Sociální sítě
Nahoru

Chcete vyzkoušet #vanlife? Co všechno to obnáší

Na Instagramu pod tímto hashtagem najdete přes sedm milionů fotek a každý den přibývají další. Bydlet a cestovat v obytném autě se stalo novým životním stylem. Můžete s ním vyrážet jen na víkend či letní dovolenou. Jaké ale je, když se rozhodnete takhle žít?  Stanete se minimalistou

V první řadě se budete muset uskromnit. Především v počtu věcí, které s sebou lze převážet. Velmi brzy ale zjistíte, že toho k životu potřebujete vlastně velmi málo, a že i když se do auta nevejde vše, co máte doma v bytě, žijete vlastně v luxusu. Jen málokdo se totiž může probudit každý den na jiném místě, jednou s výhledem rovnou do lesa, jindy na louku a další den na moře.

Získáte svobodu

To je hlavní důvod, proč se lidé rozhodnou strávit část života v obytném autě. Tráví spoustu času venku na čerstvém vzduchu, jsou v pohybu, cestují, poznávají svět, svoji zemi i sami sebe. Nejsou otrokem pracovní docházky ani s ní souvisejícího životního stereotypu.

Co všechno za tím ale je? Co je k takovému životnímu potřeba? Co musíte zařídit, vymyslet a naplánovat?

1) Chce to spolehlivé auto

Potřebujete auto, na které se můžete spolehnout, a které bude dostatečně pohodlné na dlouhé cesty i život jako takový. Například Toyota sestavila ukázkový van pojmenovaný Nomad Wanderer. Jde o model Proace s kempingovou vestavbou Sitka od firmy Visu. Díky ní můžete zadní část auta během pár minut předělat na pohodlné ležení nebo sezení i s docela velkým stolkem. Získáváte tak spoustu úložných prostor, které jsou dobře přístupné. Zadními dveřmi se dostanete k vestavěné kuchyňce, kde jsou speciální poličky a skříňky, které lze přeměnit na kuchyňský pult a uvařit si tu v podstatě vše od ranní kávy po skvělou večeři. Základní verze vozu Proace vyjde na 605 000 Kč, zmíněná vestavba na 77 900 Kč.

2) Jak se uživit

Jen málokdo má tolik peněz, aby nemusel během cest vůbec pracovat. I když je pravda, že australští senioři s odchodem do důchodu prodají byt nebo dům, koupí si karavan a začnou cestovat a žít v něm. Nicméně obvyklejší je, že na cestách vyhledáváte různé sezónní práce a brigády. Na pár týdnů se zastavíte v jedné oblasti, vyděláte peníze a jedete dál. Lépe ale funguje, když máte klasickou práci, kterou však lze dělat online a odkudkoli. Tak si můžete vydělat mnohem víc peněz, je větší pravděpodobnost, že děláte, co vás baví, a navíc se nezastavujete. Prostě pracujete, kde se vám zrovna chce. Chce to ale velkou zodpovědnost a sebekázeň.

3) Nutnost být online

Nikoli proto, abyste mohli rychle dávat fotky na Instagram, ale pokud pracujete online, musíte být připraveni, že se každou chvíli může někdo ozvat, že potřebuje něco upravit, předělat, rychle odbavit. Nesmíte tedy být závislí na naději, že potkáte kavárnu se silnou wifi. Musíte být online kdykoli a kdekoli. Než tedy vyrazíte, musíte v telefonu rozhodně mít tarif s neomezenými daty, a ideálně si ho pořídit i v každé další zemi mimo Evropskou unii. Když tušíte, že další den dva budete mimo signál, ujistěte se, že máte vše hotovo, ideálně i pár věcí dopředu, ať zmíněnou svobodu nenahradí stres.

4) Kde parkovat

A pak už budete řešit v podstatě jen to, na jakou snídani máte zrovna chuť, jaký výhled se k rannímu cvičení hodí nejvíc, ale také kde vlastně můžete přespat a kde se pohodlně umýt. Skvěle k tomu slouží různé weby a aplikace shromažďující informace o kempech či neplacených místech, kde lze v pohodě parkovat. Zkuste třeba FreeRoam, StayFree, Park4night nebo WikiCamps, nejbližší čerpací stanici už dnes najdou i mapy od Googlu, ale zkusit můžete i Gas Buddy. Sledujte také aplikaci s počasím, a rozhodně se vybavte dobrou navigací, která spolehlivě funguje ve městech i v divočině.

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.