Sociální sítě
Nahoru

Chutě první republiky v restauraci Tiskárna

Jenom rok stačil k tomu, aby se z Tiskárny stala jedna z nejlepších restaurací zaměřených na naši prvorepublikovou kuchyni. A možná že vůbec nejlepší. Důvodů je několik. Kromě výborného piva, příjemné atmosféry a ideální lokace v pražské Jindřišské ulici je to především skvělé umění zkušeného šéfkuchaře Davida Kaliny, jenž se netají velkým obdivem ke gastronomické tradici první republiky.

Jednou z podzimních novinek na menu je kombinace pečené morkové kosti s parmazánovou drobenkou a uzeným hovězím jazykem s nakládanou šalotkou, ke kterým podávají nasucho opečené topinky. Vždyť právě pečený morek namazaný na topinku patřil k oblíbeným specialitám první republiky a servírovaly ho i ty nejlepší restaurace.

Šéfkuchař David Kalina vlastní sbírku několika desítek starých kuchařských knih z přelomu 19. a 20. století, z nichž v Tiskárně uvařil a vyzkoušel asi stovku autentických pokrmů. Tak velkou zkušenost s kuchyní této doby nemá žádný jiný podnik v metropoli. Při pročítání kuchařek ho překvapila obrovská škála tehdy používaných surovin, protože kuchaři měli běžně k dispozici ančovičky, parmazán či lanýže.

Na novém menu se objeví salpicon royale z telecího masa a brzlíku, připravený s madeirským vínem a parmazánem, který David Kalina objevil v téměř zapomenuté knize Suďte, až okusíte od Boženy Mašínové či výtečný filet ze sumce s vinnou omáčkou a pečenými zámeckými brambory z České kuchařky, jež vyšla už na počátku minulého století. Další novinkou budou křehká hovězí líčka podávaná se slaninovou kapustou a pastinákovým pyré. A nesmíme zapomenout ani na mimořádně povedený dezert v podobě fantastického hruškového koláče.

Restaurace Tiskárna si zakládá také na precizním výběru špičkových českých vín, která doporučuje k jednotlivým chodům. K morkové kosti sommelier vybral povedený mělnický Riesling, k sumci páruje zase Chardonnay z Lednice, připravené v burgundském stylu, a k hovězím líčkům doporučuje velmi krásné Zweigeltrebe od Mádla.

Více z rubriky Gastro

  • Brněnský hotel Anybody: ubytování ve stylu slavných filmů

    Brněnský hotel Anybody je ojedinělým konceptem, designem a přístupem k hostům unikátní nejen v měřítku České republiky, ale také v tom...

    Marek Zelený16.6.2019
  • Ideální prázdninový relax v centru Prahy

    Od začátku července nastává v restauraci La Rotonde víkendová změna. V letním čase nebudou fungovat již zavedené sobotní a nedělní brunche....

    Jan Pešek13.6.2019
  • Alcron plný energie

    Restaurace Alcron si v čele s head chefem Jakubem Černým připravila pro své hosty letní novinky, které se od této chvíle...

    Jan Pešek13.6.2019
  • Přijďte si pro „refresh“

    Pražský Be Bop Bar skrývající se v prostorách hotelu Alcron u Václavského náměstí přichází v duchu blížícího se léta a parných...

    Jan Pešek10.6.2019
  • Restaurace Corso v Řevnicích

    Restaurace Corso se nachází v malém městečku Řevnice, které leží zhruba 10 km jihozápadně od Prahy. Corso je situované přímo v...

    Jan Pešek4.6.2019
  • Českou vítězkou Chivas Masters 2019 se stala Barbora Švihlová

    Prestižní barmanská mixologická soutěž Chivas Masters, ve které se utkávají nejlepší barmani a barmanky z věhlasných podniků celého světa, zná lokálního...

    Jan Pešek4.6.2019
  • Letní program v Nota Bene

    Restaurace Nota Bene na pražské křižovatce I.P. Pavlova připravila letní program, kterým bude bavit své hosty. Je jim série gastronomických zážitků,...

    Jan Pešek3.6.2019
  • Bistro Sisters v novém kabátu

    První červnový týden se v Dlouhé ulici v Praze znovu otevřou dveře chlebíčkového království – bistra Sisters, které od nového roku...

    Jan Pešek3.6.2019
  • Hergetova Cihelna sází na duo šéfkuchařů

    Pražská restaurace Hergetova Cihelna se může pochlubit jednou z nejkrásnějších teras v metropoli, která nabízí hostům magický výhled na Karlův most....

    Jan Pešek31.5.2019
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.