Sociální sítě
Nahoru

Potěšte nejbližší originálním dárkem, který neztrácí na hodnotě

Elektronika, oblečení, nebo peníze. To jsou nejčastější dárky, které si lidé dávají pod stromeček. Jejich hodnota se ale rychle ztrácí a za krátkou dobu podobné věci musíte stejně vyhodit nebo vyměnit a peníze utratíte.

Češi ale poslední dobou čím dál víc kupují jako vánoční dárek zlato či stříbro v podobě slitků nebo mincí. Je to skvělý způsob, jak své blízké obdarovat cenností, která neztrácí na hodnotě. Pro děti vybírají mince s pohádkovou nebo filmovou tématikou, pro dospělé většinou sběratelské kousky a zlaté slitky.

Zlaté a stříbrné mince kupují nejčastěji rodiče nebo prarodiče pro své děti nebo vnoučata. Je to osobnější dárek než peníze v obálce a navíc má trvalou hodnotu. Nejde o spotřební zboží, které se snadno rozbije.

Proč vlastně zlato nebo stříbro?

Investice do drahých kovů poskytuje dlouhodobou ochranu majetku, finanční rezervu a pojistku před inflací, před propadem trhů i před finanční krizí. S fyzickým zlatem máte navíc své investice doslova po ruce, tedy nevkládáte svůj majetek do rukou nikoho druhého, nejste závislí na bankách a jiných finančních institucích. Spoření do zlata jde v posledních letech přirovnat k začátkům stavebního spoření.

Hodnota starých mincí jde skokově nahoru. Díky rostoucí ceně zlata

,,Lidé vidí v mincích především vhodný dárek pro všechny generace. Stále více si ale uvědomují, že jde o zajímavou investiční příležitost. Například cena mincí z poslední lunární série se pohybuje blízko cen investičních slitků. Díky vysoké poptávce a omezenému počtu vyražených kusů jejich cena však v čase rychle roste a brzy výrazně převýší cenu kovu,“ říká Libor Brůna z Golden Gate CZ.

Například půluncová stříbrná mince Rok Krysy z Lunární Série II., před 10 lety stála přibližně 400 korun, dnes se její prodejní cena vyšplhala na částku 6000 Kč. Australská mincovna a slévárna The Perth Mint začíná s ražbou již třetí série těchto zlatých a stříbrných mincí inspirovaných čínským horoskopem. Nabízí se nám tedy jedinečná investiční příležitost. Ideální je mít od každé mince více kusů, jednu do vlastní sbírky, další pro své blízké nebo pro případ pozdějšího prodeje,“ říká ředitel české společnosti Golden Gate CZ Libor Brůna.

Více z rubriky Investice

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.