Sociální sítě
Nahoru

Na cestách s lovci chutí: Michelinské pivnice i autentický Istanbul

Atmosféra a lidský přístup je důležitým pilířem kvalitní gastronomie. Právě na těchto hodnotách staví vedle špičkového jídla staroměstská legenda La Veranda, jejíž majitel a gastronomický vizionář Jurij Kolesnik téměř každé dva měsíce vyráží za inspirací do ciziny. Jeho poslední dvě cesty vedly do Velké Británie a do Istanbulu. A jaké jsou jeho čerstvé dojmy? „Tentokrát jsme zajeli do Londýna, ale na venkov, kde jsem měl v plánu navštívit několik pubů vyznamenaných michelinskou hvězdou. A byl to úžasný zážitek. Dvě stě let starý pub připravuje moderní gastronomii v tom nejlepším slova smyslu. Používají špičkové suroviny a moderní technologie, což ve výsledku přináší luxusní chuť. A přitom to není žádná art gastronomie,“ popisuje své zážitky Jurij Kolesnik.

Na druhou stranu v podniku stále vládne hřejivá a lidská atmosféra staré, útulné hospody, v níž se cítíte příjemně a uvolněně. Žádná snobská strojenost. Navíc mnoho pokrmů se servíruje v malých porcích na drobných talířích, aby hosté mohli, co nejvíce ochutnávat a mít z návštěvy, co největší požitek,“ vysvětluje Kolesnik s tím, že právě slovo požitek je klíčovým mottem také jeho La Verandy.

V Istanbulu ho nejvíce překvapilo, že zde prakticky neexistuje kosmopolitní kuchyně, nikdo nevaří „Francii či Itálii“, ale i lepší restaurace sázejí na tradiční tureckou kuchyni, připravenou kreativním způsobem. „Přestože používají jednoduché technologie, jídlo je zde v první řadě zážitkem, je plné emocí, vidíte krásné maso, cítíte nádhernou vůni, to jsou věci, které se stále musíme učit,“ dodává Kolesnik, který si společně se svými šéfkuchaři říká Lovec chutí.

Více z rubriky Gastro

  • Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence

    Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...

    Marek Zelený25.3.2024
  • Prožijte Velikonoce v džungli města

    Pokud toužíte po nezapomenutelném zážitku o Velikonocích, nabízí se pro vás perfektní plán. Přijďte se připojit na speciální Velikonoční Jungle Brunch,...

    Marek Zelený22.3.2024
  • Hotel The Mozart Prague chystá velikonoční brunch

    Hotel The Mozart Prague připravil ideální příležitost, jak oslavit příchod jara s blízkými, a to speciální nedělní velikonoční brunch. Tento jedinečný...

    Jan Pešek20.3.2024
  • Světový den vody 2024

    Světový den vody každoročně připadá na 22. března a tento rok je hlavním mottem “Voda pro mír”. Světový den vody se...

    Marek Zelený19.3.2024
  • The Artisan servíruje jarní menu plné svěžesti

    Pražská restaurace The Artisan vítá příchod jara s novým velikonočním menu. Svěží chutě přináší vybrané speciality inspirované Velikonocemi jak v týdenní...

    Marek Zelený19.3.2024
  • Velikonoce s Baronem

    Velikonoce klepou na dveře, a jak lépe je strávit než v přítomnosti prvotřídních českých ovocných specialit a pálenek Baron Hildprandt. Nenechte...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Deer s novým kreativním menu

    Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Barmani z Baru, který neexistuje přijíždí do Prahy

    V úterý 19. března se za smíchovský bar Back Doors postaví dvojice Rudolf Forman a Tomáš Křemenák z Baru, který neexistuje....

    Jan Pešek12.3.2024
  • V nově otevřeném Gabby’s baru se hraje

    Nově otevřený Gabby’s Irish Pub ve Vladislavově ulici se těší neuvěřitelnému zájmu. Od středy do neděle se zde přesně v 18hodin...

    Marek Zelený12.3.2024
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.