Sociální sítě
Nahoru

Česká kuchyně pod modrým logem

Modré kulaté logo s příborem a nápisem Czech Specials se na dveřích českých restaurací a hlavně na jídelních lístcích objevuje již 11 let. Málokdo ví, že se jedná o certifikační značku, která potvrzuje, že takto označená restaurace dobře vaří českou kuchyni, ať už v tradiční, nebo v moderní úpravě.

Projekt Czech Specials vznikl za podpory Evropských sociálních fondů a partnersky na něm spolupracuje agentura Czech Tourism, Asociace kuchařů a cukrářů ČR a Asociace hotelů a restaurací ČR. Cílem celého projektu je podpora národní a regionální kuchyně a samozřejmě rozvoj cestovního ruchu, a to hlavně v regionech.

Je vůbec nutné podporovat národní kuchyni?

Svá národní, tradiční jídla podporují v různé formě všechny evropské země. Národní kuchyně je součástí kulturního dědictví každého národa a není to jinak ani u nás. Tradice je nutné chránit, uchovávat a samozřejmě i rozvíjet. Tak jako se již zapomínají různá rukodělná řemesla, protože již není, kdo by je uměl, pomalu se zapomínají regionální speciality, protože již není ten, kdo by je uvařil. A to je třeba změnit,“ odpovídá prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR, Miroslav Kubec na naši otázku. „ Národní jídla, regionální speciality uvařené z tradičních surovin vypěstovaných v okolí, to je dnes celosvětový gastronomický trend, je proto nutné podpořit restaurace, které v tomto duchu vaří a snaží se tak naše české gastronomické speciality propagovat.

Jak se restaurace může zařadit mezi certifikované?

Proces certifikace je jednoduchý, pokud restaurace splňuje dané podmínky, tak vyplní žádost o certifikaci na webu www.czechspecials.cz, kontrolor zkontroluje kvalitu podávaných jídel i celkovou úroveň restaurace a pokud je spokojen, udělí certifikát, který má platnost tři roky. Po celou dobu platnosti certifikace musí mít restaurace na jídelním lístku minimálně 1 polévku a 2 hlavní jídla schválená jako Czech Specials.“ Vysvětluje Lenka Nováková, která je managerkou projektu Czech Specials v agentuře Czech Tourism.

Kde se ale o certifikovaných restauracích dozvědí jejich budoucí hosté?

Projekt má své vlastní webové stránky , kde jsou nejen zajímavé články a regionální receptury , ale hlavně je zde vyhledávač certifikovaných restaurací dle jednotlivých krajů. Aktuální informace přinášejí facebookové stránky. S projektem se mohou seznámit i návštěvníci různých food festivalů a odborných veletrhů. Czech Specials má také marketingovou podporu agentury Czech Tourism, která projekt propojuje se svými dalšími projekty, jako je Česko země příběhů a propaguje projekt i v rámci svých zahraničních zastoupení.“ dodává manažerka projektu Lenka Nováková.

V současné době je certifikováno okolo 100 restaurací z celé České republiky a najdete zde nejen klasické malé hospůdky a pivnice s tradiční českou kuchyní, ale také „fine dininig“ restaurace, které české národní i regionální speciality podávají v moderní úpravě. „Vše se vyvíjí, a ani česká kuchyně se nemůže zastavit, proto jen vítáme, když si kuchaři dokážou doslova pohrát s tradičními surovinami a díky novým technologiím z nich vykouzlit velmi moderní, ale přesto typicky české jídlo“, doplňuje Miroslav Kubec.

Více z rubriky Restaurace

  • U Prince sází na řemeslo a kvalitu

    Žádné průmyslové produkty, vše poctivé a domácí, řemeslně připravené. Taková je filozofie restaurace U Prince, která díky fantastické lokaci patří k...

    Jan Pešek26.8.2020
  • Burger s velkým severským B

    Teplice jsou čím dál více navštěvovanějším lázeňským městem severních Čech. Aspektů je několik. Zelenající se příroda, díky snížené těžbě, renovující se...

    Marek Zelený11.8.2020
  • Čaník bez čekání

    Snídani si nech pro sebe, oběd si rozděl se svým přítelem, večeři dej nepříteli. Kdo by to dělal? Každá část dne...

    Marek Zelený5.8.2020
  • Všeumělové na Pavláku

    Nota Bene na Pavláku není jen restaurací, ale místem, kde se lidé baví a vždy se dobře nají. Přirozenost a poctivost...

    Jan Pešek3.8.2020
  • Menu pro druhou polovinu léta v Buddha Bar Restaurant Praha

    Mezinárodní koncept restaurace Buddha Bar kombinuje vytříbený styl panasijského kulinářského umění, hudební zážitky s rezidentním life dj, perfektní servis a unikátní...

    Marek Zelený1.8.2020
  • Středomořská atmosféra v Hliněné Baště

    Jedna z nejpříjemnějších restaurací v okolí Prahy boduje hlavně v létě, kdy naplno vynikne její středomořská atmosféra. Prostorná terasa u rybníčku...

    Marek Zelený29.7.2020
  • Na Plovárně otevírá Molo, gastro a kulturní pop-up pod širým nebem

    V zahradách Občanské plovárny otevírá gastro a kulturní pop-up stan Molo. Bistro bar s mezinárodní kuchyní, která se bude pravidelně obměňovat...

    Jan Pešek16.6.2020
  • Staročeská Panna cotta září ve Zlaté hvězdě

    Unikátní dezert, který představuje most mezi starodávnou a moderní českou gastronomií. A který současně ukazuje, jak také může chutnat a vypadat...

    Jan Pešek3.6.2020
  • Ven z kuchyně

    S létem přichází novinka v teplickém J&J Lagartu. Hosté si již navykli na jedinečnou otevřenou kuchyni v interiéru restaurace, ale nyní...

    Marek Zelený18.5.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.