Sociální sítě
Nahoru

64. aukce Aukčního domu Zezula se nese v duchu hodin a hodinek

V sobotu 5. října se od 10:00 v Aukčním domě Zezula v Brně uskuteční specializovaná aukce hodin a hodinek. Výstava dražených předmětů byla zahájena přímo v aukčním domě tuto v sobotu 28. září a potrvá do pátku 4. října do 17:00. Tematicky zaměřená aukce nabídne zajímavé sběratelské kousky z dílen světově známých hodinářů.

Sběratelé a milovníci starožitností se mají na co těšit. Aukční dům v rámci této specializované aukce představí unikátní kolekci hodin a hodinek s vysokou řemeslnou a uměleckou hodnotou. Za zmínku stojí kupříkladu hned první nabízená položka aukce. Jedná se o plně funkční kapesní cibulové hodinky z Francie konce 17. Století disponující pláštěm ze zlaceného bronzu, reliéfně zdobeným zlaceným champlevé ciferníkem a ocelovou černou ručkou. Vyvolávací cena začíná na 50 000 Kč.

Za pozornost stojí i funkční lunární kapesní hodinky z 18. století původem z Londýna od významného hodináře Williama Tomlinsona. Ochranné pouzdro hodinek je z tepaného stříbra s barokním tvaroslovím, stříbrný ciferník je dělen gravírovanými římskými číslicemi pro hodiny a arabskými pro minuty. Cena hodinek začíná na 60 000 Kč.

V nabídce jsou i další ukázky z mistrovských hodinářských dílen, například konzolové hodiny v neoklasickém stylu z 18. století. Hranolová skříň hodinového objektu je dýhovaná mahagonem se zlacenými lištami. Hodiny jsou zcela funkční, včetně bití, s klíčem. Počáteční cena začíná na 90 000 Kč.

Největší raritou a zároveň nejdražší položkou aukce jsou opulentní francouzské 224 cm vysoké podlahové hodiny z poloviny 19. století. Hodiny jsou celoplošně zdobeny marketerií s groteskovým vzorem ve stylu André-Charlese Boulleho. Restaurovaný hodinářský objekt je jdoucí. Vyvolávací cena byla stanovena na 495 000 Kč.

Sběratelé se mohou dále těšit např. na kuchyňské hodiny ve stylu art deco, portálové hodiny, dále pak hodiny stolní, pilové, nástěnné nebo klasické náramkové. Zájemci se mohou zúčastnit dražby buďto osobně, telefonicky nebo složením limitu. Návštěva výstavy je zcela zdarma a probíhá na stejné adrese.

Více z rubriky Aukce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.