Sociální sítě
Nahoru

Originální česká kuchyně v restauraci Tiskárna

Tiskárně se podařilo svým způsobem oprášit ducha Staré Prahy. Pravda, hudební kulisa valící se z reproduktorů by mohla být trochu vhodnější a komerční pop vytěsněn, nicméně jinak není vlastně co nové restauraci v Jindřišské ulici vytknout. Majitelům se podařilo otevřít velmi příjemný podnik, který nenese, na rozdíl od jiných, sterilní atmosféru koncept pubů. Naopak osobitost zde má zelenou a kvalita plzeňského piva, čepovaného z tanku, nikterak nezaostává. A proč tak zaujala?

AD1_0357Praha se postupně stává stále zajímavější gastronomickou destinací, nicméně po kvalitní tuzemské kuchyni v klasické podobě jako by se zaprášilo. Zapomeneme-li na chvilku na opravdu nejvyšší ligu v podobě La Degustation Boheme Bourgeoise, co vlastně z pražské scény českého zbývá? Svou skvělou pozici si velmi rychle vydobyla moderní rakousko-uherská kuchyně stylu Next Door by Imperial, ale kde je ta ryze česká? Nabízí se na mase založená Kantýna, Loď Pivovar a nově třeba právě Tiskárna.

ADA_5008Hned po otevření vstupních dveří překvapí podobný charakter, jaký známe ze sesterské restaurace Mincovna na Staroměstském náměstí. Snoubení restaurace s pivnicí v přední části navodí skvělou atmosféru, která nikoho nenechá na pochybách, že je v Čechách – což mimochodem potvrdí i mosazné pivní tanky sloužící i jako dekorace. Tu následně vytvářejí i dřevěné tiskařské štočky zdobící stěny rozsáhlého komplexu. Právě sem své obchodná partnery ze zahraničí vezměte – určitě ocení, že nemusí v Praze obcházet italské, francouzské či jiné druhy restaurací, a opravdu si pochutnají.

zastrene vejce_2V hlavní roli je samozřejmě kuchyně, do které lze velmi snadno nahlédnout. A co zde vzniká? Tým kuchařů, v čele s Davidem Kalinou, vdechl nový život dávno zapomenutým interpretacím tradičních českých receptů, které v menu dotváří také jména kuchařek, ze kterých pochází, stejně jako autora a rok jejich vydání . Tak například zastřené vejce Châteleine s artyčoky a parmezánem integroval do knihy Předkrmy, mezikrmy a různá malá jídla v roce 1929 Jan Kettner. Skvělé je i servírování, a to na originálních talířích z karlovarské porcelánky Benedik.

polevka1Do chrumkava opečený chlebík, hríbiky, kapusta – ten dokonalý stret chutí je potrebné zažiť“ nechal se slyšet Mario Gašpar, výhradní dovozce hodinek Schaumburg Watch do České republiky, během naší společné degustace. „Táto polievka ma v mysli vrátila do detstva, za stôl u mojej babičky“ dodával spokojeně nad hříbkovou polévkou s kapustou z Kuchařky rozpočtů a kuchařských předpisů z roku 1933. A aby ne – je vážně skvělá.

jehneci hrudi_4Vlajkovou lodí menu pokrmů První republiky je však nadívané jehněčí hrudí inspirované Českou kuchařkou z roku 1883, jenž dotváří žemlová nádivka s bylinkami a listový špenát se smetanou.

ptacek_3Hlavním konkurentem chodu je pak špičkový španělský ptáček z telecí kýty s jemnou ančovičkovou nádivkou a intenzivní omáčkou, který lze najít v Kuchařské knize pro venkovské hospodyně z roku 1909. Co na menu však chybí jsou ikonické tři vejce do skla. Škoda. Tak snad se jich dočkáme v rámci velikonočních specialit. V období předvánočním totiž potěší spíš kapří hranolky. Česká kuchyně vás v Tiskárně opravdu nudit nebude. Doporučujeme.

ptacek_4

Více z rubriky Gastro

  • České retro v Nota Bene

    Restaurace Nota Bene na pražské křižovatce I.P. Pavlova přichází s báječnou akcí České retro. Již tento pátk mohou hosté přijít ochutnat...

    Marek Zelený26.7.2021
  • Baumhotel Kopfing: Zažijte přírodu na vlastní kůži

    Ticho lesa proti stresu každodenního života. Jedinečně navržené stromové hotely se nacházejí v srdci přírodního parku Baumkronenweg. Jen pár metrů nad...

    Marek Zelený17.7.2021
  • Novinky v oblacích. Romantická atrakce bude přímo u Vltavy

    Velké změny přináší letošní ročník Dinner in the Sky, série zážitků v podobě obědů či večeří podávaných až padesát metrů nad...

    Jan Pešek28.6.2021
  • Tátové si svůj den zaslouží! Věnujte jim perfektní dárek

    Před několika lety ještě zcela neznámý svátek, Den otců, proniká stále více do povědomí Čechů. Podle nezávislého průzkumu pro značku Diplomático...

    Marek Zelený18.6.2021
  • PRU58 lehce otevřelo

    Po předlouhých měsících se sen stal skutečností. Nejrozkvetlejší restaurace v pražských Holešovicích otevřela formou soft openingu 8.6.2021. Zatím se rozkoukává, ale...

    Jan Pešek17.6.2021
  • Mochi by MOTIKO: zmrzlinový kousek štěstí

    Všechny milovníky zmrzliny, studených dezertů a inovativních konceptů jistě potěší otevření prvního butikového stánku Mochi by Motiko v přízemí OC Nový...

    Jan Pešek17.6.2021
  • Lednice plná zážitků ve vinařství ANNOVINO

    Romantika, víno, pohoda. Oblíbená vinařská destinace Lednicko – Valtický areál připravila pro své návštěvníky parádní kolekci zážitků. Od romantické plavby lodí...

    Marek Zelený17.6.2021
  • Léto ovládne růžové víno

    Grilování s přáteli na zahradě či večeře s rodinou na prohřáté terase patří k zážitkům, kterých si dnes vážíme mnohem víc,...

    Marek Zelený17.6.2021
  • Prague Caviar Week za dveřmi

    Pravý kaviár bývá označován za černé zlato, a to nikoli bezdůvodně. Jeho cenu určuje nejen dostupnost, ale také rozdíly v kvalitě...

    Jan Pešek16.6.2021
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.