Sociální sítě
Nahoru

Abeceda Jana Albrechta

Český ambasador pro prémiový rum Zacapa je nejen neskutečně inspirativní člověk, ale také někdo, kdo své práci opravdu rozumí, miluje ji a dělá ji srdcem. Seznamte se s ním i jeho oblíbenými ultra prémiovými rumy prostřednictvím zcela netradičního rozhovoru, pěkně od A až do Z.

A JAKO ALBRECHT

Na svoje příjmení jsem náležitě hrdý. Sdílím ho nejen se svou rodinou, ale i rodiči, díky kterým jsem tím, čím jsem. Podporovali mě ve všech mých snech a nikdy nade mnou nezlomili hůl a to ani v době bouřlivé puberty.

B JAKO BOTRANOVI

Španělská rodina, která v Guatemale pozvedla výrobu rumu. V roce 1939 se totiž Botranovi rozhodli zavést jeho výrobu a stali se tak vůbec prvními guatemalskými výrobci. Dodnes jim vděčíme za značky Zacapa a Botran.

C JAKO CESTOVÁNÍ

Cestování je součástí mé práce, i velkým koníčkem. Právě proto, že jsem zažil i dobu, kdy jsme u nás cestovat nemohli, nesmírně si vážím toho, že dnes je to možné. Kdykoli se pak ocitnu v Karibiku, který je mou srdcovou destinací, vrací se do mě velká pokora – vidět, jak tam lidé žijí z mála a jak tvrdě pracují. Stres, který prožíváme v naší uspěchané době, se tam zcela smazává.

D JAKO DOUTNÍKY

Doslova změnily moje profesní zaměření, ale i způsob mého uvažování. Nejen, že mě nasměrovaly do Karibiku, ale naučily mě relaxovat a zcela se zklidnit. Věřím, že společné vychutnávání si dobrého doutníku lidi sbližuje mnohem více, než cokoli jiného.

E JAKO ERUPCE

Jsou dennodenním postrachem lidí ve většině karibských zemí, a přesto jsou k nim tamní obyvatelé tak pokorní. Díky vulkanické půdě jim totiž země dává to nejlepší – jedinečné o třídu lepší tabákové rostliny, kávovníky, kakaovníky i cukrovou třtinu – zdroj jejich obživy a přežití.

F JAKO FOTBAL

Sport mého mládí, na fotbalovém hřišti jsem více méně vyrůstal a i dnes se na zápasy dokážu koukat celé dny. Fotbal je zkrátka neodmyslitelná součást mého života.

G JAKO GUATEMALA

Země emocí, barev a neskutečně zajímavých lidí. Každý, kdo Guatemalu navštíví, propadne kouzlu její historie, kráse indiánských civilizací i hluboké atmosféře tamních měst. Tahle země je plná jedinečných kontrastů.

H JAKO HORY

Strašně rád utíkám s rodinou do hor načerpat novou energii a to jak v létě, tak i v zimě. Vyhledávám kontrast nadmořských výšek, neskutečně mě totiž baví vydávat energii při túrách nebo při lyžování.

CH JAKO CHUTĚ

Možnost hrát si s chutěmi mě vlastně baví celoživotně. Velmi rád vařím a proto mě vždy zajímalo, jak propojit chuť pokrmu například s doutníky nebo prémiovými destiláty. A baví mě to natolik, že o párování a netradičních kombinacích píši pravidelný sloupek i do našeho časopisu Warehouse.

I JAKO INVESTICE

Mám to štěstí, že se ve své práci potkám také s rumovými klenoty – Zacapa i ostatní prémiové brandy totiž občas přijdou na trh s úchvatnými limitovanými edicemi, které jsou veskrze brané jako příležitost pro opravdu dobrou investici.

J JAKO JAKUB A JIŘÍ

Dva nadšenci do prémiových destilátů. Díky Jakubu Janečkovi a Jiřímu Rabelovi – spolumajitelům společnosti Ultra Premium Brands – jsem tam, kde jsem. Brand ambassadorem pro rum Zacapa. Do smrti jim budu zavázaný za příležitosti, které mi dali.

K JAKO KARLÍN

Pro mě je tohle srdcová pražská čtvrť. Nejen, že tady mám kancelář, ale každý den vidím, jak od povodní tohle překrásné místo vzkvétá. Je to v podstatě můj druhý domov.

