Sociální sítě
Nahoru

Svěží citrusový vánek

Lze pomocí vůně vyvolat silné emoce? Odpovědí na tuto otázku je unikátní kolekce luxusních a zcela výjimečných niche vůní Collection Extraordinaire vytvořená pro legendární klenotnický dům Van Cleef & Arpels. Jejich společným jmenovatelem jsou nejen legendy pojící se k jejich vzniku, ale i nejvyšší možná jakost zvolených ingrediencí. Jde o zcela mimořádné kombinace, kdy se jednotlivé tóny setkávají v doposud nevídaných akordech či kdy vedle tradičních ingrediencí dostávají prostor nové, případně dosud ne příliš obvyklé vonné nóty.

VCA_CE_NEROLI AMARA_CMJN_C 1_image (002)Stěžejní inspirací pro novou vůni Néroli Amara se pro parfuméra Quentina Bische stal rozkvetlý strom hořkého pomeranče neroli, přezdívaný „parfémový strom“. Hořký pomeranč je „otcem“ celé řady slavných ingrediencí používaných při výrobě neméně proslulých parfémů. Neroli se získává destilací bílých okvětních lístků, absolute pomerančových květů vzniká macerací květů, petit-grain pochází z pomerančovníkových listů a esence z pomerančové kúry je výsledkem lisování za studena. Jejich obliba prochází staletími a pokaždé inspiruje tvůrce k novým a originálním vonným výtvorům.

Portrait_Quentin Bisch_low res (002)Název „neroli“ připomíná Annu-Marii Orsini, vévodkyni z Bracciana, která byla v 17. století vládkyní v Neroli – městečku nedaleko Říma. Právě ta proslula svou láskou k pomerančovým květům, které si nejen nechávala přidávat do koupele, ale její služebné vkládaly okvětní lístky i do rukavic, takže „princezna z Neroli“ byla známá svou nezaměnitelnou příjemnou vůní – což v časech ne úplně dokonalé hygieny bylo příjemnou a osvěžující změnou oproti jejímu okolí.

S jarem přichází do Středomoří teplý vánek, který přináší jedinečnou vůni z čerstvě rozkvétajících citrusových sadů. Něžně jemná vůně prostupuje vším kolem nás a nesmazatelně se zapisuje do paměti. Právě takový moment se stal inspirací pro parfuméra Quentina Bische, který se rozhodl zhmotnit svůj sen o neroli, kde by byly jak jemné květy, tak i zářící plody plné chutí. To vše doplnil hřejivým dotekem slunečních paprsků a výsledkem je kompozice, která jako kdyby nás vyzývala k tomu nechat se unést do světa zasvěceného svěžesti a kráse.

Quentin Bisch vysvětluje: „Pro svou kompozici jsem chtěl vyzkoušet znásobit vše, co činí z neroli tak neodolatelnou vůni. Proto jsem se rozhodl propojit absolute pomerančových květů s triem dalších citrusů – italským citrónem, mandarinkou a bergamotem. Pomocí nového bergamotovného esenciálního oleje – exkluzivně získaného od Givaudan – se mi podařilo docílit všechny květinové, svěží a aromatické nóty přesně tak, jak jsem si to na počátku představoval.“

Na pokožce se Néroli Amara rozvíjí coby originální kolínská voda obohacená osvěžujícím dotekem zrnek růžového pepře a cypřiše. Poté odhalí svou pravou přirozenost v podobě bohatých a smyslných květinových tónů, podrženou jemným dřevitým akordem vyvolávajícím v naší mysli vzpomínky na úchvatnou krajinu kolem Středozemního moře.

VAN CLEEF & ARPELS Collection Extraordinaire Néroli Amara EdP 75 ml 3560 Kč

Exkluzivně ve vybraných FAnn parfumeriích, www.fann.cz

Více z rubriky Kosmetika

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.