Sociální sítě
Nahoru

Argentinské speciality v Gran Fierro

Argentinská restaurace Gran Fierro, která se nedávno přestěhovala do krásných prostor v Myslíkově ulici, jako první steak-house zavádí cirkulární provoz.

Základem argentinské kuchyně je oheň, a proto si Gran Fierro vybralo jako symbol problematiky udržitelnosti právě uhlí. Výroba dřevěného uhlí v tropických oblastech patří mezi závažná ekologická témata kvůli velmi slabé státní regulaci odlesňování. Restaurace Gran Fierro využívá dřevěné uhlí marabu – toto dřevěné uhlí pochází z keře na Kubě, který je v tamním prostředí plevelem. Jako vizualní odkaz tohoto problému slouží v restauraci působivá zeď se zavěšenými uhlíky.

Společnost Biochar foundation pomohla restauraci vytvořit speciální kontiki gril, který produkuje vlastní biochar (dřevěné uhlí). Nyní se připravuje tzv. pyrogril, ten umožní produkovat biochar a současně grilovat. Sdružení Kokoza, známé tvorbou městských zahrad, záhonů a kompostů, pomohlo Gran Fierro připravit originální venkovní zahrádku s kompostem. Kreativní studio Butterfies&Hurricanes, které navrhuje ekoobaly a pracuje s recyklovanými materiály, pomáhá s vytvořením mini zahrádek, kde budou prezentovat využitelnost kompostu a biocharu.

Spolupráce s Institutem cirkulární ekonomiky přináší firmě další možnosti a nápady, jak všechny suroviny co nejlépe zužitkovat a pracovat s odpadem ve stylu zero waste.

Na designu restaurace se podílela známá architektonická kancelář Forma Fatal. Hosté se mohou těšit na krásné prostory promyšlené do posledních detailů a pohostinnou argentinskou atmosféru. Celkový koncept vychází z představy majitele restaurace, Juana Cruz Pacina: „Podle mě se ekologická udržitelnosti nemusí pojímat radikálně buď anebo. I my, restaurace zaměřená na maso, se můžeme snažit být maximálně ekologičtí. Nemusíme se zříkat masa, ale například omezit jeho konzumaci, nahradit kvantitu kvalitou, a objevovat rozmanitost rostlinných pokrmů. Dbáme na cirkulární provoz, který chceme stále vylepšovat a být tak v tomto směru průkopníky mezi restauracemi.

Restaurace disponuje i zimní zahradou a zvláštností je VIP salónek s vlastním vchodem pro ty, kteří nechtějí být rušeni.

Restaurace je otevřená každý den mezi 12 a 24 hodinou. Ve všední dny mezi 12 a 15 hodinou je v nabídce obědové menu. O víkendu si pak můžete užít pravidelné brunche mezi 10 a 15 hodinou. Na výběr jsou rozličné tapas, salátový bar a samozřejmě nechybí grilovaná masa a zelenina. Nabídka je opravdu široká a na své si přijdou i ti, kteří masu neholdují. Každý brunch pak bude mít ještě svoje speciální téma, jako například shiitake houby, dřevěné uhlí, kompostování a další. Některé dny se hosté mohou těšit také na živou hudbu.

Více z rubriky Gastro

  • Farma v Praze

    Restaurační sféra zaznamenala během roku 2020 velké zemětřesení. Mnoho provozů ukončilo svou činnost. Zůstali jen ti, kteří svým podnikům vdechli duši...

    Marek Zelený11.1.2021
  • PRU58 za oponou

    Štěpán Návrat je známý svými restauracemi Café Buddha a Benjamin. První jmenovaná je zaměřená na autentickou asijskou kuchyni. Druhou je Benjamin...

    Jan Pešek7.1.2021
  • Absolut Movement oslavuje diverzitu a soudržnost

    Absolut je právem řazen mezi nejkvalitnější výrobce vodky na světě. Prémiový alkohol, u jehož vzniku stál v roce 1879 „vodkový král“...

    Marek Zelený15.12.2020
  • Italské bombóny Leone v Čechách

    Tradiční bonbóny Leone s opravdovou chutí pravé Itálie jsou nově dostání exkluzivně v síti FAnn parfumerií a na jejich e-shopu. „Jako...

    Marek Zelený8.12.2020
  • Sněhový kopeček ze sítě Lagarto

    Zasněžený sladký kopeček se nemusí sjíždět na lyžích, ale také s vidličkou. První takový kopec je na severu Čech a jede...

    Marek Zelený1.12.2020
  • Italská módní značka Retrosuperfuture ve světě rumů

    Značka Havana Club se spojila s předním italským výrobcem Retrosuperfuture, známým zejména pro svoje barevné acetátové brýle, aby oslavily Havanu jakožto...

    Jan Pešek28.11.2020
  • Havana Club Tributo 2020 pro sběratele

    Havana Club, přední značka kubánského rumu jak na Kubě, tak po celém světě, přichází se zajímavou novinkou v limitované edici, kterou...

    Jan Pešek27.11.2020
  • Známe všechny nejlepší restaurace Česka pro rok 2021

    Nejprestižnější knižní průvodce po zážitkových restauracích celé České republiky se jmenuje Nejlepší restaurace oceněné Zlatými lvy 2021. Letos vychází v tištěné...

    Marek Zelený23.11.2020
  • Horké novinky v pekařství PAUL

    Když zima klepe na dveře, není lepší způsob jak se zahřát, než šálkem voňavého horkého nápoje. Hned tři teplé nápoje, které...

    Jan Pešek18.11.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.