Sociální sítě
Nahoru

Zdeněk Pohlreich: Bez smažáku s tatarkou se česká gastronomie neobejde

Co chybí v české gastronomii, co z ní naopak nikdy nezmizí a co mu vlastně v kuchyni moc nejde? Zdeněk Pohlreich se během pražských Primátorek v Lexus Lounge rozpovídal. Mimo jiné i o tom, že chystá novou knihu, podle níž zvládne uvařit i ten, kdo to vůbec neumí.

Pár obyčejných surovin, jednoduchý postup a na stole super jídlo. O nic jiného v nové kuchařce Zdeňka Pohlreicha s trefným názvem Super jednoduše nepůjde. Konečně si tak mohou připravit dobré a kvalitní jídlo i ti, kdo doteď zvládali jen čaj a míchaná vejce. Sám Pohlreich přitom nevidí nic špatného na jednoduchém vaření, ale ani na tom, že každý neumí všechno.

Jsem dost špatný v cukrárně, tam by bylo určitě co dohánět. Samozřejmě je toho ale daleko víc, není v lidských silách zvládnout všechno,“ prozradil během návštěvy pražských Primátorek, pro které už třetím rokem připravoval takzvaný signature dish. I ten byl navíc super jednoduchý – šlo totiž o moderní pojetí šunkové rolky s křenem.

Tu pak na slavných závodech osmiveslic mohli ochutnat hosté Lexus Lounge, kde mimochodem nechyběl ani pilot Petr Kopfstein, který je stejně jako Pohlreich ambasadorem této značky a také nadšeným fanouškem. Oba jezdí v modelech této značky už řadu let.

Protože zmíněný signature dish navazoval na české tradice, rozpovídal se Pohlreich i o současné místní gastronomii: „Chybí jí stabilní ekonomická situace a kvalitní odborné vzdělávání, respektive smysluplné školství. Určitě by neuškodila ani rozumná regulace trhu. Kvalitní zemědělství a s tím přímo související dostupnost prvotřídních surovin. A jídlům samotným prostě chybí kyslík,“ naráží šéfkuchař podniků Café Imperial, Next Door a Divinis na fakt, že máme příliš mnoho smažených a těžkých jídel. „Nicméně bez smaženého sýru s tatarskou omáčkou se naše gastronomie neobejde. To je prostě české národní jídlo,“ dodává.

Oblíbená snídaně

Svá oblíbená jídla už v rozhovorech prozradil mockrát, nyní ale svěřil, co nejraději snídá: „Pravidelně jím kozí sýr se sušeným ovocem a ořechy, k tomu kávu s mlékem. Čas od času vejce v jakékoli podobě.“ Obecně se mu líbí i trend, kdy lidé nechodí do restaurací jen na oběd či večeři, ale právě i snídat: „Šetří to čas a je to velice příjemné.“

Povzbuzuje české zákazníky také v tom, aby neváhali říct, když se jim v restauraci něco nelíbí, nebo je s jídlem nějaký problém. Ani na tom prý není nic špatného. „Je to úplně normální a je to o moc lepší než v poslední době oblíbená varianta stížností na sociálních sítích,“ říká Pohlreich.

Svěřil pak také, na jaké kuchyňské spotřebiče nedá dopustit: „Sázím na produkty od Miele, jako je indukční varná deska, trouba a podobně. Nezbytné jsou i kvalitní nože, a tyčový mixér od Bamixu, to je nutnost,“ uzavírá.

Více z rubriky High society

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.