Sociální sítě
Nahoru

Perrier-Jouët zažívá historický moment předáním pověstného savoir-faire do ženských rukou

Střídání sklepmistrů je pro vinařské domy klíčovou událostí, ale pro Maison Perrier-Jouët, který měl za svých 200 let existence pouze sedm mistrů, je to skutečně historický okamžik. V říjnu 2020 se Séverine Frerson stala osmým sklepmistrem domu a zároveň první ženou na této pozici.

Séverine Frerson je nástupkyní Hervého Deschampse, jehož odchod do „důchodu“ zakončilo období, během kterého pracovali oba spolu. Společně se starali o someliéry a přátele domu, cestovali po mezinárodních trzích, ochutnávali vzácné cuvée v Oenothèque Perrier-Jouët a blendovali vína sklizně 2019, která vypadá na velmi slibný ročník. Spolu s historickými knihami, plnými záznamů a postřehů jeho předchůdců, a klíčem od legendárního sklepa Eden, kde se uchovávají ty nejcennější ročníky, předal Hervé Deschamps své nástupkyni také odpovědnost za zachování jedinečného komplexního stylu Maison Perrier-Jouët a jeho posun do budoucnosti.

Hervé Deschamps se připojil k domu Perrier-Jouët ve věku 26 let po ukončení vojenské služby a studia enologie na univerzitě v Dijonu. Vzpomíná si, že ho jeho předchůdce, sklepmistr André Baveret, přijal ve své kanceláři se všudypřítomnou vůní šumivého vína. To bylo jeho první setkání s mužem, který se mu později stal mentorem. Hervé Deschamps připisuje André Baveretovi to, že mu ukázal a pomohl rozvinout vizionářský rozměr odborných znalostí sklepmistra. „Na začátku jsem měl něco, co by se dalo nazvat “burgundským citem“, tedy preferencí bohatých, vyzrálých šumivých vín,“ vysvětluje Hervé Deschamps a dodává: „André Baveret to změnil, ochutnávku za ochutnávkou, na instinkt pro šampaňské a naučil mě hledat lehkost a jemnost, bez níž by byla evoluce šumivého vína značně omezena.“

Hervé Deschamps během své kariéry u Perrier-Jouët také kultivoval zcela novou dimenzi sklepmistra, a to roli ambasadora značky, která se stala vzorem pro další vinařské domy. Jako ambasador procestoval celý svět, což významně zvýšilo mezinárodní profil značky. Jeho přirozená družnost a vášeň pro řemeslo mu umožnily spojit se s enologickými odborníky i příznivci šampaňského bez jazykových či kulturních bariér. Pokud bychom ambasadorství nazvali jeho nemateriálním dědictvím, Hervé Deschamps zanechal v Perrier-Jouët také to materiální, které je bezpochyby stejně velmi působivé. Řadí se mezi ně zejména dvě symbolická cuvée: ročník Perrier-Jouët Belle Epoque Blanc de Blancs a klasický Perrier-Jouët Blanc de Blancs.

Tyto dvě edice spolu reprezentují historické savoir-faire domu a odhalují pravou podstatu Chardonnay, odrůdy bílého hroznu, kterou si zakladatelé značky vybrali jako svůj podpis. Perrier-Jouët Belle Epoque Blanc de Blancs pochází ze dvou malých vinic v Cramantu, jedné z nejprestižnějších vesnic Grand Cru v oblasti Côte des Blancs a je vznešeným vyjádřením jedné odrůdy, jedné půdy a jednoho roku – zlatě se třpytící šampaňské, jehož svěžest a čistota jsou radostnou předehrou k explozi svěžích květinových tónů. V roce 2017 dokončil Hervé Deschamps klasickou kolekci s Perrier-Jouët Blanc de Blancs – živým, spontánním šampaňským překypujícím vůní citrusů a živých květin.

Hervé Deschamps je sklepmistrem, který zastupoval Maison Perrier-Jouët v mnoha významných historických okamžicích. Tím bylo i dvousetleté výročí domu v roce 2011. V neposlední řadě byl Hervé Deschamps v roce 2008 iniciátorem výjimečného zážitku Perrier-Jouët By & For, zaměřeného na vytvoření šampaňského zcela na míru zákazníka, plně vyjadřující jeho osobnost a preference. Koncept, nedávno přejmenovaný na Bespoke, byl inspirován tradicí personalizace Maison Perrier-Jouët, kterou začal Charles Perrier, syn zakladatelů, přizpůsobením cuvée vkusu zákazníků domu. V tomto, stejně jako v mnoha jiných ohledech Hervé Deschamps nejen zvěčnil dědictví domu, ale také přidal nový rozměr. Tato mise nyní připadá i jeho nástupkyni.

