Sociální sítě
Nahoru

Restaurace Nota Bene výrazně dospěla

Nota Bene bylo založeno začátkem roku 2012. Zpočátku v páru s vlastním mini pivovarem. Nota Bene v průběhu let dospívalo a došlo k osamostatnění restaurace a pivovaru. Jak šel čas, vyrostla restaurace pod vedením majitele a šéfkuchaře Lukáše Nevyjela k dokonalosti. Nyní konečně přichází po sedmi letech na trhu se stálým večerním menu a stojí opravdu za to.

Šéfkuchař Lukáš Nevyjel je osobností české gastronomické scény. Je jiný než ostatní. Hned zpočátku svého působení razil směr dokonalé surovinové etikety. Postupem času se naučil bourat sám maso a má osobní kontakt se všemi svými dodavateli. Proč? Protože chce vědět, co svým hostům podává. Dokonalost surovin je právoplatně nastavena v restauraci Nota Bene.

Každé polední menu i večerní se doteď, řídilo aktuálním stavem zbouraného masa, vyrostlé zeleniny a bylinek. Všechno trošku spontánně. Konečně po sedmi letech přichází se stálým večerním menu. Lukáš Nevyjel chce svým hostům nabídnout důvod se cíleně vrátit za daným pokrmem. Menu je absolutně dokonalé, trošku šmrncnuté do Asie. Rozdělené na tematické sekce, které se stále budou držet aktuálního surovinového stavu, avšak s jistým řádem. Velká miska – hovězí ravioly, zázvor, vejce, bylinky, consommé, Kari veggie – divoká brokolice, rajče, řepa, dauphiné, kokosové mléko, Uzená ryba – dýně, jablko, Steak – bramborová kaše, jus, Ryba – mrkev, celer, rajčata, sezam, červená řepa, jus, Sticky toffee pudding – datle, karamel, zakysaná smetana.

Lukáš Nevyjel neuznává českou, italskou či asijskou kuchyni. Jeho vize směřuje ke kuchyni 21. století. Díky fusion směru nelze jednoznačně mluvit o národních kuchyní. Vše nasává inspiraci, koření, servírování v jiných kulturách. Je to dobře. Zůstává jedině technický způsob. Každý světadíl má jinou techniku přípravy. Evropa si potrpí na delší přípravě, oproti tomu Asie tkví na rychlé variantě. „Host se musí začít orientovat na opravdovou kvalitu surovin. Nic není důležitější než základ. Tedy suroviny. Potom může opravdu dojít k plnohodnotnému gastronomickému zážitku,“ říká majitel a šéfkuchař Lukáš Nevyjel.

Kuchyně 21. století je uchopitelná a srozumitelná. Není prostor si hrát na specifičnost. Ta už pomalu vymizela i z průměrné hospody. Nyní se host musí orientovat na suroviny. Plná chuť každého sousta totiž dokáže divy. Ve spojitosti s dokonalým vinným párováním, které nabízí restaurace Nota Bene.

Lukáš Nevyjel má kořeny v Paříži. Je to patrné na jeho zjevu i chování. Možná proto ctí francouzskou gastronomii, která se drží právě surovinových pravidel opravdové čerstvosti a lokálnosti.

Nenápadná restaurace na IP Pavlova představuje své stálé menu a tím získává pomyslný gastronomický řidičák. Další zastávkou jí totiž bude gastronomické pochopení.

Více z rubriky Gastro

  • Farma v Praze

    Restaurační sféra zaznamenala během roku 2020 velké zemětřesení. Mnoho provozů ukončilo svou činnost. Zůstali jen ti, kteří svým podnikům vdechli duši...

    Marek Zelený11.1.2021
  • PRU58 za oponou

    Štěpán Návrat je známý svými restauracemi Café Buddha a Benjamin. První jmenovaná je zaměřená na autentickou asijskou kuchyni. Druhou je Benjamin...

    Jan Pešek7.1.2021
  • Absolut Movement oslavuje diverzitu a soudržnost

    Absolut je právem řazen mezi nejkvalitnější výrobce vodky na světě. Prémiový alkohol, u jehož vzniku stál v roce 1879 „vodkový král“...

    Marek Zelený15.12.2020
  • Italské bombóny Leone v Čechách

    Tradiční bonbóny Leone s opravdovou chutí pravé Itálie jsou nově dostání exkluzivně v síti FAnn parfumerií a na jejich e-shopu. „Jako...

    Marek Zelený8.12.2020
  • Sněhový kopeček ze sítě Lagarto

    Zasněžený sladký kopeček se nemusí sjíždět na lyžích, ale také s vidličkou. První takový kopec je na severu Čech a jede...

    Marek Zelený1.12.2020
  • Italská módní značka Retrosuperfuture ve světě rumů

    Značka Havana Club se spojila s předním italským výrobcem Retrosuperfuture, známým zejména pro svoje barevné acetátové brýle, aby oslavily Havanu jakožto...

    Jan Pešek28.11.2020
  • Havana Club Tributo 2020 pro sběratele

    Havana Club, přední značka kubánského rumu jak na Kubě, tak po celém světě, přichází se zajímavou novinkou v limitované edici, kterou...

    Jan Pešek27.11.2020
  • Známe všechny nejlepší restaurace Česka pro rok 2021

    Nejprestižnější knižní průvodce po zážitkových restauracích celé České republiky se jmenuje Nejlepší restaurace oceněné Zlatými lvy 2021. Letos vychází v tištěné...

    Marek Zelený23.11.2020
  • Horké novinky v pekařství PAUL

    Když zima klepe na dveře, není lepší způsob jak se zahřát, než šálkem voňavého horkého nápoje. Hned tři teplé nápoje, které...

    Jan Pešek18.11.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.