Sociální sítě
Nahoru

Jen tři McLareny na prodej

Stále se rozvíjející společnost McLaren má pevný základ svého byznysu postaven na slavné historii Formule 1. Britská automobilka proto vytvořila nové speciální vydání modelu 720S, které připomíná první vítězství F1 McLaren, které se konalo v roce 1968 na Belgické Grand Prix ve Spa-Francorchamps před 50 lety. Tento typ dostal označení „720S Spa 68“ a byl navržen společností McLaren Special Operations (MSO), divizí pro individuální zakázky. Co dělá cenu Belgian Grand Prix 1968 zvláštní, je to, že vítězství získal McLaren v rukou zakladatele společnosti Bruce McLarena. S tímto vítězstvím se stal třetím jezdcem, který vyhrál závod F1 v autě svého vlastního návrhu. To bylo také čtvrtý a poslední závod na F1 Bruce McLarena před jeho smrtí v roce 1970. Toto vítězství znamená začátek nesmírně úspěšné cesty značky, která zahrnuje mnoho úspěchů včetně 12 vyhraných šampionátů.

Zvláštní kolekce modelů 720S Spa 68 obsahuje jen tři auta, která všechny zdobí oranžová barva MSO, jejíž odstín byl proveden ve stylu originálního vozu M8A F1 z roku 1968. Zvláštní detaily zahrnují např. obrys okruhu na karoserii a opěrkách hlavy, očíslovanou desku označující číslo série a oranžový popisek na krytu prahu z uhlíkových vláken přímo uvnitř dveří. Mechanicky je totožný se standardem 720S, který využívá 4,0-litrový dvojitý motor turbodmychadlem V8. Produkuje 710 koňských sil a 568 kilometrů točivého momentu, což stačí na to, aby se vůz zrychlil z 0 na 100 za pouhých 2,8 sekundy a dosáhl své maximální rychlosti přesahující 300 km za hodinu. Dvě ze tří vozů Spa 68 jsou již podle McLarenu zamluvené, což znamená, že pouze jeden z nich je stále ještě na prodej. O ceně není nikde žádná zmínka, ale pro klienty McLarenu to nehraje žádnou roli a pro fanoušky slavné F1 už vůbec ne.

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.