Sociální sítě
Nahoru

Šampaňské Mumm jako exkluzivní společník stolování

Šampaňské MUMM je tradičně vnímáno jako synonymum pro kvalitu, eleganci a luxus. U nás je obecně šampaňské považováno za pití k slavnostním okamžikům a na večírcích. Vychutnat si ho můžete při jakékoliv příležitosti, protože právě otevření láhve šampaňského dělá tento okamžik výjimečným. Luxusní šampaňské s jemným perlením je ve všech svých variantách perfektním společníkem k různým druhům jídla pro svoje výborné souznění i s velmi neobvyklými chutěmi a ingrediencemi.    Trend kombinování šampaňského s jídlem je stále více populární. Párovat šampaňské s jídlem lze na nespočet způsobů. Neexistují přesně stanovená pravidla, ale existují základní doporučení odborníků v oboru. Jedním z nich je určit si dominantní chuť v daném pokrmu a z té vycházet. Je na každém a na jeho citu, aby ocenil různorodé a hlavně neobvyklé kombinace chuti jídla se šampaňským. V kvalitních restauracích vám s tím pomohou a doporučí vhodné párování. Šampaňské lze podávat s různými pokrmy od sýrů, ryb, mořských plodů, masových pokrmů, sladkostí a skvělou volbou je i kombinace se sushi a sashimi, protože se jedná o pokrmy, které jsou precizní a v chuti čisté.

Názvem „Champagne“ mohou být označována výlučně jen šumivá vína, která splňují všechna přísná kritéria a pocházejí z přesně vymezené oblasti ve Francii. Výjimečnost této oblasti spočívá v nízkých teplotách (průměrně 10 °C) a v rozložení půdy. Dům G.H.MUMM vlastní vinice rozkládající se téměř na 218 hektarech a dominantní pěstovanou odrůdou je v chuti silně ovocný Pinot Noir (78 %), který pochází z vinic v oblasti Montagne de Reims, většinou klasifikovaných jako Grand Cru. Chardonnay, považované za jedno z nejkvalitnějších bílých vín, má původ v Cote des Blancs a Pinot Meunier se svým lehkým ovocným a květinovým aroma se pěstuje ve Vallée de la Marne.

Šampaňské MUMM Cordon Rouge se vyznačuje perfektním poměrem mezi svěžestí a intenzitou. Má jiskrnou, slámově žlutou barvu s jemným, pravidelným perlením. Vůně zralých broskví a meruněk se prolíná s tóny tropického ovoce a briošky, která harmonizuje se svěžestí chuťového tónu připomínající vyzrálý citron. MUMM Cordon Rouge obsahuje 30 % Chardonnay, 45 % Pinot Noir a 25 % Pinot Meunier. Mezi nejoblíbenější předkrmy k tomuto šampaňskému patří ty založené na sýru, ale i jiné. Šéfkuchař Jan Krob z Fine Food Academy doporučuje kombinovat MUMM Cordon Rouge například s předkrmem z kachních prsou se salátem z hrušky a granátového jablka. „Výrazná chuť kachny ve spojení se sladkou hruškou a lehce kyselým granátovým jablkem je ideálním společníkem pro chuťový profil MUMM Cordon Rouge,“ říká Jan Krob z Fine Food Academy.

Mezi první chody, které se velmi dobře hodí k šampaňskému, se pro milovníky rýže řadí rizoto z krevet. To zůstává nejoblíbenější volbou, ale se sklenkou šampaňského s převládajícím Pinot Noir můžete servírovat i houbové nebo šafránové rizoto. Obecně první chody založené na rybách jsou vhodnou volbou pro šampaňské. Inspirace od odborníka: topinamburový krém doplněný o tatarák z uzeného duhového pstruha s creme fraiche, to vše doplněné o voňavý koprový oleje a podávané s MUMM Brut Le Rosé. Růžová varianta lahodného šampaňského MUMM, které dominují odrůdy Pinot Noir a Chardonnay s přidáním Pinot Meunier, má jemnou lososově růžovou barvu a bohaté perlení. Vůni lesních plodů doplňují příjemné tóny červeného grapefruitu, jahod, třešní a červeného rybízu s lehkými tóny karamelu a vanilky. Le Rosé se vyznačuje delikátní a svěží chutí. Je to velmi mnohostranné a „flexibilní“ šampaňské, hodící se k mnoha potravinám.