L JAKO LORENA

Jedinečně inspirativní žena, master blenderka rumů Zacapa Lorena Vasquez, mě zasvětila do tajů procesu vzniku jedněch z nejlepších rumů světa. Setkání s ní je pro mě dodnes nezapomenutelný zážitek – je tak nesmírně energická, vitální a skromná – chlapi z oboru se jí mohou jen klanět za práci, kterou v rumové kultuře odvádí.

M JAKO MANŽELKA

Jako správná fyzioterapeutka, udržuje moje žena Hanka v kondici po duševní i fyzické stránce celou naši rodinu. Jen díky ní a její nesmírné toleranci a obětavosti, mohu věnovat tolik času své práci a neustále se v ní rozvíjet. Vlastně bych jí chtěl touto cestou poděkovat, za to, že je!

N JAKO NIKARAGUA

Odsud pocházejí mé nejoblíbenější doutníky Perdomo. Návštěva fabriky, osobní setkání s majitelem značky Nickem Perdomem i možnost vidět proces výroby od tabákových listů až po balení do ručně vyráběných dřevěných krabiček, bylo pro mě zcela nezapomenutelné. Od té doby je pro mě každý jejich doutník klenotem.

O JAKO OBLAKA

Nejenže se rád dívám na nebe, ale vysoko nad oblaky zraje i legendární rum Zacapa. V Guatemale, zemi s tajemnou historií mayské kultury a v neuvěřitelně blahodárném klimatu vznikají rumové klenoty, kterým jsem propadl. Být tam, znamená dotknout se nebe!

P JAKO PETATE

Tahle ručně pletená ozdoba z palmového listí, objímá každou láhev Zacapa. Pradávný mayský symbol urozenosti posvěcený bohy kdysi chránil láhve s pitnou vodou před infekcemi a nákazou. Dnes existuje už jen sedm set rodin, které znají tajemství jeho pradávné výroby a proto je Zacapa ve spolupráci s UNESCO podporuje. Každým panákem Zacapy tak vlastně podporujete skomírající mayskou kulturu i vy.

R JAKO RUM

Moje druhé já, se kterým jsem v kontaktu 24 hodin denně ve všech jeho podobách od koktejlů až po nejunikátnější láhve. Občas totiž nalévám klientům rumy i ve snech :-)

S JAKO SYNOVÉ

Své manželce vděčím i za největší štěstí mého života – mé syny Františka a Antonína. Jejich narozením se mi změnil život k lepšímu, a i když jsem pracovně hodně vytížený, vždy se snažím, abych s nimi trávil dostatek času.

T JAKO TŘTINA

Tropická tráva – jedna z nejdravějších rostlin – nám dává všechno to krásné, co mě v mé práci obklopuje – panenský med, melasu, rum… Navíc je to plodina, která vydá to nejlepší pouze pokud se sklízí ručně, takže je vlastně i nositelem zdroje práce pro lidi, kteří by jinak žádnou práci neměli.

U JAKO ULTRA PREMIUM

Jasné označení kvality a zároveň i moje domovská firma, která dováží do Čech mnoho skvostů z oblasti prémiového alkoholu. Je to v podstatě moje pracovní rodina, jsou to lidé, které mám opravdu rád a všech si nesmírně vážím.

V JAKO VÝROBA

Hodiny a hodiny mluvím s klienty, barmany i odbornou veřejností o výrobních postupech od semínek, přes složení půdy, až po tradice a specifika procesů zrání a stále dostávám jedinou otázku – který rum je z hlediska výroby ten nejlepší? Na to odpovídám, každý má svou příležitost, temperament i typ gastronomie s jakou jej párovat :-)

W JAKO WAREHOUSE #1

Náš prostor, místo setkání s našimi klienty, jehož jméno symbolizuje naše cesty do destinací prémiového alkoholu – ‚warehousy’ jsou totiž celní sklady, ze kterých alkohol putoval za námi. Jsem za něj vděčný, je to naše zázemí a nejreprezentativnější místo, kde najdete všechny ty skvostné a cenné láhve.

Z JAKO ZÁKAZNÍCI

Mám to štěstí, že se z věrných zákazníků postupem let stali blízcí přátelé a dnes jsme jedna velká rumová rodina.

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.