci design i Adolf Loos s čajovým stolkem za 520 800 Kč.

6_Václav-Špála-Kytice_foto-Arthouse-Hejtmánek_repro-zdarma

K hranici 2 000 000 Kč se přiblížila i Špálova Kytice z roku 1939 z vlastního majetku Václava Špály: obraz prodaný v napínavé licitaci za 1 860 000 Kč se tak zařadil k nejlépe vydraženým Špálovým kyticím na českém aukčním trhu. Ze starého umění se nad dvoumilionovou cifru dostala Venuše s Marsem: mistrovské dílo Hanse Rottenhammera s cenou 2 232 000 Kč tak zaznamenalo v Arthouse Hejtmánek tuzemský aukční rekord pro tohoto malíře. Galerista Tomáš Hejtmánek hodnotí aukci jako úspěšnou: „Aukce měla za cíl nabídnout díla objevná, cenná a sběratelsky přitažlivá. A zhodnotila i méně známé, ale kvalitní autory, kteří u nás dosahují už tradičně velmi dobrých prodejů.“ A pro nás ostatní je to rozhodně impuls, abychom sledovali pohyb českého umění, které tady ve sbírkách najdete a definitvně jej považovali za dobrou investici, bez ohledu na to, zda si obraz budeme chtít pověsit nebo ho jej schováme v trezoru.

5_Hans-Rottenhammer_Venuše-s-Marsem_foto-Arhouse-Hejtmánek_repro-zdarma

 

Více z rubriky Aukce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.