Je možné kombinovat šampaňské s masem? Odpověď zní určitě ano. Můžete volit zralejší šampaňské v kombinaci s pokrmy z jehněčího masa a foie gras, zatímco bílé maso by mělo být spárováno se šampaňským s klasickou sestavou, čerstvější a lehčí. Šéfkuchař z Fine Food Academy navrhuje kombinaci telecí pečeně, doplněné o bramborové pyré a příjemně svěží pyré z hrášku a bylinek. To vše v chuti podtržené telecí šťávou a servírované s MUMM Cordon Rouge.

Samozřejmě nesmí chybět dezerty. Prvním pravidlem je, že dezert by nikdy neměl být kombinován se šampaňským Extra Brut. V těchto případech je vhodnější zvolit MUMM Demi-Sec nebo MUMM Brut Le Rosé, který se doporučuje zejména u čokoládových dezertů, jako například čokoládový mousse z hořké čokolády s krémovým pistáciovým mascarpone ozdobený jahodou.

MUMM Demi-Sec navazuje na slavnou tradici šampaňských vín jako skvělého doplňku k dezertům a milovníkům sladkých vín. Je vyroben převážně z odrůdy Pinot Meunier (60 %), velmi aromatické odrůdy hroznů, která je ceněna pro svoji intenzivní ovocnost. Tuto odrůdu doplňuje jemná směs Pinot Noir (30 %) a Chardonnay (10 %), a také rezervní vína pro dodání hloubky. V tomto případě jde zejména o odrůdy Pinot Noir a Pinot Meunier pro svou medovou příchuť. Toto šampaňské se pro svůj jedinečný charakter skvěle hodí k dezertům jako je ovoce, champagne zabaglione, Tarte Tatin, karamelizovaná broskev či meruňkový koláč. Dokonalým doplňkem je také k sladko-slaným kombinacím foie gras s fíky či k modrým sýrům.

Více z rubriky Gastro

  • Jaro volá po návštěvě hlavního města

    Na jarní Praze je něco čarovného. Nejen, že se venku konečně otepluje, od dubna otevírají brány všechny památky, kvůli kterým stojí...

    Jan Pešek23.1.2023
  • Babičky specialita

    Vyhlášená restaurace na okraji Prahy Babiččina zahrada je ikonickým místem, kam se sjíždějí lidé z širokého okolí, aby si užili prvotřídní...

    Marek Zelený23.1.2023
  • Islandský rybí večer

    Večer ve znamení islandských chutí se uskuteční 31.1.2023 od 18:00 v restauraci PRU58. Hosté se mohou těšit na degustaci a informace...

    Marek Zelený19.1.2023
  • Limitovaná edice Absolut Spirit of Togetherness

    Absolut představuje novinku ze své každoroční limitované edice lahví. Sběratelský kousek Absolut Spirit of Togetherness se svým proplétaným vzhledem je oslavou...

    Jan Pešek17.1.2023
  • Nové tasting menu v restauraci La Veranda

    Restaurace La Veranda již dvacet let vítá hosty z celého světa. Česká klientela se opakovaně vrací a přiváží s sebou své...

    Marek Zelený17.1.2023
  • Valentýn v kubánském stylu

    La Bodeguita del Medio je restaurace, bar a klub, kde to žije. Kubánský styl je zřejmý na první pohled i ochutnání....

    Jan Pešek13.1.2023
  • Hody v Babiččině zahradě

    V restauraci Babiččina zahrada se něco začátkem února chystá. Kdo tuší zabijačku, tak má pravdu. Hody vypuknou 3.2.2023 a skončí 5.2.2023...

    Marek Zelený11.1.2023
  • Nová restaurace Talíř na Václavském náměstí

    Česká hotelová síť PYTLOUN HOTELS, která poskytuje služby již od roku 2003 a v současné době provozuje čtrnáct designových, tradičních i...

    Jan Pešek10.1.2023
  • Jižní Čechy mají svou vlastní kontušovku a letos ve sběratelské lahvi

    Spolek Jíme Jih propojuje nejen putování Švejka po jižních Čechách, ale také snaha pracovat s lokálními produkty. I tak vznikla tato...

    Marek Zelený10.1.2023
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.