Sociální sítě
Nahoru

Středomořská atmosféra v Hliněné Baště

Jedna z nejpříjemnějších restaurací v okolí Prahy boduje hlavně v létě, kdy naplno vynikne její středomořská atmosféra. Prostorná terasa u rybníčku obklopeného kolem dokola vzrostlými stromy, lehký větřík i zurčení vody z potůčku umocňují dokonalé kulinární zážitky, kterými je Hliněná Bašta pověstná.

Chuťově poctivá a řemeslně precizní kuchyně šéfkuchaře Hynka Vávry je založená na dvou pilířích. Tím prvním jsou ryby a mořské plody, které potěší hlavně v létě. Z předkrmů můžeme doporučit osvěžující chobotnicový salát s bohatou chutí oliv, sušených rajčat a jemného masa hlavonožce, ale především skvostné mušle svatého Jakuba, které jsou zlehka opečené a servírované s křehkou rukolou a delikátní omáčkou z pečených paprik.

Z hlavních chodů můžeme doporučit fantastickou pečenou chobotnici s polentou, která zaujme i nádhernou vizuální prezentací, potěší také výtečný mořský ďas s grilovanou zeleninou nebo netradiční kombinace volně lovené tresky s růžičkovou kapustou a bramborovou kaší.

Druhým trumfem průhonické restaurace je tradiční „babičkovská“ kuchyně, která překvapí neotřelými kombinacemi i autentickou chutí. Vyhlášená je nejen místní svíčková slazená lesním medem a podávaná s žemlovým knedlíkem, ale také zvěřina, třeba jemné srnčí karé s kroketami a švestkovou omáčkou nebo kančí se šípkovou omáčkou a perníkovým knedlíkem. Za zkoušku stojí také králík na divoko s bramborovými špalíky a listovým špenátem.

A nesmíme zapomenout na lahodné dezerty, kterými je Hliněná bašta pověstná a za jejichž přípravou stojí dvojice zkušených cukrářek. Přestože se každý týden objevuje v nabídce nový koláč či dort se sezónním ovocem, hity letošního léta jsou nadýchaný cheesecake s malinovou omáčkou a ananas plněný jahodovým krémem s mascarpone.

Více z rubriky Gastro

  • Gurmánské toulky Španělskem

    Španělsko patří mezi nejdostupnější a neoblíbenější evropské destinace. A není divu. Příjemné počasí a bohatá kultura v kombinaci se skvělým jídlem...

    Karolína Steinbergerová21.10.2021
  • Není citrón jako citrón

    Lagarto je kávové srdce severu, to ví každý, kdo okusil. Za roky svého působení se z ryze českého řetězce stal pojem....

    Marek Zelený19.10.2021
  • Benjamin opět otevírá

    Fine dining restaurace Benjamin v posledních měsících šla cestou zážitku až domů, kdy šéfkuchaři Gavin Lewis a Jakub Červenka jezdili do...

    Marek Zelený12.10.2021
  • Husa na Staromáku

    Staroměstské náměstí je jedno z nejkrásnějších míst celé Prahy. Nádherné stavby protkané historií nemají celosvětově obdoby. V jedné z těch nejkrásnějších...

    Jan Pešek12.10.2021
  • Romantické dýňové menu se skleničkou Mionetto Prosecco

    Se sychravým podzimem pomalu přichází doba, kdy trávíme více času z pohodlí domova v dece a při svíčkách. Využijte toto pochmurné...

    Marek Zelený12.10.2021
  • Rakousko-uherská hostina v restauraci Augustine na Malé straně

    Vraťte se do historie a ochutnejte tradiční pokrmy podle receptů z kuchařky z roku 1905. Budete mít příležitost ochutnat německá, rakouská...

    Jan Pešek11.10.2021
  • Aluna bean to bar aneb umění skryté v tabulce čokolády

    Možná už jste slyšeli, že čokoláda není tak úžasná pouze pro svou lahodnou chuť. A že své blahodárné účinky může rozvinout...

    Jan Pešek11.10.2021
  • Temperamentní Negroni Sbagliato rozzáří i pochmurný podzim

    Slunné babí léto pomalu střídá sychravý podzim a setkávání na terasách či zahrádkách se pomalu přesouvá za dveře teplých domovů. Zpestřete...

    Marek Zelený7.10.2021
  • Slavná vinárna Tři Grácie se vrací na scénu

    Legendární pražská vinárna Tři Grácie znovu otevírá své brány. Místo, které patřilo po desítky let k povinným zastávkám pražských milovníků dobrého...

    Jan Pešek6.10.2021
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.