Sociální sítě
Nahoru

Kuchyně bez hranic aneb omáčkový podzim

Restaurace Nota bene je známá svou lokálností a bio přístupem. Z farmy až na stůl zde platí více než kdekoliv jinde. Majitel a šéfkuchař Lukáš Nevyjel zná osobně každého svého dodavatele. Razí filozofii surovinové kuchyně, která je jednoduchá a chuťově čistá. Vnímání lokálnosti, malovýroby promítá do svého jídelního i vinného lístku. Překvapením je, že na menu nejsou jen typicky česká jídla, jako je svíčková nebo guláš.

Lukáš Nevyjel zastává názor kuchyně bez hranic. Díky otevřeným hranicím a možnostem lidé cestují a inspirují se po celém světě. Recepty se mísí a přetváří. To, co zůstává, jsou regionální technické postupy. Každá země má zažitý způsob vaření a ten se nemění. Téměř všechny pokrmy jdou připravit se surovinami dostupnými v dané lokalitě. Vždy s příměsí umu a vlastního vnímání chutí. Proč si nepřipravit třeba pařížskou klasiku Steak, cibulovou omáčku, marinovanou perličkovou cibuli v bílém víně s tymiánem, smaženou cibuli a brambory dauphiné? Právě tento pokrm zdobí nové menu v restauraci Nota bene.

Do nového menu jsem vybral pokrmy, které se u nás moc nedělají. Zaměřil jsem se tentokrát na omáčky, protože ty k podzimu patří,“ říká Lukáš Nevyjel. Dále se můžeme těšit na Králíka s mrkví a omáčkou z pečeného česneku a hořčice, který je v této podobě bez kosti, pečený a dodělávaný na másle, tak aby byla zajištěna maximální šťavnatost. Prolnutí francouzské a asijské kuchyně zastoupí Kachní prsa, dýně s chilli a švestky, které budou ladit chuťové pohárky lehce do sladkých tónů. Nebude chybět ani Bůček s květákem, liškami a slaninovou omáčkou.

Lokálnost je v Nota Bene i ve skleničce. Lukáš se svým týmem vybral nejlepší vína, která se v Čechách a na Moravě pěstují. Jedná se o rodinná vinařství, jenž mají příběh a jsou chuťově jedinečná. Téměř všechny v nápojovém lístku jsou odborníky vysoce hodnocená. Lze jmenovat Jaromír Gala, Jaroslav Springer, Ota Ševčík, Jakub Novák a Radomír Nepraš. Navíc díky přesvědčení Lukáše Nevyjela jsou vína cenově dostupná oproti pár pražským restauracím, kde je mají také v nabídce. Ve spojení s jednoduchými a chuťově plnými pokrmy neznajícími hranice se může večer na pražské křižovatce IP Pavlova změnit v nezapomenutelný.

Více z rubriky Gastro

  • Farma v Praze

    Restaurační sféra zaznamenala během roku 2020 velké zemětřesení. Mnoho provozů ukončilo svou činnost. Zůstali jen ti, kteří svým podnikům vdechli duši...

    Marek Zelený11.1.2021
  • PRU58 za oponou

    Štěpán Návrat je známý svými restauracemi Café Buddha a Benjamin. První jmenovaná je zaměřená na autentickou asijskou kuchyni. Druhou je Benjamin...

    Jan Pešek7.1.2021
  • Absolut Movement oslavuje diverzitu a soudržnost

    Absolut je právem řazen mezi nejkvalitnější výrobce vodky na světě. Prémiový alkohol, u jehož vzniku stál v roce 1879 „vodkový král“...

    Marek Zelený15.12.2020
  • Italské bombóny Leone v Čechách

    Tradiční bonbóny Leone s opravdovou chutí pravé Itálie jsou nově dostání exkluzivně v síti FAnn parfumerií a na jejich e-shopu. „Jako...

    Marek Zelený8.12.2020
  • Sněhový kopeček ze sítě Lagarto

    Zasněžený sladký kopeček se nemusí sjíždět na lyžích, ale také s vidličkou. První takový kopec je na severu Čech a jede...

    Marek Zelený1.12.2020
  • Italská módní značka Retrosuperfuture ve světě rumů

    Značka Havana Club se spojila s předním italským výrobcem Retrosuperfuture, známým zejména pro svoje barevné acetátové brýle, aby oslavily Havanu jakožto...

    Jan Pešek28.11.2020
  • Havana Club Tributo 2020 pro sběratele

    Havana Club, přední značka kubánského rumu jak na Kubě, tak po celém světě, přichází se zajímavou novinkou v limitované edici, kterou...

    Jan Pešek27.11.2020
  • Známe všechny nejlepší restaurace Česka pro rok 2021

    Nejprestižnější knižní průvodce po zážitkových restauracích celé České republiky se jmenuje Nejlepší restaurace oceněné Zlatými lvy 2021. Letos vychází v tištěné...

    Marek Zelený23.11.2020
  • Horké novinky v pekařství PAUL

    Když zima klepe na dveře, není lepší způsob jak se zahřát, než šálkem voňavého horkého nápoje. Hned tři teplé nápoje, které...

    Jan Pešek18.11.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.