Sociální sítě
Nahoru

Kuchyně bez hranic aneb omáčkový podzim

Restaurace Nota bene je známá svou lokálností a bio přístupem. Z farmy až na stůl zde platí více než kdekoliv jinde. Majitel a šéfkuchař Lukáš Nevyjel zná osobně každého svého dodavatele. Razí filozofii surovinové kuchyně, která je jednoduchá a chuťově čistá. Vnímání lokálnosti, malovýroby promítá do svého jídelního i vinného lístku. Překvapením je, že na menu nejsou jen typicky česká jídla, jako je svíčková nebo guláš.

Lukáš Nevyjel zastává názor kuchyně bez hranic. Díky otevřeným hranicím a možnostem lidé cestují a inspirují se po celém světě. Recepty se mísí a přetváří. To, co zůstává, jsou regionální technické postupy. Každá země má zažitý způsob vaření a ten se nemění. Téměř všechny pokrmy jdou připravit se surovinami dostupnými v dané lokalitě. Vždy s příměsí umu a vlastního vnímání chutí. Proč si nepřipravit třeba pařížskou klasiku Steak, cibulovou omáčku, marinovanou perličkovou cibuli v bílém víně s tymiánem, smaženou cibuli a brambory dauphiné? Právě tento pokrm zdobí nové menu v restauraci Nota bene.

Do nového menu jsem vybral pokrmy, které se u nás moc nedělají. Zaměřil jsem se tentokrát na omáčky, protože ty k podzimu patří,“ říká Lukáš Nevyjel. Dále se můžeme těšit na Králíka s mrkví a omáčkou z pečeného česneku a hořčice, který je v této podobě bez kosti, pečený a dodělávaný na másle, tak aby byla zajištěna maximální šťavnatost. Prolnutí francouzské a asijské kuchyně zastoupí Kachní prsa, dýně s chilli a švestky, které budou ladit chuťové pohárky lehce do sladkých tónů. Nebude chybět ani Bůček s květákem, liškami a slaninovou omáčkou.

Lokálnost je v Nota Bene i ve skleničce. Lukáš se svým týmem vybral nejlepší vína, která se v Čechách a na Moravě pěstují. Jedná se o rodinná vinařství, jenž mají příběh a jsou chuťově jedinečná. Téměř všechny v nápojovém lístku jsou odborníky vysoce hodnocená. Lze jmenovat Jaromír Gala, Jaroslav Springer, Ota Ševčík, Jakub Novák a Radomír Nepraš. Navíc díky přesvědčení Lukáše Nevyjela jsou vína cenově dostupná oproti pár pražským restauracím, kde je mají také v nabídce. Ve spojení s jednoduchými a chuťově plnými pokrmy neznajícími hranice se může večer na pražské křižovatce IP Pavlova změnit v nezapomenutelný.

Více z rubriky Gastro

  • Další kanadské překvapení: Reif Estate Winery

    Zdá se, že co bylo původně experimentem tuzemského e-shopu Bestdrink.cz má velmi úspěšné pokračování. Portfolio kanadských vín rodinné značky Henry of...

    Jan Pešek24.3.2020
  • Sto procent chuti, žádný alkohol

    Užít si naplno okamžiku a přitom nemít výčitky svědomí, to je snem většiny těch, kteří si večer neumí představit bez sklenky...

    Veronika Nováková19.3.2020
  • Když dokonalé hostině nic nebrání

    Nepříznivé období není pokynem k půstu. Valná většina českých restaurací poněkud kostrbatě, ale přeci jenom plynule, přešla na rozvoz svých jídel,...

    Jan Pešek17.3.2020
  • Recept na podporu tuzemských restaurací

    Příštích několik dnů až týdnů mohou být pro českou gastronomii likvidační. Už teď některé restaurace zcela uzavřely svůj provoz, ostatní evidují...

    Marek Zelený17.3.2020
  • Vyzrálý farmářský steak

    Restaurace Nota Bene v postranní uličce kousek od dopravní křižovatky I.P. Pavlova nabízí neskutečné farmářské chutě. Stačí jen vyjít o tři...

    Jan Pešek17.3.2020
  • Gastronomie v době karantény

    Vzhledem k tomu, že vláda kvůli epidemii nového typu koronaviru vyhlásila na celou Českou republiku karanténní opatření, není možné užívat si...

    Marek Zelený16.3.2020
  • Luxusní hotely nejsou pro děti zakázanou zónou. Máme několik důkazů

    Přemýšlíte nad dovolenou a máte pocit, že s vašimi dětmi se rozhodně do nějakého luxusního hotelu vyrazit nevyplatí? Nejspíše nejste sami,...

    Martin Macourek13.3.2020
  • Beefeater rozšířil své portfolio ginů

    Na scénu ochucených ginů, které se díky své svěžesti, rozmanitosti a všestrannosti těší neustále rostoucí popularitě u nás i ve světě,...

    Jan Pešek10.3.2020
  • Špičkové ubytování v Praze? Žádný problém!

    Hotelová síť Le Hotels Group aktuálně provozuje již šest designových hotelů umístěných v těsné blízkosti nejznámějších historických památek staré Prahy. Na...

    Veronika Nováková9.3.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.