Sociální sítě
Nahoru

Česká kuchyně pod modrým logem

Modré kulaté logo s příborem a nápisem Czech Specials se na dveřích českých restaurací a hlavně na jídelních lístcích objevuje již 11 let. Málokdo ví, že se jedná o certifikační značku, která potvrzuje, že takto označená restaurace dobře vaří českou kuchyni, ať už v tradiční, nebo v moderní úpravě.

Projekt Czech Specials vznikl za podpory Evropských sociálních fondů a partnersky na něm spolupracuje agentura Czech Tourism, Asociace kuchařů a cukrářů ČR a Asociace hotelů a restaurací ČR. Cílem celého projektu je podpora národní a regionální kuchyně a samozřejmě rozvoj cestovního ruchu, a to hlavně v regionech.

Je vůbec nutné podporovat národní kuchyni?

Svá národní, tradiční jídla podporují v různé formě všechny evropské země. Národní kuchyně je součástí kulturního dědictví každého národa a není to jinak ani u nás. Tradice je nutné chránit, uchovávat a samozřejmě i rozvíjet. Tak jako se již zapomínají různá rukodělná řemesla, protože již není, kdo by je uměl, pomalu se zapomínají regionální speciality, protože již není ten, kdo by je uvařil. A to je třeba změnit,“ odpovídá prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR, Miroslav Kubec na naši otázku. „ Národní jídla, regionální speciality uvařené z tradičních surovin vypěstovaných v okolí, to je dnes celosvětový gastronomický trend, je proto nutné podpořit restaurace, které v tomto duchu vaří a snaží se tak naše české gastronomické speciality propagovat.

Jak se restaurace může zařadit mezi certifikované?

Proces certifikace je jednoduchý, pokud restaurace splňuje dané podmínky, tak vyplní žádost o certifikaci na webu www.czechspecials.cz, kontrolor zkontroluje kvalitu podávaných jídel i celkovou úroveň restaurace a pokud je spokojen, udělí certifikát, který má platnost tři roky. Po celou dobu platnosti certifikace musí mít restaurace na jídelním lístku minimálně 1 polévku a 2 hlavní jídla schválená jako Czech Specials.“ Vysvětluje Lenka Nováková, která je managerkou projektu Czech Specials v agentuře Czech Tourism.

Kde se ale o certifikovaných restauracích dozvědí jejich budoucí hosté?

Projekt má své vlastní webové stránky , kde jsou nejen zajímavé články a regionální receptury , ale hlavně je zde vyhledávač certifikovaných restaurací dle jednotlivých krajů. Aktuální informace přinášejí facebookové stránky. S projektem se mohou seznámit i návštěvníci různých food festivalů a odborných veletrhů. Czech Specials má také marketingovou podporu agentury Czech Tourism, která projekt propojuje se svými dalšími projekty, jako je Česko země příběhů a propaguje projekt i v rámci svých zahraničních zastoupení.“ dodává manažerka projektu Lenka Nováková.

V současné době je certifikováno okolo 100 restaurací z celé České republiky a najdete zde nejen klasické malé hospůdky a pivnice s tradiční českou kuchyní, ale také „fine dininig“ restaurace, které české národní i regionální speciality podávají v moderní úpravě. „Vše se vyvíjí, a ani česká kuchyně se nemůže zastavit, proto jen vítáme, když si kuchaři dokážou doslova pohrát s tradičními surovinami a díky novým technologiím z nich vykouzlit velmi moderní, ale přesto typicky české jídlo“, doplňuje Miroslav Kubec.

Více z rubriky Restaurace

  • Letní menu v Pelikánovi

    Menu se bude v restauraci Pelikán měnit čtyřikrát do roka dle ročních období. Samozřejmě vždy v závislosti na dovezených čerstvých surovinách....

    Jan Pešek29.4.2021
  • Pelikán otevře již brzy zahrádku

    Květen je tím měsícem, kdy na betonových kostkách v ulici Na Příkopech vyroste zahrádka restaurace Pelikán. Oáza klidu uprostřed pulzující hlavní...

    Marek Zelený8.4.2021
  • Luxus na Příkopech

    Historická budova U Dörferů z roku 1905 zdobí jednu z nejvýznamnějších ulic v Praze, která vede na místě bývalého historického vodního...

    Jan Pešek1.3.2021
  • Lagarto v přímém přenosu i na Valentýna

    Teplická restaurace J&J, která patří do severočeské sítě Lagarto, v těchto dnech rozeběhla skvělou online akci. Otevřená kuchyně, která dominuje celému...

    Jan Pešek12.2.2021
  • Farma v Praze

    Restaurační sféra zaznamenala během roku 2020 velké zemětřesení. Mnoho provozů ukončilo svou činnost. Zůstali jen ti, kteří svým podnikům vdechli duši...

    Marek Zelený11.1.2021
  • PRU58 za oponou

    Štěpán Návrat je známý svými restauracemi Café Buddha a Benjamin. První jmenovaná je zaměřená na autentickou asijskou kuchyni. Druhou je Benjamin...

    Jan Pešek7.1.2021
  • „W“ RESTAURANT & WHISKEY BAR rozváží své speciality

    Události posledních dní nám opět obrátily život vzhůru nohama. V této nelehké době bychom proto na své blízké měli myslet dvojnásob....

    Jan Pešek29.10.2020
  • Řízková olympiáda v Babiččině zahradě

    Letošní podzim v Babiččině zahraně v Průhonicích je plný kulinárních zážitků. Největším hitem bude bez debat řízková olympiáda, na jejímž konci...

    Jan Pešek5.10.2020
  • Voňavé pozdravy z cest. Kouzelný projekt La Verandy.

    Zavřené hranice, to je těžká rána pro všechny gurmety a milovníky dobrého jídla. Proto přichází staroměstská La Veranda s jedinečným projektem...

    Jan Pešek29.9.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.