Sociální sítě
Nahoru

Vítězové Tour de France si odnesou trofeje vyrobené v Česku

Známý etapový závod profesionálních cyklistů a jedna z nejdůležitějších sportovních událostí roku – Tour de France je právě teď v plném proudu a bude končit za necelé dva týdny. Svůj podíl na světoznámé soutěži mají také Češi.

Na konci července dorazí účastníci letošního ročníku Tour de France do cíle závodu na Champs-Elysées a zde si vítězové jednotlivých kategorií převezmou trofeje. Také v letošním roce podobu křišťálových trofejí navrhli Češi, konkrétně designér Peter Olah z oddělení designu značky Škoda. Elegantní silueta pohárů se stala jedním ze symbolů Tour de France.

Peter Olah zdůrazňuje: „Vzhled poháru pro letošního vítěze Tour de France je inspirován jedním z nejtradičnějších a nejznámějších vzorů českých brusičů – tzv. „Spitzstein“. Malé pravidelné čtverečky jsou vybroušeny do tvaru pyramidy a vytváří tak trojrozměrný efekt. Tento klasický vzor jsme nově interpretovali a dodali mu zcela novou dynamiku, která je znatelná i na tvaru trofeje.“

Ve spolupráci s designérem Peterem Olahenm se výroby trofejí ujala česká firma Lasvit. Designéři se při navrhování povrchu trofeje nechají každý rok inspirovat novými vlivy. Letos jsou 60 centimetrů vysoká a čtyři kilogramy vážící mistrovská díla českého sklářství poctou tradiční technice broušení skla zvané „Spitzstein“. Skutečné zvládnutí této techniky vyžaduje dlouholetou zkušenost.

Trofeje pro vítěze letošní Tour de France vyrobil pětasedmdesátiletý brusič skla, který tuto techniku v průběhu svého profesního života po několik desetiletí zdokonaloval. Výroba jedné trofeje trvala tři dny.

Dříve vyrobené trofeje pro vítěze Tour de France

106. ročník klasického cyklistického závodu odstartoval 6. července, na počest pětinásobného vítěze Tour Eddyho Merckxe v belgické metropoli Bruselu. Až peloton vjede 28. července do cíle na pařížském bulváru Champs-Elysées, bude mít 176 závodníků za sebou celkem 21 etap o celkové délce 3 640 kilometrů.

Více z rubriky Křišťály

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.