Sociální sítě
Nahoru

Restaurace Nota Bene výrazně dospěla

Nota Bene bylo založeno začátkem roku 2012. Zpočátku v páru s vlastním mini pivovarem. Nota Bene v průběhu let dospívalo a došlo k osamostatnění restaurace a pivovaru. Jak šel čas, vyrostla restaurace pod vedením majitele a šéfkuchaře Lukáše Nevyjela k dokonalosti. Nyní konečně přichází po sedmi letech na trhu se stálým večerním menu a stojí opravdu za to.

Šéfkuchař Lukáš Nevyjel je osobností české gastronomické scény. Je jiný než ostatní. Hned zpočátku svého působení razil směr dokonalé surovinové etikety. Postupem času se naučil bourat sám maso a má osobní kontakt se všemi svými dodavateli. Proč? Protože chce vědět, co svým hostům podává. Dokonalost surovin je právoplatně nastavena v restauraci Nota Bene.

Každé polední menu i večerní se doteď, řídilo aktuálním stavem zbouraného masa, vyrostlé zeleniny a bylinek. Všechno trošku spontánně. Konečně po sedmi letech přichází se stálým večerním menu. Lukáš Nevyjel chce svým hostům nabídnout důvod se cíleně vrátit za daným pokrmem. Menu je absolutně dokonalé, trošku šmrncnuté do Asie. Rozdělené na tematické sekce, které se stále budou držet aktuálního surovinového stavu, avšak s jistým řádem. Velká miska – hovězí ravioly, zázvor, vejce, bylinky, consommé, Kari veggie – divoká brokolice, rajče, řepa, dauphiné, kokosové mléko, Uzená ryba – dýně, jablko, Steak – bramborová kaše, jus, Ryba – mrkev, celer, rajčata, sezam, červená řepa, jus, Sticky toffee pudding – datle, karamel, zakysaná smetana.

Lukáš Nevyjel neuznává českou, italskou či asijskou kuchyni. Jeho vize směřuje ke kuchyni 21. století. Díky fusion směru nelze jednoznačně mluvit o národních kuchyní. Vše nasává inspiraci, koření, servírování v jiných kulturách. Je to dobře. Zůstává jedině technický způsob. Každý světadíl má jinou techniku přípravy. Evropa si potrpí na delší přípravě, oproti tomu Asie tkví na rychlé variantě. „Host se musí začít orientovat na opravdovou kvalitu surovin. Nic není důležitější než základ. Tedy suroviny. Potom může opravdu dojít k plnohodnotnému gastronomickému zážitku,“ říká majitel a šéfkuchař Lukáš Nevyjel.

Kuchyně 21. století je uchopitelná a srozumitelná. Není prostor si hrát na specifičnost. Ta už pomalu vymizela i z průměrné hospody. Nyní se host musí orientovat na suroviny. Plná chuť každého sousta totiž dokáže divy. Ve spojitosti s dokonalým vinným párováním, které nabízí restaurace Nota Bene.

Lukáš Nevyjel má kořeny v Paříži. Je to patrné na jeho zjevu i chování. Možná proto ctí francouzskou gastronomii, která se drží právě surovinových pravidel opravdové čerstvosti a lokálnosti.

Nenápadná restaurace na IP Pavlova představuje své stálé menu a tím získává pomyslný gastronomický řidičák. Další zastávkou jí totiž bude gastronomické pochopení.

Více z rubriky Gastro

  • Vánoční edice Hennessy Very Special

    Značka prémiového koňaku Hennessy odhaluje u příležitosti blížících se svátků limitovanou edici legendárního koňaku Hennessy Very Special ve speciálním dárkovém balení....

    Jan Pešek21.10.2020
  • Michelinem ověnčená La Degustation Bohême Bourgeoise nabízí rozvoz

    Vyhlášená perla tuzemské gastronomie musela reagovat na zavřené hranice státu, a svůj zážitkový koncept výrazně zpřístupnila k využití lokálních hostů už...

    Jan Pešek15.10.2020
  • Znovuotevřená restaurace Čestr

    Jalovice a volci z českého strakatého skotu, grilování na dřevěném uhlí, dlouhé pečení v „sauně“ a současná česká kuchyně v podání...

    Jan Pešek15.10.2020
  • Uhrančivé mini dýně

    Severočeská síť Lagarto, která hosty baví ve svých kavárnách v Teplicích, Mostě a Chomutově výjimečnou nabídkou house dortů klasických, prémiových a...

    Marek Zelený12.10.2020
  • Po revolučních konjakových těstovinách Slim Pasta se hudbne

    Drtivá většina lidí konzumuje těstovinové přílohy, protože jsou běžně k dostání, chutné a jednoduché na přípravu. Často se ale lidé přílohám...

    Marek Zelený12.10.2020
  • Sezónní tasting menu

    Restaurace Nota Bene představuje nové hřející sezónní tasting menu o čtyřech chodech, které navodí v ústech české plnohodnotné nebe. Kde jinde...

    Jan Pešek8.10.2020
  • Jistota v Alcronu v podobě brunchů

    Víkendové brunche v hotelu Alcron se staly jistotou, která je v posledních týdnech více než potřebná. Kvalita, historie a vytříbený servis...

    Jan Pešek7.10.2020
  • České prémiové destiláty zabodovaly na mezinárodní soutěži

    Česká destilérka Fleret z Frenštátu pod Radhoštěm zabodovala v rámci populární International Spirits Challenge, jedné z nejvýznamnějších a nejrespektovanějších degustátorských světových...

    Marek Zelený5.10.2020
  • Řízková olympiáda v Babiččině zahradě

    Letošní podzim v Babiččině zahraně v Průhonicích je plný kulinárních zážitků. Největším hitem bude bez debat řízková olympiáda, na jejímž konci...

    Jan Pešek5.10.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.