Sociální sítě
Nahoru

10 překvapivých věcí, které jste o Egyptu ještě nevěděli

Po Tunisku, Dominikánské republice, Maledivách a Zanzibaru se českým turistům otevírají také hranice Egypta, který patří mezi vůbec nejnavštěvovanější země. Kam vyrazit v Egyptě, ať už chcete relaxovat u moře, nebo objevovat starověké památky, asi není třeba připomínat. Přesto existuje spousta faktů o Egyptu, o nichž jste možná neměli ani tušení.

První obnovený charterový let z Prahy do Egypta vyrazil už 3. října a létat sem bude každou sobotu. Turisti potřebují při cestě tam i při návratu negativní test na Covid-19, ale například u cestovní agentury Invia je první z testů už v ceně zájezdu. Protože jde o jednu z mála nyní otevřených destinací, čeká se vysoký zájem českých cestovatelů. Sezóna v této severoafrické zemi právě začíná, kromě toho patří mezi nejoblíbenější destinace, kde Češi tráví Vánoce a Silvestra, ale i Velikonoce.

Loni do Egypta odletělo 73 000 Čechů, z toho 48 procent do Hurghady, což je naše nejnavštěvovanější lokalita z celého světa. I přes letošní omezení způsobené koronavirem Egypt stále zůstává destinací, na niž se naši zákazníci nejčastěji ptají,“ říká mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková.

Protože kromě Tuniska, Malediv, Dominikánské republiky a Zanzibaru zůstává většina exotických destinací turistům uzavřena, očekává se také, že touha cestovat přivede do Egypta i turisty, kteří by si ještě loni vybrali úplně jinou lokalitu. „Očekáváme, že se zájem zvedne, jakmile se tuto sobotu vrátí první spokojení klienti,“ dodává Řezníčková.

10 zajímavostí o Egyptu

Patříte i vy k fanouškům Egypta, nebo přemýšlíte, že byste sem letos kvůli neobvyklé situaci vyrazili poprvé? Kromě notoricky známých věcí se o Egyptu vyplatí vědět i další praktická, neobvyklá a zábavná fakta.

1. Přes tisíc let byla hlavním městem Káhira. Dnes ale vzniká úplně nové hlavní město. Staví se zhruba 45 kilometrů od toho původního, jméno zatím není jasné. Cílem je utéct přelidněnosti, dopravním zácpám a smogu. V roce 2030 se sem přestěhuje vláda a s ní také pět milionů obyvatel.

2. Z Egypta pochází spousta významných objevů, jako je papír, klíč nebo třeba zubní pasta, ale napadlo by vás, že už někdy v roce 950 před naším letopočtem tu dokázali vyvinout protetickou končetinu? Šlo o palec u nohy vyrobený z kůže, dřeva a příze.

3. Pochází odtud také kalendář v podobě, v jaké ho známe dodnes, tedy rozdělený na 12 měsíců a 365 dní.

4. Kdybyste rozmotali jednu ze slavných egyptských mumií, délka použitých bandáží by přesáhla jeden a půl kilometru.

5. Ženy starověkého Egypta měly překvapivě široká práva. Mohly vlastnit a prodávat majetek, uzavírat smlouvy, ale také se rozvádět a znovu vdát, přičemž velmi běžnou věcí byla předmanželská smlouva, která ženám zaručovala, že sňatkem případně nepřijdou o své bohatství.

6. Právě v Egyptě vznikla tradici, kdy si novomanželé coby stvrzení svého svazku vyměňují snubní prsteny.

7. Socha svoboda, jeden z nejslavnějších symbolů New Yorku, měla původně stát na úplně jiném kontinentě a měla být úplně jiného vyznání. Její autor Frédéric Auguste Bartholdi se během cest po Blízkém východě nadchnul do staré egyptské kultury a místo hrdé římské bohyně toužil vytvořit muslimskou ženu v závoji, která by hlídala tehdy nově vznikající Suezský průplav. Tehdejší vládce Egypta na sochu ale nakonec nenašel prostředky, a tak ji její autor nakonec nabídl Američanům.

8. Dlouhá staletí tu byla kočka považována za posvátné zvíře. Věřilo se, že pokud v domácnosti žije kočka, přinese to rodině štěstí. Když kočka zemřela, Egypťané si jako výraz smutku holili obočí. Pokud by náhodou nějaký Egypťan kočku omylem usmrtil, čekal ho trest smrti.

9. Stát se influencerem není pro Egypťany snadné. Účty na sociálních sítích, které mají více než 5000 fanoušků, totiž mohou být monitorovány vládními autoritami, jež také musí jejich majiteli udělit speciální licenci.

10. V Egyptě prší jen šest dní do roka. Ideální dobou k návštěvě je doba mezi říjnem a dubnem, kdy se průměrné denní teploty pohybují kolem 26 stupňů a voda Rudého moře má kolem 23 stupňů.

Více z rubriky Travel

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.