Sociální sítě
Nahoru

Lexus v Číně představil svůj vůbec první elektromobil UX 300e

Ačkoliv Lexus patří mezi průkopníky, co se elektrického pohonu týče, dosud značka ve svém portfoliu měla pouze hybridní automobily. V těchto dnech však na mezinárodní automobilové výstavě v čínském Kantonu prezentuje svůj první bateriový elektromobil (BEV), kterým je model UX 300e.

Již od dob uvedení svého modelu RX 400h v roce 2005 je Lexus průkopníkem technologií elektrifikace vozidel, zastávajícím klíčovou roli coby automobilka nabízející produkty proslulé jízdními schopnostmi i odpovědným přístupem k životnímu prostředí. Na autosalonu Tokio 2019 odhalil Lexus svoji celosvětovou strategii elektrifikace, jejímž cílem je dosáhnout významného pokroku ve smyslu výkonových charakteristik vozidel, jízdního chování, ovládání a potěšení za volantem.

Technologie zařazené do strategie elektrifikace podporují integrovanou kontrolu hnacího ústrojí, soustavy řízení, odpružení a brzd, čímž maximálně využívají potenciál technologie řízení elektromotorů, postupně vyladěné v hybridních modelech. Prostřednictvím uvedených technologií dokáží vozy regulovat hnací sílu ve prospěch optimálního postavení karoserie vozidla za každé jízdní situace. Snahou firmy Lexus je i nadále nabízet vozidla poskytující zábavu za volantem i bezpečnější cestování.

Čistě elektrické UX 300e, coby první sériový model čistě na elektřinu, bylo vyvinuto s cílem dosáhnout vynikajících jízdních schopností. Konstruktéři ponechali beze změny markantní design i užitné vlastnosti crossoveru UX a zaměřili se na příležitosti umožňující stavět na jedinečných výhodách elektromobilů z pohledu dynamiky a jízdních schopností. Výkonný elektromotor (150 kW) pro UX 300e se chlubí energickým zrychlováním s přirozeným charakterem; vysokokapacitní baterie uložené přímo pod podlahou kabiny zase přinášejí nízké těžiště a dojezd až 400 km (dle metodiky NEDC).

UX 300e k tomu přidává i nejnovější technologie konektivity. Po propojení s chytrým telefonem pomocí speciální mobilní aplikace může řidič kdykoli zkontrolovat stav nabití baterie nebo dojezd. Zahrnuty jsou i funkce pro nabíjení, jako např. časovač informující majitele o tom, kdy bude vozidlo plně nabité, resp. umožňující naplánovat příští nabíjení podle předpokládaného času jízdy. Aplikace umožňuje majiteli ovládat na dálku různé funkce ke zvýšení pohodlí, např. klimatizaci, vyhřívání sedadel nebo odmrazování oken.

UX 300e se v roce 2020 začne prodávat v Číně a ve vybraných zemích Evropy. Uvedení na japonský trh je naplánováno na počátek roku 2021.

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.