Sociální sítě
Nahoru

Detailní pohled na značku Bohematic

Nejmladší česká značka na trhu s hodinkami vznikla jako výsledek společné záliby podnikatele a investora Josefa Zajíčka a dvojice designérů Michala Froňka a Jana Němečka, kteří stojí za proslulým designovým studiem Olgoj Chorchoj. O tom jsme ale již informovali, nyní však přinášíme více detailů o jejich současné produkce, která brzy překvapí další novinkou.

Ze společné vášně pro techniku, řemeslnou zručnost a staré závodní automobily se zrodil nápad na ambiciózní projekt, který by české hodinářské umění vrátil tam, kam historicky patří. Výsledkem je česká značka Bohematic — koncept malosériových mechanických hodinek vystavěný na precizní manufakturní výrobě v Novém Městě nad Metují.

Hodinářství je řemeslo, které v sobě spojuje umění a design s použitím přesných strojírenských technologií. Tedy ta odvětví, ve kterých jsme za Rakouska-Uherska a první republiky dosahovali mezinárodního věhlasu. Naším cílem je designem a technologiemi jednadvacátého století navázat na tuto silnou hodinářskou tradici a to nejlepší z dob minulých,“ říká Josef Zajíček, CEO a investor značky Bohematic, a dodává: „Koncept unikátních hodinek vystavěný na precizní české manufakturní výrobě, nadčasovém designu a individuálním přístupu ke každému zákazníkovi je cesta, po které chceme kráčet a kterou se chceme odlišit od konkurence. Zakázková výroba nám umožňuje velkou míru individuálních úprav a každé hodinky jsou tak vždy vyrobeny podle představ jejich majitele.“

Rozhodli jsme se vyrábět řemeslný produkt, který v sobě skrývá obrovskou přidanou hodnotu spojující umění a design s použitím přesných strojírenských technologií. Chceme jít ale vlastní cestou a oživit český trh. Zajímá nás použití nejkvalitnějších řemesel, speciálního obrábění, povrchových úprav, ale i osobitých technologií, které se v „hodinařině“ příliš nepoužívají. Naší vizí je stavět na renomé českého designu, který chceme vlastním přístupem dále rozvíjet,“ doplňuje Michal Froněk, Art Director značky Bohematic.

Majitel hodinek Bohematic má možnost vyjít z navržených variant modelů a zároveň si své hodinky do značné míry individualizovat. Kromě vlastních barevných kombinací si zákazníci mohou navrhnout nápis, věnování či podpis na zadní víko a personalizovanou sekundovou ručku s monogramem nebo jiným ornamentem.“

Značka Bohematic si zakládá nejen na modernistickém designu s nadčasovými tvary a precizním řemeslném zpracování na hranici technologických možností, ale také na silných českých příbězích. Příkladem takového příběhu je i první model hodinek Graphic Sutnar.

Jedná se o první model ze série Graphic, která chce pojmout po svém to nejlepší z historie i současnosti českého grafického designu. Jako prvního velikána si vybrala Ladislava Sutnara. Tento avantgardní umělec dosáhl světového věhlasu a jeho díla patří k základům soudobé vizuální komunikace, designu a typografie. Uvedení hodinek Graphic modelem Sutnar rezonuje s celkovou filozofií této série.

Také druhý, více sportovně zaměřený model hodinek s názvem Minor, který bude představen už počátkem listopadu, odkazuje na silný český příběh a bude poctou závodníkům a legendárnímu českému automobilu Aero Minor Sport, který v roce 1949 vyhrál legendární závod 24 hodin Le Mans.

Dominantou hodinek Graphic Sutnar je velký reliéfní číselník z pera Studia Marvil s dokonalým fontem, který Ladislav Sutnar navrhl pro označení budov v newyorském Bronxu v roce 1958, kterému sekunduje subtilní pouzdro s decentními nožkami. Detaily číselníku, tvar ruček i design korunky nesou typické prvky Sutnarovy tvorby vycházející z přísných kritérií geometrických tvarů a elegantní modernistické typografie.

Mechanický strojek s manuálním nátahem byl zvolen s ohledem na elegantně společenský charakter tohoto modelu. Na pomyslné diagonále víka nalezneme malý průhled na setrvačku. Také ručně šitý kožený pásek má čistou formu, zdůrazněnou prošitím. Model se vyrábí v pěti různých barevných verzích Tapir White, Rhino Black, Camel Ardoise, Elephant Blue a Walrus Silver, jejichž označení a odstíny vychází z názvů slavných hraček navržených Sutnarem. Cena hodinek Graphic se pohybuje dle provedení od 98 000 do 108 000 korun.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.