Sociální sítě
Nahoru

Nejsou bublinky, jako bublinky

Chystáte se na velkou oslavu Silvestra, nebo jen chcete komorně přivítat příchod nového roku s nejbližšími přáteli a rodinou? Ať zvolíte jakoukoli cestu, pravděpodobně se nevyhnete rozhodnutí, jaký nápoj na poslední den roku zvolíte. Pod obecným pojmenováním „bublinky“ nebo správněji šumivé víno se totiž skrývá celá řada možností. Rozdíl není jen v chuti a ceně, ale především v tom, jak se pak budete cítit na Nový rok ráno. A znáte to – jak na Nový rok.

Cremant Blanc de Noir od VINSELEKT MICHLOVSKÝ – Expresivní vůně čerstvých lesních ostružin je v chuti ideálně doplněna projevy sušeného ovoce. Sekt je vyroben klasickou metodou kvašením v láhvi a vyznačuje se pro “Crémant de Vinselekt” typickým, jemným a dlouhotrvajícím perlením.

Perlivé víno je oblíbené kvůli nízké ceně a sladké chuti. K šumivosti si ale dopomáhá „prohlubováním“ nebo umělým doplněním oxidu uhličitého. To je i důvod, proč se 1. ledna můžete probudit s pořádným bolehlavem. Právě ne příliš kvalitní perlivá vína se postarala „bublinkám“ o špatnou pověst.

Šumivé víno získá své bublinky primárním či sekundárním kvašením buď v tanku, nebo přímo v lahvi. Mezi vína kvašená v tanku metodou charmat patří například oblíbené italské Prosecco. Stejně lehkou jemnou chuť mají ale i šumivá vína z domácí produkce, vyrobená touto metodou.

Nejznámějším vínem, vyrobeným kvašením v lahvi, je bezesporu pravé šampaňské, tedy víno, které pochází pouze ze severovýchodní Francie, z oblasti Champagne-Ardenne. Vína, vyrobená obdobnou technologií, ale pocházející z jiných geografických oblastí, se ovšem mnohdy pravému šampaňskému více než vyrovnají. Cena však bývá zpravidla nižší, proto jsou ideální volbou pro silvestrovský večer, kdy se u jedné lahve obvykle nezůstane. Patří sem například španělská Cava, u nás je najdete pod názvy sekt či crémant. I zde si můžete vybrat mezi zahraničními a českými, respektive moravskými výrobci.

Více z rubriky Domácí bar

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.