Sociální sítě
Nahoru

Jak v důsledku jiné stavby nepřijít o výhled z domu? V New Yorku našli řešení

Představte si, že si koupíte vysněný byt s nádherným výhledem, který už sám o sobě nevychází zrovna levně a za pár let vám před okny začnou stavět další budovu, která váš výhled nadobro zničí. V New Yorku tuto situaci začali řešit “příplatkem za výhled”.

Existuje jen málo podobných míst, kde jsou mrakodrapy postaveny tak hustě vedle sebe, jako je tomu v New Yorku. Ono se často říká, že některé ulice Manhattanu dokonce už nikdy nezažijí svit Slunce. A co teprve výhledy z tamních velmi drahých bytů?

Rezidenti jednoho obytného domu v newyorské části Chelsea čelili hrozbě okolního rozvoje, kdy vedle nich měla vyrůst stavba, která by blokovala jejich výhled na Empire State Building a také jim ubírala mnoho světla z bytů. Dle New York Times však obyvatelé domu přišli s neočekávaným řešením. Zaplatili za svůj výhled developerovi, který vlastní okolní pozemky, a to téměř 11 milionu dolarů (cca 253 milionů Kč).

Jak si zachovat ničím nerušený výhled? V New Yorku na to přišli

Lidé občas podobné situace řeší tím, že okolo budovy zakoupí přilehlé pozemky, případně nějaké starší stavby. Vůbec poprvé se však stalo, že by si majitelé bytů koupili podobný nehmotný majetek. Touto dohodou se majitelé bytů v obytném domě v Chelsea chtějí jen ujistit, že se vedle nich nebude stavět projekt, který by byl vyšší než 3 až 4 patra.

Stačí zaplatit developerům a okolní stavby vás neohrozí

Zmiňovaný obytný dům se nachází pár bloků od newyorského sídla společnosti Google a je domovem umělců a celebrit. Jedním z nich je třeba manžel Meryl Streepové, sochař Don Gummer. Dříve zde jeden loftový byt vlastnil také Harrison Ford, který jej prodal za zhruba 15 milionů dolarů.

Více z rubriky Reality

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.