Sociální sítě
Nahoru

Středomořská atmosféra v Hliněné Baště

Jedna z nejpříjemnějších restaurací v okolí Prahy boduje hlavně v létě, kdy naplno vynikne její středomořská atmosféra. Prostorná terasa u rybníčku obklopeného kolem dokola vzrostlými stromy, lehký větřík i zurčení vody z potůčku umocňují dokonalé kulinární zážitky, kterými je Hliněná Bašta pověstná.

Chuťově poctivá a řemeslně precizní kuchyně šéfkuchaře Hynka Vávry je založená na dvou pilířích. Tím prvním jsou ryby a mořské plody, které potěší hlavně v létě. Z předkrmů můžeme doporučit osvěžující chobotnicový salát s bohatou chutí oliv, sušených rajčat a jemného masa hlavonožce, ale především skvostné mušle svatého Jakuba, které jsou zlehka opečené a servírované s křehkou rukolou a delikátní omáčkou z pečených paprik.

Z hlavních chodů můžeme doporučit fantastickou pečenou chobotnici s polentou, která zaujme i nádhernou vizuální prezentací, potěší také výtečný mořský ďas s grilovanou zeleninou nebo netradiční kombinace volně lovené tresky s růžičkovou kapustou a bramborovou kaší.

Druhým trumfem průhonické restaurace je tradiční „babičkovská“ kuchyně, která překvapí neotřelými kombinacemi i autentickou chutí. Vyhlášená je nejen místní svíčková slazená lesním medem a podávaná s žemlovým knedlíkem, ale také zvěřina, třeba jemné srnčí karé s kroketami a švestkovou omáčkou nebo kančí se šípkovou omáčkou a perníkovým knedlíkem. Za zkoušku stojí také králík na divoko s bramborovými špalíky a listovým špenátem.

A nesmíme zapomenout na lahodné dezerty, kterými je Hliněná bašta pověstná a za jejichž přípravou stojí dvojice zkušených cukrářek. Přestože se každý týden objevuje v nabídce nový koláč či dort se sezónním ovocem, hity letošního léta jsou nadýchaný cheesecake s malinovou omáčkou a ananas plněný jahodovým krémem s mascarpone.

Více z rubriky Gastro

  • Po revolučních konjakových těstovinách Slim Pasta se hudbne

    Drtivá většina lidí konzumuje těstovinové přílohy, protože jsou běžně k dostání, chutné a jednoduché na přípravu. Často se ale lidé přílohám...

    Marek Zelený12.10.2020
  • Sezónní tasting menu

    Restaurace Nota Bene představuje nové hřející sezónní tasting menu o čtyřech chodech, které navodí v ústech české plnohodnotné nebe. Kde jinde...

    Jan Pešek8.10.2020
  • Jistota v Alcronu v podobě brunchů

    Víkendové brunche v hotelu Alcron se staly jistotou, která je v posledních týdnech více než potřebná. Kvalita, historie a vytříbený servis...

    Jan Pešek7.10.2020
  • České prémiové destiláty zabodovaly na mezinárodní soutěži

    Česká destilérka Fleret z Frenštátu pod Radhoštěm zabodovala v rámci populární International Spirits Challenge, jedné z nejvýznamnějších a nejrespektovanějších degustátorských světových...

    Marek Zelený5.10.2020
  • Řízková olympiáda v Babiččině zahradě

    Letošní podzim v Babiččině zahraně v Průhonicích je plný kulinárních zážitků. Největším hitem bude bez debat řízková olympiáda, na jejímž konci...

    Jan Pešek5.10.2020
  • Šumavská zima na Chalupě s bazénem

    Šumava je oblíbeným místem dovolených. Zvláště v zimě sněhobíle září její přednost v podobě množství pěkných svahů a běžkařských stop uprostřed...

    Marek Zelený5.10.2020
  • Fúze chutí

    Jsou jemné, vláčné, kreativní a nádherně barevné. Když se do nich zakousneme naše chuťové pohárky se roztančí. I když první zmínky...

    Jan Pešek5.10.2020
  • Voňavé pozdravy z cest. Kouzelný projekt La Verandy.

    Zavřené hranice, to je těžká rána pro všechny gurmety a milovníky dobrého jídla. Proto přichází staroměstská La Veranda s jedinečným projektem...

    Jan Pešek29.9.2020
  • Do Špindlerova Mlýna přiletěla Soyka

    Sázka na kvalitu, špičkový design a parádní kuchyni. Takové jsou hlavní přednosti nového hotelu Soyka, který byl na začátku září otevřen...

    Marek Zelený29.9.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.