Sociální sítě
Nahoru

Šampaňské Mumm jako exkluzivní společník stolování

Šampaňské MUMM je tradičně vnímáno jako synonymum pro kvalitu, eleganci a luxus. U nás je obecně šampaňské považováno za pití k slavnostním okamžikům a na večírcích. Vychutnat si ho můžete při jakékoliv příležitosti, protože právě otevření láhve šampaňského dělá tento okamžik výjimečným. Luxusní šampaňské s jemným perlením je ve všech svých variantách perfektním společníkem k různým druhům jídla pro svoje výborné souznění i s velmi neobvyklými chutěmi a ingrediencemi.    Trend kombinování šampaňského s jídlem je stále více populární. Párovat šampaňské s jídlem lze na nespočet způsobů. Neexistují přesně stanovená pravidla, ale existují základní doporučení odborníků v oboru. Jedním z nich je určit si dominantní chuť v daném pokrmu a z té vycházet. Je na každém a na jeho citu, aby ocenil různorodé a hlavně neobvyklé kombinace chuti jídla se šampaňským. V kvalitních restauracích vám s tím pomohou a doporučí vhodné párování. Šampaňské lze podávat s různými pokrmy od sýrů, ryb, mořských plodů, masových pokrmů, sladkostí a skvělou volbou je i kombinace se sushi a sashimi, protože se jedná o pokrmy, které jsou precizní a v chuti čisté.

Názvem „Champagne“ mohou být označována výlučně jen šumivá vína, která splňují všechna přísná kritéria a pocházejí z přesně vymezené oblasti ve Francii. Výjimečnost této oblasti spočívá v nízkých teplotách (průměrně 10 °C) a v rozložení půdy. Dům G.H.MUMM vlastní vinice rozkládající se téměř na 218 hektarech a dominantní pěstovanou odrůdou je v chuti silně ovocný Pinot Noir (78 %), který pochází z vinic v oblasti Montagne de Reims, většinou klasifikovaných jako Grand Cru. Chardonnay, považované za jedno z nejkvalitnějších bílých vín, má původ v Cote des Blancs a Pinot Meunier se svým lehkým ovocným a květinovým aroma se pěstuje ve Vallée de la Marne.

Šampaňské MUMM Cordon Rouge se vyznačuje perfektním poměrem mezi svěžestí a intenzitou. Má jiskrnou, slámově žlutou barvu s jemným, pravidelným perlením. Vůně zralých broskví a meruněk se prolíná s tóny tropického ovoce a briošky, která harmonizuje se svěžestí chuťového tónu připomínající vyzrálý citron. MUMM Cordon Rouge obsahuje 30 % Chardonnay, 45 % Pinot Noir a 25 % Pinot Meunier. Mezi nejoblíbenější předkrmy k tomuto šampaňskému patří ty založené na sýru, ale i jiné. Šéfkuchař Jan Krob z Fine Food Academy doporučuje kombinovat MUMM Cordon Rouge například s předkrmem z kachních prsou se salátem z hrušky a granátového jablka. „Výrazná chuť kachny ve spojení se sladkou hruškou a lehce kyselým granátovým jablkem je ideálním společníkem pro chuťový profil MUMM Cordon Rouge,“ říká Jan Krob z Fine Food Academy.

Mezi první chody, které se velmi dobře hodí k šampaňskému, se pro milovníky rýže řadí rizoto z krevet. To zůstává nejoblíbenější volbou, ale se sklenkou šampaňského s převládajícím Pinot Noir můžete servírovat i houbové nebo šafránové rizoto. Obecně první chody založené na rybách jsou vhodnou volbou pro šampaňské. Inspirace od odborníka: topinamburový krém doplněný o tatarák z uzeného duhového pstruha s creme fraiche, to vše doplněné o voňavý koprový oleje a podávané s MUMM Brut Le Rosé. Růžová varianta lahodného šampaňského MUMM, které dominují odrůdy Pinot Noir a Chardonnay s přidáním Pinot Meunier, má jemnou lososově růžovou barvu a bohaté perlení. Vůni lesních plodů doplňují příjemné tóny červeného grapefruitu, jahod, třešní a červeného rybízu s lehkými tóny karamelu a vanilky. Le Rosé se vyznačuje delikátní a svěží chutí. Je to velmi mnohostranné a „flexibilní“ šampaňské, hodící se k mnoha potravinám.

