Sociální sítě
Nahoru

Češi chtějí kvalitu, říká jeden z majitelů společnosti Potten & Pannen

V uplynulých letech prošel způsob našeho stravování velkou změnou, lidé namísto chození do restaurací raději tráví čas ve své kuchyni přípravou vlastního jídla. Z vaření se stává čím dál tím oblíbenější činnost nejen pro mladší generaci, ale i pro páry či kamarády. Každý z nás se v kuchyni snaží podat ten nejlepší výkon a zkoušet nové recepty, často však ale přemýšlíme i nad tím, jak se ještě zdokonalit. Právě v ten moment mnohdy uvažujeme nad nákupem nového kulinářského vybavení a dle Miloše Staňka, jednatele společnosti Potten & Pannen – Staněk, se investice do kuchyně rozhodně vyplatí. Kuchyň je centrem dění každé domácnosti a trávit v ní čas by mělo by být potěšením.

Platí stále, že Češi při nákupu hledí především na cenu? Nebo se podle vás trend mění a jsme ochotni utratit více peněz za kvalitu?

Obecně se dá říct, že se učíme dělat si radost. Budeme-li mluvit přímo o našem oboru, gastronomii, platí to dvojnásobně. Češi opět vaří doma a v kuchyni tak tráví mnoho času, z domácího vaření se stal koníček. Do toho je často zapojen i partner – zkrátka, jak se říká: láska prochází žaludkem. Nejenže spolu partneři při přípravě večeře tráví čas, společně ale často navštěvují i kulinářské kurzy, kde objevují nové chutě a recepty. Rádi pak investují i do kvalitního kuchyňského vybavení, aby úroveň svého vaření pozvedli ještě výše.

Jak byste popsal vašeho zákazníka?

Náš zákazník ví, co chce – kvalitu. Nabízíme kulinářské vybavení od prémiových, světových výrobců a nedoporučujeme něco, čemu sami nevěříme. Po prvním nákupu se tak velice často zákazník vrátí, doma se totiž přesvědčil, že zakoupený výrobek opravdu splňuje jeho očekávání a chce si rozšířit vybavení své kuchyně. Za více než 27 let existence se nám tak podařilo vybudovat si silnou skupinu věrných zákazníků, kteří se k nám pravidelně vrací, a za to jsme rádi.

Do jakého kuchyňského vybavení se vyplatí investovat?

Samozřejmě do toho, které vám vydrží. (směje se) Litinové hrnce při správném zacházení mohou být v rodině předávány z generace na generaci, obdobné je to s jídelním servisem. To samé se týká i kuchyňských spotřebičů – koupíte-li si ten, který je vyroben z kvalitních materiálů, vydrží vám řadu let. Ano, počáteční cena za kvalitní produkt je možná vyšší, ale aspoň máte jistotu, že ho nebudete muset za dva roky vyhodit.

Kdo udává nové trendy? Vy, nebo vaši zákazníci?

Myslím, že se vzájemně ovlivňujeme. Potten & Pannen se snaží na český trh uvádět nové produkty, které zákazníky osloví a zaujmou. Mnohdy to jsou ale právě sami naši nakupující, kdo nám ukáže směr, kam se dále posunout. V současnosti například pozorujeme zvýšený zájem o kvalitní spotřebiče, které ale zároveň dobře vypadají. Lidi touží po něčem s neotřelým designem, co interiér jejich kuchyně doladí. Přesně to splňuje italská značka SMEG s designovou řadou 50’s style, jež jsme nyní zařadili do prodeje. Jedná se o retro kuchyňské spotřebiče v pastelových i nadčasových barvách, které do kuchyně vnesou eleganci a hravost minulé éry. Něco takového dle mého názoru na českém trhu chybělo, což dokazuje i velký zájem ze strany našich zákazníků hned po uvedení produktů na český trh.

Co je pro vás klíčovým pomocníkem v kuchyni, bez kterého si nedokážete představit vaření?

Rád vařím, často připravuji večeři pro celou rodinu nebo přátele. Mým nejdůležitějším pomocníkem během přípravy jídla jsou kvalitní ostré nože, využívám je v kuchyni opravdu každý den. Jsem toho názoru, že pokud je nůž nekvalitní, příprava jídla jde pomaleji a radost z vaření je pak mnohonásobně menší.

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.