Sociální sítě
Nahoru

Aukce pro Paměť národa

Galerie KODL pořádá první Aukci pro Paměť národa. Patrony aukce jsou Jiří Stránský a Mikuláš Kroupa. Všechna dražená díla si můžete prohlédnout v rámci předaukční výstavy až do 1. prosince v galerii na Národní třídě již nyní. Kompletní výtěžek z prodeje prvních deseti uměleckých děl v rámci 81. Aukčního dne Galerie KODL bude předán právě na konto Paměti národa. Tento projekt zpřístupňuje badatelům i široké veřejnosti autentická svědectví pamětníků významných dějinných událostí 20. století. V databázi uchovává celé nahrávky, fotografie, deníky, archivní dokumenty a mnoho dalšího. Skrze svědectví pamětníků a pomocí ostatních historických pramenů pomáhá Paměť národa poznávat nedemokratické režimy 20. století, nacismus a komunismus, a zkoumá fenomény, které je provázely. Digitální pamětnický archiv Paměť národa vytvořily před deseti lety tři české instituce: Post Bellum, Český rozhlas a Ústav pro studium totalitních režimů.

Stává se již tradicí, že výtvarníci do dobročinných aukcí Galerie KODL darují špičková díla. Patří jim za to velký dík. Aktuální kolekci věnovali tito výtvarníci: Ondřej Basjuk, Tomáš Císařovský, Kurt Gebauer, Magdalena Jetelová, Stanislav Kolíbal, Jan Knap, Aleš Lamr, Jan Pištěk, Viktor Pivovarov a Vladimír Véla. „Moc si této nové spolupráce vážíme. Podpora Galerie KODL, umělců, kteří věnovali svá díla, i těch, kteří je vydraží, pro nás znamená nejen finanční, ale i morální povzbuzení. Peníze, které se v aukci získají, využijeme na další dokumentaristickou práci – nahrávání a zpracovávání vzpomínek pamětníků,“ říká Mikuláš Kroupa, ředitel Post Bellum. Oba patrony aukce, Jiřího Stránského a Mikuláše Kroupu, těší, že mohou i touto formou podpořit Paměť národa. Věří, že díla věnovaná do aukce budou inspirovat i pomáhat. „Galerie KODL od svého vzniku podporuje nejrůznější charitativní projekty, kupř. Konto Bariéry nebo Centrum Paraple. Nyní bude výtěžek z prodeje prvních deseti děla předán na účet projektu Paměť národa a já věřím, že se nám podaří získat přinejmenším částku půl milionu korun,“ říká PhDr. Martin Kodl.

Můžete se zúčastnit i Vy a to v neděli 2. prosince od 12 hodin ve Velkém sále na Žofíně a vydražit některý z unikátních uměleckých děl pro svou sbírku a přispět tak na dobrou věc.

Více z rubriky Aukce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.