Je možné kombinovat šampaňské s masem? Odpověď zní určitě ano. Můžete volit zralejší šampaňské v kombinaci s pokrmy z jehněčího masa a foie gras, zatímco bílé maso by mělo být spárováno se šampaňským s klasickou sestavou, čerstvější a lehčí. Šéfkuchař z Fine Food Academy navrhuje kombinaci telecí pečeně, doplněné o bramborové pyré a příjemně svěží pyré z hrášku a bylinek. To vše v chuti podtržené telecí šťávou a servírované s MUMM Cordon Rouge.

Samozřejmě nesmí chybět dezerty. Prvním pravidlem je, že dezert by nikdy neměl být kombinován se šampaňským Extra Brut. V těchto případech je vhodnější zvolit MUMM Demi-Sec nebo MUMM Brut Le Rosé, který se doporučuje zejména u čokoládových dezertů, jako například čokoládový mousse z hořké čokolády s krémovým pistáciovým mascarpone ozdobený jahodou.

MUMM Demi-Sec navazuje na slavnou tradici šampaňských vín jako skvělého doplňku k dezertům a milovníkům sladkých vín. Je vyroben převážně z odrůdy Pinot Meunier (60 %), velmi aromatické odrůdy hroznů, která je ceněna pro svoji intenzivní ovocnost. Tuto odrůdu doplňuje jemná směs Pinot Noir (30 %) a Chardonnay (10 %), a také rezervní vína pro dodání hloubky. V tomto případě jde zejména o odrůdy Pinot Noir a Pinot Meunier pro svou medovou příchuť. Toto šampaňské se pro svůj jedinečný charakter skvěle hodí k dezertům jako je ovoce, champagne zabaglione, Tarte Tatin, karamelizovaná broskev či meruňkový koláč. Dokonalým doplňkem je také k sladko-slaným kombinacím foie gras s fíky či k modrým sýrům.

Více z rubriky Gastro

  • Do Špindlerova Mlýna přiletěla Soyka

    Sázka na kvalitu, špičkový design a parádní kuchyni. Takové jsou hlavní přednosti nového hotelu Soyka, který byl na začátku září otevřen...

    Marek Zelený29.9.2020
  • Morais Rocha Wines na tuzemském trhu

    Region Vidigueira na první pohled nepatří v Portugalsku zrovna k těm turisticky nejpopulárnějším. Je to dáno polohou ve středu zemně, a...

    Jan Pešek23.9.2020
  • Dvě tuny mušlí pro zákazníky Rohlik.cz

    Rohlik.cz se i letos stal součástí akce Prague Mussel Week a nabídne zákazníkům mušle za exkluzivní cenu s 50% slevou jak...

    Jan Pešek17.9.2020
  • Týden ledové čokolády

    Týden ledové čokolády aneb čokoládová zmrzlina osmkrát jinak. Taková je náplň unikátní akce cukrárny Pietro Gelato, která se uskuteční v týdnu...

    Jan Pešek7.9.2020
  • Místo, které si získá vaše srdce…

    Jakmile jednou překročíte práh zámeckého hotelu Château Šanov, už nikdy nebudete chtít odejít. Nadchne vás nejen okouzlující spa a výtečná kuchyně,...

    Aneta Bartoníková2.9.2020
  • „Víkend s vraždou“ na Chateau Herálec

    Pětihvězdičkový butikový hotel Chateau Herálec na Vysočině připravil hned několik speciálních nabídek pro nadcházející období. Se svým speciálním balíčkem chtějí oslovit...

    Marek Zelený1.9.2020
  • U Prince sází na řemeslo a kvalitu

    Žádné průmyslové produkty, vše poctivé a domácí, řemeslně připravené. Taková je filozofie restaurace U Prince, která díky fantastické lokaci patří k...

    Jan Pešek26.8.2020
  • Umění servírování v jednom momentu

    Oficiálním drinkem dvaadvacátého Designbloku, největšího tuzemského festivalu designu a módy, bude letos britský gin Tanqueray. Jeho kvality návštěvníci ocení od 7....

    Jan Pešek25.8.2020
  • Večerní brunche se vrací

    Přes léto v hotelu Alcron, přesněji v restauraci La Rotonde, probíhají oblíbené víkendové brunche. Navíc do konce srpna platí akce 4+1,...

    Marek Zelený13.8.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.