Sociální sítě
Nahoru

Omáčková olympiáda v Babiččině zahradě

Češi jsou omáčkoví. A nejlepší je… Svíčková, chtělo by se dodat, ale je to opravdu tak? Přestože svíčková patří k národním pokladům a ještě nedávno se bez ní neobešla žádná svatba, chutě se mohou měnit. A svíčkové dýchají na záda další skvělé české omáčky, třeba rajská, papriková či hříbková. Jaká nám tedy chutná nejvíce? To už brzy zjistíme díky unikátnímu projektu restaurace Babiččina zahrada, která připravila na letošní březen velký omáčkový souboj.

Základní fáze startuje 3. března a potrvá tři týdny. Každý týden se bude podávat vařené hovězí maso, konkrétně loupaná plec s houskovým knedlíkem a trojící omáček. Celkem se tedy do hry zapojí devět vybraných omáček – konkrétně omáčka koprová, rajská, křenová, hříbková, hořčicová, papriková, česneková, okurková a „na smetaně“ tedy svíčková.

Z každého kola respektive z každého týdne postoupí jedna omáčka do finále. To bude probíhat také celý týden, během něhož hosté rozhodnou, která omáčka skončí na prvním, druhém a třetím místě. „Osobně mám dva favority, a to českou klasiku v podobě svíčkové a pak příjemně navinulou a lehce nakyslou okurkovou omáčku,“ prozrazuje své tipy šéfkuchař Radek David, který celý projekt v Babiččině zahradě v Průhonicích připravil. Ale konečné slovo budou mít samozřejmě jeho hosté.

Historie omáček je u nás velmi dlouhá. Dříve se omáčce říkalo mačka, od slova máčet, a ještě dříve jícha. Obvykle se neservírovala na talíře, ale do mísy postavené doprostřed stolu a vedle kaší a polévek byla třetím pilířem tradiční české kuchyně. Velmi starou omáčkou je bílá křenová omáčka, stejně jako černá omáčka ze sušených švestek či povidel, které se u nás připravovaly již od středověku. Naopak třeba svíčková je poměrně mladá a k jejímu finálnímu doladění došlo až ve druhé polovině 19. století.

Více z rubriky Gastro

  • Dárková balení Moët & Chandon

    Šampaňský dům Moët & Chandon představuje speciální dárkové balení „Specially Yours“ svých ikonických lahví Moët Impérial a Rosé Impérial. Nabízí tak...

    Jan Pešek24.3.2020
  • Další kanadské překvapení: Reif Estate Winery

    Zdá se, že co bylo původně experimentem tuzemského e-shopu Bestdrink.cz má velmi úspěšné pokračování. Portfolio kanadských vín rodinné značky Henry of...

    Jan Pešek24.3.2020
  • Sto procent chuti, žádný alkohol

    Užít si naplno okamžiku a přitom nemít výčitky svědomí, to je snem většiny těch, kteří si večer neumí představit bez sklenky...

    Veronika Nováková19.3.2020
  • Když dokonalé hostině nic nebrání

    Nepříznivé období není pokynem k půstu. Valná většina českých restaurací poněkud kostrbatě, ale přeci jenom plynule, přešla na rozvoz svých jídel,...

    Jan Pešek17.3.2020
  • Recept na podporu tuzemských restaurací

    Příštích několik dnů až týdnů mohou být pro českou gastronomii likvidační. Už teď některé restaurace zcela uzavřely svůj provoz, ostatní evidují...

    Marek Zelený17.3.2020
  • Vyzrálý farmářský steak

    Restaurace Nota Bene v postranní uličce kousek od dopravní křižovatky I.P. Pavlova nabízí neskutečné farmářské chutě. Stačí jen vyjít o tři...

    Jan Pešek17.3.2020
  • Gastronomie v době karantény

    Vzhledem k tomu, že vláda kvůli epidemii nového typu koronaviru vyhlásila na celou Českou republiku karanténní opatření, není možné užívat si...

    Marek Zelený16.3.2020
  • Luxusní hotely nejsou pro děti zakázanou zónou. Máme několik důkazů

    Přemýšlíte nad dovolenou a máte pocit, že s vašimi dětmi se rozhodně do nějakého luxusního hotelu vyrazit nevyplatí? Nejspíše nejste sami,...

    Martin Macourek13.3.2020
  • Beefeater rozšířil své portfolio ginů

    Na scénu ochucených ginů, které se díky své svěžesti, rozmanitosti a všestrannosti těší neustále rostoucí popularitě u nás i ve světě,...

    Jan Pešek10.3.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.