Sociální sítě
Nahoru

Argentinské speciality v Gran Fierro

Argentinská restaurace Gran Fierro, která se nedávno přestěhovala do krásných prostor v Myslíkově ulici, jako první steak-house zavádí cirkulární provoz.

Základem argentinské kuchyně je oheň, a proto si Gran Fierro vybralo jako symbol problematiky udržitelnosti právě uhlí. Výroba dřevěného uhlí v tropických oblastech patří mezi závažná ekologická témata kvůli velmi slabé státní regulaci odlesňování. Restaurace Gran Fierro využívá dřevěné uhlí marabu – toto dřevěné uhlí pochází z keře na Kubě, který je v tamním prostředí plevelem. Jako vizualní odkaz tohoto problému slouží v restauraci působivá zeď se zavěšenými uhlíky.

Společnost Biochar foundation pomohla restauraci vytvořit speciální kontiki gril, který produkuje vlastní biochar (dřevěné uhlí). Nyní se připravuje tzv. pyrogril, ten umožní produkovat biochar a současně grilovat. Sdružení Kokoza, známé tvorbou městských zahrad, záhonů a kompostů, pomohlo Gran Fierro připravit originální venkovní zahrádku s kompostem. Kreativní studio Butterfies&Hurricanes, které navrhuje ekoobaly a pracuje s recyklovanými materiály, pomáhá s vytvořením mini zahrádek, kde budou prezentovat využitelnost kompostu a biocharu.

Spolupráce s Institutem cirkulární ekonomiky přináší firmě další možnosti a nápady, jak všechny suroviny co nejlépe zužitkovat a pracovat s odpadem ve stylu zero waste.

Na designu restaurace se podílela známá architektonická kancelář Forma Fatal. Hosté se mohou těšit na krásné prostory promyšlené do posledních detailů a pohostinnou argentinskou atmosféru. Celkový koncept vychází z představy majitele restaurace, Juana Cruz Pacina: „Podle mě se ekologická udržitelnosti nemusí pojímat radikálně buď anebo. I my, restaurace zaměřená na maso, se můžeme snažit být maximálně ekologičtí. Nemusíme se zříkat masa, ale například omezit jeho konzumaci, nahradit kvantitu kvalitou, a objevovat rozmanitost rostlinných pokrmů. Dbáme na cirkulární provoz, který chceme stále vylepšovat a být tak v tomto směru průkopníky mezi restauracemi.

Restaurace disponuje i zimní zahradou a zvláštností je VIP salónek s vlastním vchodem pro ty, kteří nechtějí být rušeni.

Restaurace je otevřená každý den mezi 12 a 24 hodinou. Ve všední dny mezi 12 a 15 hodinou je v nabídce obědové menu. O víkendu si pak můžete užít pravidelné brunche mezi 10 a 15 hodinou. Na výběr jsou rozličné tapas, salátový bar a samozřejmě nechybí grilovaná masa a zelenina. Nabídka je opravdu široká a na své si přijdou i ti, kteří masu neholdují. Každý brunch pak bude mít ještě svoje speciální téma, jako například shiitake houby, dřevěné uhlí, kompostování a další. Některé dny se hosté mohou těšit také na živou hudbu.

Více z rubriky Gastro

  • Letní menu v Pelikánovi

    Menu se bude v restauraci Pelikán měnit čtyřikrát do roka dle ročních období. Samozřejmě vždy v závislosti na dovezených čerstvých surovinách....

    Jan Pešek29.4.2021
  • Umělec Refik Anadol se spojil s Hennessy

    Hennessy odhaluje své savoir faire v nečekané podobě. Uznávaný umělec a výzkumník Refik Anadol byl přizván k pozorování degustační komise při...

    Jan Pešek27.4.2021
  • Nechte se okouzlit bohatou chutí Kolumbie

    Zpestřete si tradiční pálení čarodějnic netradičním kolumbijským rumem La Hechicera, který nabourá váš zažitý stereotyp a svou podmanivou chutí omámí všechny...

    Marek Zelený25.4.2021
  • Doušek léta s Chandon Garden Spritz

    Svěží a autentický Chandon Garden Spritz přidává nový rozměr letním „spritz“ zážitkům. Stylový aperitiv, který je kombinací šumivého vína Chandon z...

    Jan Pešek21.4.2021
  • Zmrzliny Pegas přicházejí na trh s novou recepturou i designem

    Nová zmrzlina Pegas Premium ze stáje Prima zmrzlin přichází na trh v nové podobě a plánuje oslnit všechny vaše smysly. A...

    Marek Zelený15.4.2021
  • Pelikán otevře již brzy zahrádku

    Květen je tím měsícem, kdy na betonových kostkách v ulici Na Příkopech vyroste zahrádka restaurace Pelikán. Oáza klidu uprostřed pulzující hlavní...

    Marek Zelený8.4.2021
  • Láhev tak jedinečná jako víno samo

    Elegantní silueta s dlouhými liniemi vycházejícími ze středu lahve, které připomínají paprsky při východu slunce nad kopci malebných vinic Fratelli Gancia...

    Marek Zelený7.4.2021
  • Schopnost rychlého přizpůsobení pomáhá firmám překonat krizi

    Pandemie koronaviru se stala synonymem výrazných změn na mnoha úrovních. V ekonomickém světě byla jednou z nich i změna chování spotřebitelů,...

    Marek Zelený7.4.2021
  • Unikátní gin KI NO BI s japonským srdcem

    KI NO BI Kyoto Dry Gin, v překladu „krása ročních období“, je ultraprémiový japonský gin vyráběný v malých sériích ve městě...

    Jan Pešek30.3.2021
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.