Sociální sítě
Nahoru

Omáčková olympiáda v Babiččině zahradě

Češi jsou omáčkoví. A nejlepší je… Svíčková, chtělo by se dodat, ale je to opravdu tak? Přestože svíčková patří k národním pokladům a ještě nedávno se bez ní neobešla žádná svatba, chutě se mohou měnit. A svíčkové dýchají na záda další skvělé české omáčky, třeba rajská, papriková či hříbková. Jaká nám tedy chutná nejvíce? To už brzy zjistíme díky unikátnímu projektu restaurace Babiččina zahrada, která připravila na letošní březen velký omáčkový souboj.

Základní fáze startuje 3. března a potrvá tři týdny. Každý týden se bude podávat vařené hovězí maso, konkrétně loupaná plec s houskovým knedlíkem a trojící omáček. Celkem se tedy do hry zapojí devět vybraných omáček – konkrétně omáčka koprová, rajská, křenová, hříbková, hořčicová, papriková, česneková, okurková a „na smetaně“ tedy svíčková.

Z každého kola respektive z každého týdne postoupí jedna omáčka do finále. To bude probíhat také celý týden, během něhož hosté rozhodnou, která omáčka skončí na prvním, druhém a třetím místě. „Osobně mám dva favority, a to českou klasiku v podobě svíčkové a pak příjemně navinulou a lehce nakyslou okurkovou omáčku,“ prozrazuje své tipy šéfkuchař Radek David, který celý projekt v Babiččině zahradě v Průhonicích připravil. Ale konečné slovo budou mít samozřejmě jeho hosté.

Historie omáček je u nás velmi dlouhá. Dříve se omáčce říkalo mačka, od slova máčet, a ještě dříve jícha. Obvykle se neservírovala na talíře, ale do mísy postavené doprostřed stolu a vedle kaší a polévek byla třetím pilířem tradiční české kuchyně. Velmi starou omáčkou je bílá křenová omáčka, stejně jako černá omáčka ze sušených švestek či povidel, které se u nás připravovaly již od středověku. Naopak třeba svíčková je poměrně mladá a k jejímu finálnímu doladění došlo až ve druhé polovině 19. století.

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.