Sociální sítě
Nahoru

Omáčková olympiáda v Babiččině zahradě

Češi jsou omáčkoví. A nejlepší je… Svíčková, chtělo by se dodat, ale je to opravdu tak? Přestože svíčková patří k národním pokladům a ještě nedávno se bez ní neobešla žádná svatba, chutě se mohou měnit. A svíčkové dýchají na záda další skvělé české omáčky, třeba rajská, papriková či hříbková. Jaká nám tedy chutná nejvíce? To už brzy zjistíme díky unikátnímu projektu restaurace Babiččina zahrada, která připravila na letošní březen velký omáčkový souboj.

Základní fáze startuje 3. března a potrvá tři týdny. Každý týden se bude podávat vařené hovězí maso, konkrétně loupaná plec s houskovým knedlíkem a trojící omáček. Celkem se tedy do hry zapojí devět vybraných omáček – konkrétně omáčka koprová, rajská, křenová, hříbková, hořčicová, papriková, česneková, okurková a „na smetaně“ tedy svíčková.

Z každého kola respektive z každého týdne postoupí jedna omáčka do finále. To bude probíhat také celý týden, během něhož hosté rozhodnou, která omáčka skončí na prvním, druhém a třetím místě. „Osobně mám dva favority, a to českou klasiku v podobě svíčkové a pak příjemně navinulou a lehce nakyslou okurkovou omáčku,“ prozrazuje své tipy šéfkuchař Radek David, který celý projekt v Babiččině zahradě v Průhonicích připravil. Ale konečné slovo budou mít samozřejmě jeho hosté.

Historie omáček je u nás velmi dlouhá. Dříve se omáčce říkalo mačka, od slova máčet, a ještě dříve jícha. Obvykle se neservírovala na talíře, ale do mísy postavené doprostřed stolu a vedle kaší a polévek byla třetím pilířem tradiční české kuchyně. Velmi starou omáčkou je bílá křenová omáčka, stejně jako černá omáčka ze sušených švestek či povidel, které se u nás připravovaly již od středověku. Naopak třeba svíčková je poměrně mladá a k jejímu finálnímu doladění došlo až ve druhé polovině 19. století.

Více z rubriky Gastro

  • Znovuotevřená restaurace Čestr

    Jalovice a volci z českého strakatého skotu, grilování na dřevěném uhlí, dlouhé pečení v „sauně“ a současná česká kuchyně v podání...

    Jan Pešek15.10.2020
  • Uhrančivé mini dýně

    Severočeská síť Lagarto, která hosty baví ve svých kavárnách v Teplicích, Mostě a Chomutově výjimečnou nabídkou house dortů klasických, prémiových a...

    Marek Zelený12.10.2020
  • Po revolučních konjakových těstovinách Slim Pasta se hudbne

    Drtivá většina lidí konzumuje těstovinové přílohy, protože jsou běžně k dostání, chutné a jednoduché na přípravu. Často se ale lidé přílohám...

    Marek Zelený12.10.2020
  • Sezónní tasting menu

    Restaurace Nota Bene představuje nové hřející sezónní tasting menu o čtyřech chodech, které navodí v ústech české plnohodnotné nebe. Kde jinde...

    Jan Pešek8.10.2020
  • Jistota v Alcronu v podobě brunchů

    Víkendové brunche v hotelu Alcron se staly jistotou, která je v posledních týdnech více než potřebná. Kvalita, historie a vytříbený servis...

    Jan Pešek7.10.2020
  • České prémiové destiláty zabodovaly na mezinárodní soutěži

    Česká destilérka Fleret z Frenštátu pod Radhoštěm zabodovala v rámci populární International Spirits Challenge, jedné z nejvýznamnějších a nejrespektovanějších degustátorských světových...

    Marek Zelený5.10.2020
  • Řízková olympiáda v Babiččině zahradě

    Letošní podzim v Babiččině zahraně v Průhonicích je plný kulinárních zážitků. Největším hitem bude bez debat řízková olympiáda, na jejímž konci...

    Jan Pešek5.10.2020
  • Šumavská zima na Chalupě s bazénem

    Šumava je oblíbeným místem dovolených. Zvláště v zimě sněhobíle září její přednost v podobě množství pěkných svahů a běžkařských stop uprostřed...

    Marek Zelený5.10.2020
  • Fúze chutí

    Jsou jemné, vláčné, kreativní a nádherně barevné. Když se do nich zakousneme naše chuťové pohárky se roztančí. I když první zmínky...

    Jan Pešek5.10.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.