Sociální sítě
Nahoru

Středomořská atmosféra v Hliněné Baště

Jedna z nejpříjemnějších restaurací v okolí Prahy boduje hlavně v létě, kdy naplno vynikne její středomořská atmosféra. Prostorná terasa u rybníčku obklopeného kolem dokola vzrostlými stromy, lehký větřík i zurčení vody z potůčku umocňují dokonalé kulinární zážitky, kterými je Hliněná Bašta pověstná.

Chuťově poctivá a řemeslně precizní kuchyně šéfkuchaře Hynka Vávry je založená na dvou pilířích. Tím prvním jsou ryby a mořské plody, které potěší hlavně v létě. Z předkrmů můžeme doporučit osvěžující chobotnicový salát s bohatou chutí oliv, sušených rajčat a jemného masa hlavonožce, ale především skvostné mušle svatého Jakuba, které jsou zlehka opečené a servírované s křehkou rukolou a delikátní omáčkou z pečených paprik.

Z hlavních chodů můžeme doporučit fantastickou pečenou chobotnici s polentou, která zaujme i nádhernou vizuální prezentací, potěší také výtečný mořský ďas s grilovanou zeleninou nebo netradiční kombinace volně lovené tresky s růžičkovou kapustou a bramborovou kaší.

Druhým trumfem průhonické restaurace je tradiční „babičkovská“ kuchyně, která překvapí neotřelými kombinacemi i autentickou chutí. Vyhlášená je nejen místní svíčková slazená lesním medem a podávaná s žemlovým knedlíkem, ale také zvěřina, třeba jemné srnčí karé s kroketami a švestkovou omáčkou nebo kančí se šípkovou omáčkou a perníkovým knedlíkem. Za zkoušku stojí také králík na divoko s bramborovými špalíky a listovým špenátem.

A nesmíme zapomenout na lahodné dezerty, kterými je Hliněná bašta pověstná a za jejichž přípravou stojí dvojice zkušených cukrářek. Přestože se každý týden objevuje v nabídce nový koláč či dort se sezónním ovocem, hity letošního léta jsou nadýchaný cheesecake s malinovou omáčkou a ananas plněný jahodovým krémem s mascarpone.

Více z rubriky Gastro

  • Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence

    Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...

    Marek Zelený25.3.2024
  • Prožijte Velikonoce v džungli města

    Pokud toužíte po nezapomenutelném zážitku o Velikonocích, nabízí se pro vás perfektní plán. Přijďte se připojit na speciální Velikonoční Jungle Brunch,...

    Marek Zelený22.3.2024
  • Hotel The Mozart Prague chystá velikonoční brunch

    Hotel The Mozart Prague připravil ideální příležitost, jak oslavit příchod jara s blízkými, a to speciální nedělní velikonoční brunch. Tento jedinečný...

    Jan Pešek20.3.2024
  • Světový den vody 2024

    Světový den vody každoročně připadá na 22. března a tento rok je hlavním mottem “Voda pro mír”. Světový den vody se...

    Marek Zelený19.3.2024
  • The Artisan servíruje jarní menu plné svěžesti

    Pražská restaurace The Artisan vítá příchod jara s novým velikonočním menu. Svěží chutě přináší vybrané speciality inspirované Velikonocemi jak v týdenní...

    Marek Zelený19.3.2024
  • Velikonoce s Baronem

    Velikonoce klepou na dveře, a jak lépe je strávit než v přítomnosti prvotřídních českých ovocných specialit a pálenek Baron Hildprandt. Nenechte...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Deer s novým kreativním menu

    Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Barmani z Baru, který neexistuje přijíždí do Prahy

    V úterý 19. března se za smíchovský bar Back Doors postaví dvojice Rudolf Forman a Tomáš Křemenák z Baru, který neexistuje....

    Jan Pešek12.3.2024
  • V nově otevřeném Gabby’s baru se hraje

    Nově otevřený Gabby’s Irish Pub ve Vladislavově ulici se těší neuvěřitelnému zájmu. Od středy do neděle se zde přesně v 18hodin...

    Marek Zelený12.3.2024
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.