Sociální sítě
Nahoru

Z nádraží minipivovar: Řevnické pivo s nádechem historie

Pohled na často projíždějící vlaky a k tomu půllitr jedenáctky. Řeč není o typické nádražní hospůdce. Původní budova řevnického nádraží, která prošla od 19. století mnoha změnami, dnes nabírá zcela nového ducha. Sládek z pivovaru Corso zde vaří ryze řevnické pivo. Minipivovar se nachází ve starém, původním nádraží Západní dráhy v Řevnicích. Otevření dráhy v roce 1862 znamenalo pro obec velký rozkvět. Díky dobrému spojení s Prahou se Řevnice proměnily v oblíbené letovisko a startovní místo k výletům do Brd.

V době vzniku obsluhovala zastávku pouze jednokolejná trať. Protože provoz stále rostl, samotná zastávka přestala brzy stačit a bylo nutné postavit nádražní budovu. Ta však sloužila jen několik let, na konci 19. století se trať rozšířila na dvoukolejnou a spolu s tím byla potřeba budova nová, která v roce 1896 nahradila původní. Postavili ji o kus dál, kde byl dostatečný prostor pro kolejiště, všechny výhybky a větší peron. Původní budova přestala coby prodejna jízdenek a čekárna fungovat.

Dlouho chátrající budova je dnes už minulostí. Díky projektu Corso se letos proměnila na minipivovar. Rekonstrukci původní nádražní budovy dostal na starost architekt Tomáš Šantavý. Když se mu dostala do rukou, byla to vyklizená a všelijak vybouraná budova, měl tedy poměrně volné pole působnosti. „Už původně jsme vybrali přízemí pro hosty a vaření piva v patře. Nakonec jsme využili i půdní prostor jako malý pokoj pro ubytování,” popisuje průběh rekonstrukce Petr Kozák, investor pivovaru Corso a se smíchem dodává, „kdyby někdo vypil příliš mnoho, může si tu zdřímnout.”

Původní představa, jak bude konkrétně prostor vypadat, se ovšem vyvíjela. „Interiér pivovaru jsme chtěli mít více industriální, představovali jsme si tu různé plechy, trubky a zkrátka takovou podobu, aby bylo na první pohled vidět, že jsme v pivovaru,” vysvětluje Petr Kozák. Nakonec vyhrála varianta se zdůrazněním nádražního charakteru. Tam, kde byla výdejna jízdenek, dnes najdeme výčepní pult. Na místě čekárny jsou stoly k sezení a nádražní lavice. Ryze řevnické pivo tu vaří Roman Řezáč. Svou kariéru začal sice v pivovaru, nicméně s vařením piva neměl tehdy ještě nic společného. V konkurenčním pivovaru se zabýval otázkou financování. Láska k pivu ho však dovedla na kurz rekvalifikace, po kterém nabral zkušenosti v Plzni. „Nejvíce jsem se toho naučil ale až tady v Corsu,” říká Roman Řezáč.

Jako pomocný sládek zde přikládá ruku k dílu Vladislav Skala. Ani on však není sládkem od mlada. Vystudoval vysokou školu zemědělskou a poté se roky živil jako fotograf. Před pár lety se ale rozhodl obrátit si život vzhůru nohama a šel studovat na sládka. Odmaturoval před dvěma lety a hned poté se vydal sbírat zkušenosti do Vietnamu. „Rád bych se tam někdy vrátil. Teď mě ale čeká práce hlavně tady,” usmívá se Vladislav Skala. Vařit pivo začali v Corsu v letošním roce a ochutnat ho můžete přímo v minipivovaru, dále v restauraci Corso, která se nachází na náměstí Řevnic. „Na čepu máme různé druhy piv. Stabilně desítku a dvanáctku, pro cyklisty také osmičku. Vaříme ale i různé speciály,” přibližuje sládek Roman Řezáč. V pivovaru najdou své i milovníci jídla. Na rozdíl od restaurace Corso se hostům v pivovaru nabízí více tradiční česká gastronomie.

Více z rubriky Gastro

  • Probudit se uprostřed vánoční pohádky ukryté v luxusním apartmá

    Advent je jedním z nejkouzelnějších období celého roku a Augustine, a Luxury Collection Hotel, Prague promění vánoční přání v nezapomenutelné zážitky....

    Jan Pešek17.9.2021
  • Kavárna Slavia opět ožívá

    Nejslavnější pražská kavárna na pravém břehu Vltavy naproti Národnímu divadlu je znovu otevřena. Bohatá historie, skvělá atmosféra a nádherný výhled z...

    Marek Zelený16.9.2021
  • Kampa Park v nové podobě

    V novém kabátě a s novou energií. Stálice pražského fine diningu využila nucenou přestávku k odkládané rekonstrukci vnitřních interiérů a nyní...

    Jan Pešek15.9.2021
  • Speciální menu do letadla zpříjemní cestování

    Hlavní sezóna cestování sice pomalu končí, stále více lidí ale dává přednost klidnějšímu období a prodlouží si léto dovolenou v exotice....

    Marek Zelený15.9.2021
  • PRU58 full version

    Je tu podzim a přichází další milník restaurace PRU58. Nově otevřený podnik během léta absolvoval soft provoz. A teď je to...

    Jan Pešek14.9.2021
  • Dlouho očekávaný výčep Pult otevřel v Celnici

    Špičková technologie, precizní čepování a moderní prostředí – to je koncept podniku Pult. Stojí za ním stejní lidé, kteří byli u...

    Jan Pešek14.9.2021
  • Trezorové menu Marka Fichtnera v restauraci Červený jelen

    Koncem září se v elegantních gočárovských prostorech bývalého bankovního trezoru restaurace Červený jelen v centru Prahy začne podávat výběrové tříchodové menu,...

    Jan Pešek13.9.2021
  • Jižní Tyrolsko zavoní v Pelikánovi

    Pražská restaurace Pelikán patří mezi nováčky, ale díky historii, která se k místu váže, skvělému servisu a nabídce, si už našla...

    Jan Pešek10.9.2021
  • U Tellerů: Vinohradská novinka plná překvapení

    Zkušený šéfkuchař David Kalina, stojící za úspěšnými projekty v podobě restaurací Mincovna a Tiskárna, se může pochlubit novým podnikem. Ve vinohradské...

    Marek Zelený9.9.2021
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.