Sociální sítě
Nahoru

Restaurace Nota Bene výrazně dospěla

Nota Bene bylo založeno začátkem roku 2012. Zpočátku v páru s vlastním mini pivovarem. Nota Bene v průběhu let dospívalo a došlo k osamostatnění restaurace a pivovaru. Jak šel čas, vyrostla restaurace pod vedením majitele a šéfkuchaře Lukáše Nevyjela k dokonalosti. Nyní konečně přichází po sedmi letech na trhu se stálým večerním menu a stojí opravdu za to.

Šéfkuchař Lukáš Nevyjel je osobností české gastronomické scény. Je jiný než ostatní. Hned zpočátku svého působení razil směr dokonalé surovinové etikety. Postupem času se naučil bourat sám maso a má osobní kontakt se všemi svými dodavateli. Proč? Protože chce vědět, co svým hostům podává. Dokonalost surovin je právoplatně nastavena v restauraci Nota Bene.

Každé polední menu i večerní se doteď, řídilo aktuálním stavem zbouraného masa, vyrostlé zeleniny a bylinek. Všechno trošku spontánně. Konečně po sedmi letech přichází se stálým večerním menu. Lukáš Nevyjel chce svým hostům nabídnout důvod se cíleně vrátit za daným pokrmem. Menu je absolutně dokonalé, trošku šmrncnuté do Asie. Rozdělené na tematické sekce, které se stále budou držet aktuálního surovinového stavu, avšak s jistým řádem. Velká miska – hovězí ravioly, zázvor, vejce, bylinky, consommé, Kari veggie – divoká brokolice, rajče, řepa, dauphiné, kokosové mléko, Uzená ryba – dýně, jablko, Steak – bramborová kaše, jus, Ryba – mrkev, celer, rajčata, sezam, červená řepa, jus, Sticky toffee pudding – datle, karamel, zakysaná smetana.

Lukáš Nevyjel neuznává českou, italskou či asijskou kuchyni. Jeho vize směřuje ke kuchyni 21. století. Díky fusion směru nelze jednoznačně mluvit o národních kuchyní. Vše nasává inspiraci, koření, servírování v jiných kulturách. Je to dobře. Zůstává jedině technický způsob. Každý světadíl má jinou techniku přípravy. Evropa si potrpí na delší přípravě, oproti tomu Asie tkví na rychlé variantě. „Host se musí začít orientovat na opravdovou kvalitu surovin. Nic není důležitější než základ. Tedy suroviny. Potom může opravdu dojít k plnohodnotnému gastronomickému zážitku,“ říká majitel a šéfkuchař Lukáš Nevyjel.

Kuchyně 21. století je uchopitelná a srozumitelná. Není prostor si hrát na specifičnost. Ta už pomalu vymizela i z průměrné hospody. Nyní se host musí orientovat na suroviny. Plná chuť každého sousta totiž dokáže divy. Ve spojitosti s dokonalým vinným párováním, které nabízí restaurace Nota Bene.

Lukáš Nevyjel má kořeny v Paříži. Je to patrné na jeho zjevu i chování. Možná proto ctí francouzskou gastronomii, která se drží právě surovinových pravidel opravdové čerstvosti a lokálnosti.

Nenápadná restaurace na IP Pavlova představuje své stálé menu a tím získává pomyslný gastronomický řidičák. Další zastávkou jí totiž bude gastronomické pochopení.

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.