Sociální sítě
Nahoru

SaSaZu představilo exkluzivní kolekci knedlíčků dim sum

Unikátní kulinářské umění dim sum vzniklo v Číně před mnoha stovkami let. Podle některých zdrojů byly první dim sum knedlíčky vyrobeny před asi 2 500 roky. Vyplývá to z dobové poezie a písní. Dim sum byly původně oblíbenou snídaní u pouličních stánků, v dnešní době si je ale můžete vychutnávat v jakoukoliv denní dobu.

Dim sum se v posledních letech natolik usídlily v západním světě, že v kulinářských metropolích vznikají speciální dim sum menu či dokonce zcela specializované restaurace. Pražská restaurace SaSaZu právě přichází s vlastní vybranou dim sum kolekcí, kterou vytvořil její šéfkuchař Andy Tan.

Na přípravě menu, které je tradičně čínské a zároveň kombinuje současné fusion trendy, Andy úzce spolupracoval se zbytkem týmu. Andy vycházel z tradice, kterou doplnil o svěží nápady a ingredience. Výsledkem je nezapomenutelný kulinářský zážitek. Dim sum knedlíčky už tak dávno nejsou pouze pokrmem z pouličního bistra, jsou potěšením, které sdílíte s lidmi, které máte rádi. SaSaZu představuje svoji dim sum kolekci jako součást nového menu.

Přestože dim sum jsou neoddělitelně spojeny s kantonskou kuchyní, nejsou svým původem z Kantonu. Má se za to, že první dim sum byly vyrobeny v severní Číně a během staletí prošly pozoruhodným vývojem. Stejně tak názvy těchto drobných delikates se s časem výrazně proměnily. Původně byly dim sum luxusní pochoutkou určenou pro stůl císaře a jeho rodiny. Pak si je dopřávaly zámožné rodiny a konečně byly dim sum servírovány i v čajovnách, zejména v rušných čajových domech lemujících slavnou Hedvábnou stezku.

Začátek 20. století přinesl do světa plněných taštiček dim sum řadu změn. Potomci mandžuské dynastie nepotřebovali pracovat, tak si krátili čas častými návštěvami jídelních a nápojových zařízení. Čajovny a restaurace mezi sebou pak bojovali o zákazníky právě kvalitou dim sum a rozšiřovaly nabídku jejich variací.

Dnes tvoří dim sum nedílnou součást čínské kultury a jsou velmi oblíbené a ceněné v řadě dalších asijských zemích. Náplň, těsto a jejich tvar pak záleží na konkrétních podmínkách regionu, ze kterého vzešly. Za nejchutnější a nejlepší jsou považovány dim sum z jižní Číny a Hong Kongu. Pokud se jde na dim sum, používá se kantonštině výraz “jdeme na čaj” (yam cha), protože čaj je servírován právě s dim sum.

Existuje mnoho druhů taštiček či knedlíčků dim sum, které vycházejí ze způsobu jejich přípravy a vaření. V páře připravované knedlíčky jsou známy a servírovány v podobě shui mai, har gou, siew long bun nebo wonton. Dim sum jsou ale také k dispozici v grilované, pečené či smažené variantě.

Více z rubriky Gastro

  • Další kanadské překvapení: Reif Estate Winery

    Zdá se, že co bylo původně experimentem tuzemského e-shopu Bestdrink.cz má velmi úspěšné pokračování. Portfolio kanadských vín rodinné značky Henry of...

    Jan Pešek24.3.2020
  • Sto procent chuti, žádný alkohol

    Užít si naplno okamžiku a přitom nemít výčitky svědomí, to je snem většiny těch, kteří si večer neumí představit bez sklenky...

    Veronika Nováková19.3.2020
  • Když dokonalé hostině nic nebrání

    Nepříznivé období není pokynem k půstu. Valná většina českých restaurací poněkud kostrbatě, ale přeci jenom plynule, přešla na rozvoz svých jídel,...

    Jan Pešek17.3.2020
  • Recept na podporu tuzemských restaurací

    Příštích několik dnů až týdnů mohou být pro českou gastronomii likvidační. Už teď některé restaurace zcela uzavřely svůj provoz, ostatní evidují...

    Marek Zelený17.3.2020
  • Vyzrálý farmářský steak

    Restaurace Nota Bene v postranní uličce kousek od dopravní křižovatky I.P. Pavlova nabízí neskutečné farmářské chutě. Stačí jen vyjít o tři...

    Jan Pešek17.3.2020
  • Gastronomie v době karantény

    Vzhledem k tomu, že vláda kvůli epidemii nového typu koronaviru vyhlásila na celou Českou republiku karanténní opatření, není možné užívat si...

    Marek Zelený16.3.2020
  • Luxusní hotely nejsou pro děti zakázanou zónou. Máme několik důkazů

    Přemýšlíte nad dovolenou a máte pocit, že s vašimi dětmi se rozhodně do nějakého luxusního hotelu vyrazit nevyplatí? Nejspíše nejste sami,...

    Martin Macourek13.3.2020
  • Beefeater rozšířil své portfolio ginů

    Na scénu ochucených ginů, které se díky své svěžesti, rozmanitosti a všestrannosti těší neustále rostoucí popularitě u nás i ve světě,...

    Jan Pešek10.3.2020
  • Špičkové ubytování v Praze? Žádný problém!

    Hotelová síť Le Hotels Group aktuálně provozuje již šest designových hotelů umístěných v těsné blízkosti nejznámějších historických památek staré Prahy. Na...

    Veronika Nováková9.3.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.