Sociální sítě
Nahoru

Středomořská atmosféra v Hliněné Baště

Jedna z nejpříjemnějších restaurací v okolí Prahy boduje hlavně v létě, kdy naplno vynikne její středomořská atmosféra. Prostorná terasa u rybníčku obklopeného kolem dokola vzrostlými stromy, lehký větřík i zurčení vody z potůčku umocňují dokonalé kulinární zážitky, kterými je Hliněná Bašta pověstná.

Chuťově poctivá a řemeslně precizní kuchyně šéfkuchaře Hynka Vávry je založená na dvou pilířích. Tím prvním jsou ryby a mořské plody, které potěší hlavně v létě. Z předkrmů můžeme doporučit osvěžující chobotnicový salát s bohatou chutí oliv, sušených rajčat a jemného masa hlavonožce, ale především skvostné mušle svatého Jakuba, které jsou zlehka opečené a servírované s křehkou rukolou a delikátní omáčkou z pečených paprik.

Z hlavních chodů můžeme doporučit fantastickou pečenou chobotnici s polentou, která zaujme i nádhernou vizuální prezentací, potěší také výtečný mořský ďas s grilovanou zeleninou nebo netradiční kombinace volně lovené tresky s růžičkovou kapustou a bramborovou kaší.

Druhým trumfem průhonické restaurace je tradiční „babičkovská“ kuchyně, která překvapí neotřelými kombinacemi i autentickou chutí. Vyhlášená je nejen místní svíčková slazená lesním medem a podávaná s žemlovým knedlíkem, ale také zvěřina, třeba jemné srnčí karé s kroketami a švestkovou omáčkou nebo kančí se šípkovou omáčkou a perníkovým knedlíkem. Za zkoušku stojí také králík na divoko s bramborovými špalíky a listovým špenátem.

A nesmíme zapomenout na lahodné dezerty, kterými je Hliněná bašta pověstná a za jejichž přípravou stojí dvojice zkušených cukrářek. Přestože se každý týden objevuje v nabídce nový koláč či dort se sezónním ovocem, hity letošního léta jsou nadýchaný cheesecake s malinovou omáčkou a ananas plněný jahodovým krémem s mascarpone.

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.