Sociální sítě
Nahoru

Originální česká kuchyně v restauraci Tiskárna

Tiskárně se podařilo svým způsobem oprášit ducha Staré Prahy. Pravda, hudební kulisa valící se z reproduktorů by mohla být trochu vhodnější a komerční pop vytěsněn, nicméně jinak není vlastně co nové restauraci v Jindřišské ulici vytknout. Majitelům se podařilo otevřít velmi příjemný podnik, který nenese, na rozdíl od jiných, sterilní atmosféru koncept pubů. Naopak osobitost zde má zelenou a kvalita plzeňského piva, čepovaného z tanku, nikterak nezaostává. A proč tak zaujala?

AD1_0357Praha se postupně stává stále zajímavější gastronomickou destinací, nicméně po kvalitní tuzemské kuchyni v klasické podobě jako by se zaprášilo. Zapomeneme-li na chvilku na opravdu nejvyšší ligu v podobě La Degustation Boheme Bourgeoise, co vlastně z pražské scény českého zbývá? Svou skvělou pozici si velmi rychle vydobyla moderní rakousko-uherská kuchyně stylu Next Door by Imperial, ale kde je ta ryze česká? Nabízí se na mase založená Kantýna, Loď Pivovar a nově třeba právě Tiskárna.

ADA_5008Hned po otevření vstupních dveří překvapí podobný charakter, jaký známe ze sesterské restaurace Mincovna na Staroměstském náměstí. Snoubení restaurace s pivnicí v přední části navodí skvělou atmosféru, která nikoho nenechá na pochybách, že je v Čechách – což mimochodem potvrdí i mosazné pivní tanky sloužící i jako dekorace. Tu následně vytvářejí i dřevěné tiskařské štočky zdobící stěny rozsáhlého komplexu. Právě sem své obchodná partnery ze zahraničí vezměte – určitě ocení, že nemusí v Praze obcházet italské, francouzské či jiné druhy restaurací, a opravdu si pochutnají.

zastrene vejce_2V hlavní roli je samozřejmě kuchyně, do které lze velmi snadno nahlédnout. A co zde vzniká? Tým kuchařů, v čele s Davidem Kalinou, vdechl nový život dávno zapomenutým interpretacím tradičních českých receptů, které v menu dotváří také jména kuchařek, ze kterých pochází, stejně jako autora a rok jejich vydání . Tak například zastřené vejce Châteleine s artyčoky a parmezánem integroval do knihy Předkrmy, mezikrmy a různá malá jídla v roce 1929 Jan Kettner. Skvělé je i servírování, a to na originálních talířích z karlovarské porcelánky Benedik.

polevka1Do chrumkava opečený chlebík, hríbiky, kapusta – ten dokonalý stret chutí je potrebné zažiť“ nechal se slyšet Mario Gašpar, výhradní dovozce hodinek Schaumburg Watch do České republiky, během naší společné degustace. „Táto polievka ma v mysli vrátila do detstva, za stôl u mojej babičky“ dodával spokojeně nad hříbkovou polévkou s kapustou z Kuchařky rozpočtů a kuchařských předpisů z roku 1933. A aby ne – je vážně skvělá.

jehneci hrudi_4Vlajkovou lodí menu pokrmů První republiky je však nadívané jehněčí hrudí inspirované Českou kuchařkou z roku 1883, jenž dotváří žemlová nádivka s bylinkami a listový špenát se smetanou.

ptacek_3Hlavním konkurentem chodu je pak špičkový španělský ptáček z telecí kýty s jemnou ančovičkovou nádivkou a intenzivní omáčkou, který lze najít v Kuchařské knize pro venkovské hospodyně z roku 1909. Co na menu však chybí jsou ikonické tři vejce do skla. Škoda. Tak snad se jich dočkáme v rámci velikonočních specialit. V období předvánočním totiž potěší spíš kapří hranolky. Česká kuchyně vás v Tiskárně opravdu nudit nebude. Doporučujeme.

ptacek_4

Více z rubriky Gastro

  • Farma v Praze

    Restaurační sféra zaznamenala během roku 2020 velké zemětřesení. Mnoho provozů ukončilo svou činnost. Zůstali jen ti, kteří svým podnikům vdechli duši...

    Marek Zelený11.1.2021
  • PRU58 za oponou

    Štěpán Návrat je známý svými restauracemi Café Buddha a Benjamin. První jmenovaná je zaměřená na autentickou asijskou kuchyni. Druhou je Benjamin...

    Jan Pešek7.1.2021
  • Absolut Movement oslavuje diverzitu a soudržnost

    Absolut je právem řazen mezi nejkvalitnější výrobce vodky na světě. Prémiový alkohol, u jehož vzniku stál v roce 1879 „vodkový král“...

    Marek Zelený15.12.2020
  • Italské bombóny Leone v Čechách

    Tradiční bonbóny Leone s opravdovou chutí pravé Itálie jsou nově dostání exkluzivně v síti FAnn parfumerií a na jejich e-shopu. „Jako...

    Marek Zelený8.12.2020
  • Sněhový kopeček ze sítě Lagarto

    Zasněžený sladký kopeček se nemusí sjíždět na lyžích, ale také s vidličkou. První takový kopec je na severu Čech a jede...

    Marek Zelený1.12.2020
  • Italská módní značka Retrosuperfuture ve světě rumů

    Značka Havana Club se spojila s předním italským výrobcem Retrosuperfuture, známým zejména pro svoje barevné acetátové brýle, aby oslavily Havanu jakožto...

    Jan Pešek28.11.2020
  • Havana Club Tributo 2020 pro sběratele

    Havana Club, přední značka kubánského rumu jak na Kubě, tak po celém světě, přichází se zajímavou novinkou v limitované edici, kterou...

    Jan Pešek27.11.2020
  • Známe všechny nejlepší restaurace Česka pro rok 2021

    Nejprestižnější knižní průvodce po zážitkových restauracích celé České republiky se jmenuje Nejlepší restaurace oceněné Zlatými lvy 2021. Letos vychází v tištěné...

    Marek Zelený23.11.2020
  • Horké novinky v pekařství PAUL

    Když zima klepe na dveře, není lepší způsob jak se zahřát, než šálkem voňavého horkého nápoje. Hned tři teplé nápoje, které...

    Jan Pešek18.11.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.