Sociální sítě
Nahoru

Chutě první republiky v restauraci Tiskárna

Jenom rok stačil k tomu, aby se z Tiskárny stala jedna z nejlepších restaurací zaměřených na naši prvorepublikovou kuchyni. A možná že vůbec nejlepší. Důvodů je několik. Kromě výborného piva, příjemné atmosféry a ideální lokace v pražské Jindřišské ulici je to především skvělé umění zkušeného šéfkuchaře Davida Kaliny, jenž se netají velkým obdivem ke gastronomické tradici první republiky.
Jednou z podzimních novinek na menu je kombinace pečené morkové kosti s parmazánovou drobenkou a uzeným hovězím jazykem s nakládanou šalotkou, ke kterým podávají nasucho opečené topinky. Vždyť právě pečený morek namazaný na topinku patřil k oblíbeným specialitám první republiky a servírovaly ho i ty nejlepší restaurace.
Šéfkuchař David Kalina vlastní sbírku několika desítek starých kuchařských knih z přelomu 19. a 20. století, z nichž v Tiskárně uvařil a vyzkoušel asi stovku autentických pokrmů. Tak velkou zkušenost s kuchyní této doby nemá žádný jiný podnik v metropoli. Při pročítání kuchařek ho překvapila obrovská škála tehdy používaných surovin, protože kuchaři měli běžně k dispozici ančovičky, parmazán či lanýže.
Na novém menu se objeví salpicon royale z telecího masa a brzlíku, připravený s madeirským vínem a parmazánem, který David Kalina objevil v téměř zapomenuté knize Suďte, až okusíte od Boženy Mašínové či výtečný filet ze sumce s vinnou omáčkou a pečenými zámeckými brambory z České kuchařky, jež vyšla už na počátku minulého století. Další novinkou budou křehká hovězí líčka podávaná se slaninovou kapustou a pastinákovým pyré. A nesmíme zapomenout ani na mimořádně povedený dezert v podobě fantastického hruškového koláče.
Restaurace Tiskárna si zakládá také na precizním výběru špičkových českých vín, která doporučuje k jednotlivým chodům. K morkové kosti sommelier vybral povedený mělnický Riesling, k sumci páruje zase Chardonnay z Lednice, připravené v burgundském stylu, a k hovězím líčkům doporučuje velmi krásné Zweigeltrebe od Mádla.

Více z rubriky Gastro

  • Nejsou bublinky, jako bublinky

    Chystáte se na velkou oslavu Silvestra, nebo jen chcete komorně přivítat příchod nového roku s nejbližšími přáteli a rodinou? Ať zvolíte...

    Jan Pešek12.12.2018
  • Restaurace, která vás povznese blahem

    Levitate. Jak příznačné pro toto místo. Při degustatci tamní kuchyně se totiž budete vznášet blažeností, jak se dají propojit tři různé...

    Martin Macourek7.12.2018
  • Originální oslavy konce roku: Bar and Books

    Přelom podzimu a zimy možná svádí k hibernaci, ti, kteří však prahnou po tom být v centru dění, jsou zde dva...

    Jan Pešek7.12.2018
  • Dárková balení před Vánocemi lákají

    Vánoce jsou tu za pár dní a velká část z nás nemá stále vymyšleno, čím potěší své blízké. U partnerek je...

    Jan Pešek6.12.2018
  • Ryba je Ryba, a to hlavně o Vánocích

    Výtečná polévka z mořských plodů, bezchybné ústřice, humří rolky, ale především čerstvé ryby, které se pár hodin po výlovu dostanou k...

    Libka Safr5.12.2018
  • Křupavé rohlíky od Antonína až do domu

    Antonínovo pekařství v Praze platí již od svého vzniku v roce 2014, kdy na Vinohradech otevřelo první pobočku, za synonymum toho...

    Jan Pešek16.11.2018
  • Metaxa: nejvzácnější řecký destilát

    Celý letošek slaví řecký destilát Metaxa 130. narozeniny. Vyvrcholením oslav bylo uvedení vzácného destilátu Metaxy AEN Despina z původního sudu, kterým...

    Jan Pešek14.11.2018
  • Fusion menu v Bistro Provocateur

    Wine & Tapas Restaurant Bistro Provocateur najdete v samotném centru Prahy, v Petrské ulici, a nesmíte ho minout. Provokuje v tom...

    Jan Pešek8.11.2018
  • Skvělá pekárna rozšířila café Nostress

    Nostress cafe restaurant, restaurace s mezinárodní kuchyní v srdci Prahy, se od října 2018 rozšířila o novou pekárnu Nostress bakery ve...

    Jan Pešek6.11.2018
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.