Sociální sítě
Nahoru

SaSaZu představilo exkluzivní kolekci knedlíčků dim sum

Unikátní kulinářské umění dim sum vzniklo v Číně před mnoha stovkami let. Podle některých zdrojů byly první dim sum knedlíčky vyrobeny před asi 2 500 roky. Vyplývá to z dobové poezie a písní. Dim sum byly původně oblíbenou snídaní u pouličních stánků, v dnešní době si je ale můžete vychutnávat v jakoukoliv denní dobu.

Dim sum se v posledních letech natolik usídlily v západním světě, že v kulinářských metropolích vznikají speciální dim sum menu či dokonce zcela specializované restaurace. Pražská restaurace SaSaZu právě přichází s vlastní vybranou dim sum kolekcí, kterou vytvořil její šéfkuchař Andy Tan.

Na přípravě menu, které je tradičně čínské a zároveň kombinuje současné fusion trendy, Andy úzce spolupracoval se zbytkem týmu. Andy vycházel z tradice, kterou doplnil o svěží nápady a ingredience. Výsledkem je nezapomenutelný kulinářský zážitek. Dim sum knedlíčky už tak dávno nejsou pouze pokrmem z pouličního bistra, jsou potěšením, které sdílíte s lidmi, které máte rádi. SaSaZu představuje svoji dim sum kolekci jako součást nového menu.

Přestože dim sum jsou neoddělitelně spojeny s kantonskou kuchyní, nejsou svým původem z Kantonu. Má se za to, že první dim sum byly vyrobeny v severní Číně a během staletí prošly pozoruhodným vývojem. Stejně tak názvy těchto drobných delikates se s časem výrazně proměnily. Původně byly dim sum luxusní pochoutkou určenou pro stůl císaře a jeho rodiny. Pak si je dopřávaly zámožné rodiny a konečně byly dim sum servírovány i v čajovnách, zejména v rušných čajových domech lemujících slavnou Hedvábnou stezku.

Začátek 20. století přinesl do světa plněných taštiček dim sum řadu změn. Potomci mandžuské dynastie nepotřebovali pracovat, tak si krátili čas častými návštěvami jídelních a nápojových zařízení. Čajovny a restaurace mezi sebou pak bojovali o zákazníky právě kvalitou dim sum a rozšiřovaly nabídku jejich variací.

Dnes tvoří dim sum nedílnou součást čínské kultury a jsou velmi oblíbené a ceněné v řadě dalších asijských zemích. Náplň, těsto a jejich tvar pak záleží na konkrétních podmínkách regionu, ze kterého vzešly. Za nejchutnější a nejlepší jsou považovány dim sum z jižní Číny a Hong Kongu. Pokud se jde na dim sum, používá se kantonštině výraz “jdeme na čaj” (yam cha), protože čaj je servírován právě s dim sum.

Existuje mnoho druhů taštiček či knedlíčků dim sum, které vycházejí ze způsobu jejich přípravy a vaření. V páře připravované knedlíčky jsou známy a servírovány v podobě shui mai, har gou, siew long bun nebo wonton. Dim sum jsou ale také k dispozici v grilované, pečené či smažené variantě.

Více z rubriky Gastro

  • Dvě tuny mušlí pro zákazníky Rohlik.cz

    Rohlik.cz se i letos stal součástí akce Prague Mussel Week a nabídne zákazníkům mušle za exkluzivní cenu s 50% slevou jak...

    Jan Pešek17.9.2020
  • Týden ledové čokolády

    Týden ledové čokolády aneb čokoládová zmrzlina osmkrát jinak. Taková je náplň unikátní akce cukrárny Pietro Gelato, která se uskuteční v týdnu...

    Jan Pešek7.9.2020
  • Místo, které si získá vaše srdce…

    Jakmile jednou překročíte práh zámeckého hotelu Château Šanov, už nikdy nebudete chtít odejít. Nadchne vás nejen okouzlující spa a výtečná kuchyně,...

    Aneta Bartoníková2.9.2020
  • „Víkend s vraždou“ na Chateau Herálec

    Pětihvězdičkový butikový hotel Chateau Herálec na Vysočině připravil hned několik speciálních nabídek pro nadcházející období. Se svým speciálním balíčkem chtějí oslovit...

    Marek Zelený1.9.2020
  • U Prince sází na řemeslo a kvalitu

    Žádné průmyslové produkty, vše poctivé a domácí, řemeslně připravené. Taková je filozofie restaurace U Prince, která díky fantastické lokaci patří k...

    Jan Pešek26.8.2020
  • Umění servírování v jednom momentu

    Oficiálním drinkem dvaadvacátého Designbloku, největšího tuzemského festivalu designu a módy, bude letos britský gin Tanqueray. Jeho kvality návštěvníci ocení od 7....

    Jan Pešek25.8.2020
  • Večerní brunche se vrací

    Přes léto v hotelu Alcron, přesněji v restauraci La Rotonde, probíhají oblíbené víkendové brunche. Navíc do konce srpna platí akce 4+1,...

    Marek Zelený13.8.2020
  • Burger s velkým severským B

    Teplice jsou čím dál více navštěvovanějším lázeňským městem severních Čech. Aspektů je několik. Zelenající se příroda, díky snížené těžbě, renovující se...

    Marek Zelený11.8.2020
  • S italskými prémiovými giny Malfy léto nikdy nekončí

    Malfy je značka italských super-prémiových ochucených ginů, které jsou ztělesněním té pravé Itálie. Jejich výjimečnost spočívá v důrazu na rodinnou tradici,...

    Jan Pešek8.8.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.