Vášeň, paměť, intuice. Tyto tři slova mají pro Séverine Frerson téměř magický význam. Především vášeň – vášeň pro víno, která ji v patnácti letech přivedla k rozhodnutí zvolit si enologii jako svou budoucí kariéru. Ta samá vášeň jí pak pomohla držet se svého rozhodnutí navzdory těm, kteří tvrdili, že enologie a vinařství jsou čistě mužský svět. Právě díky vášni a správnému poměru talentu a odhodlání dosáhla Séverine Frerson vrcholu své profese. Stala se první sklepmistryní v exkluzivním vinařském domě Perrier-Jouët. Jedny z nejrannějších vzpomínek v paměti Séverine Frersonové jsou spojeny právě se šampaňským. Je rodačkou z regionu, ale nepochází z vinařské rodiny, přesto si živě vybavuje dny strávené s přáteli, kteří pečovali o vinice ve Verzenay. Stále si pamatuje to vzrušení ze sklizně hroznů a vůni lisů. Stejně tak si pamatuje i na vůni domácího jahodového džemu své babičky, který jí nápadně připomněla svůdnou vůní i její první ochutnávka Perrier-Jouët Blason Rosé.

Intuice provází Séverine Frerson v osobním i profesionálním životě. Pracovně si vybírá jasná vína, která se stanou součástí blendu, často aniž by se podívala na jejich cru, aby mohla šumivé víno ochutnat bez předsudků. Jediné ochutnání je vše, co Séverine Frerson potřebuje, aby si víno zapamatovala a poté jej zařadí do jedné z mnoha zásuvek, které tvoří knihovnu její mysli. Vstupem do nové role si Séverine Frerson uvědomila také zajímavé spojení s kultivovanou, temperamentní mladou ženou z rodiny normandských obchodníků, jejichž jméno tvoří polovinu Maison Perrier-Jouët.

Zcela mimo jejího romantického vztahu s Pierrem-Nicolasem Perrierem vidím v Rose-Adélaïde Jouët charakterní a nezávislou ženu jako jsem já“, říká Séverine a dodává: „Když jsem nahlédla do archivů, zjistila jsem, že se sama aktivně podílela na přijímání návštěv a na prezentacích domu a jeho cuvée. Velký důraz kladla na sdílení a žovialitu, což přesně dělám i já. Nikdy bych například neochutnávala víno sama – je to zážitek, o který se chci vždy podělit s ostatními.“ Pokud jde o ochutnávání vín, klade Séverine Frerson osobně důraz především na texturu. Vzpomíná, jak pro ni bylo neodolatelné se dotknout listů a hroznů na vinici už v dětství. Během dvou dekád ve své profesi zdokonalila svůj hmat natolik, že se pro ni stal téměř stejně důležitým jako čich.

Nyní, jako sklepmistryně, vtahuje svůj tým do inovativního přístupu, propojuje řeč květin domu Perrier-Jouët s citem pro texturu a zaměřuje se na stále větší přesnost a dokonalost. Chránit styl a kvalitu a přitom směřovat dům do nové éry je výzvou, která bezpochyby ukáže, že Séverine Frerson je velmi schopná. Maison Perrier-Jouët, rozvíjející se již od počátku v symbióze s přírodou, zintenzivňuje své ekologické iniciativy, aby dosáhl velmi ambiciózních cílů. Značka již získala certifikaci francouzské vlády High Environmental Value, stejně tak jako označení Sustainable Viticulture in Champagne (Udržitelné Vinařství v Champagne).

V současné době jde dům také cestou nulového množství herbicidů používaných na vinicích a experimentuje s inovativními postupy pěstování. Od vypořádávání se s rozmary klimatu k průkopnictví nových, udržitelnějších metod ve vinařství bude Séverine Frerson na pozici osmého sklepmistra Perrier-Jouët potřebovat veškerou svou vášeň a intuici, nemluvě o značných zásobách energie a vynalézavosti. „Tím lépe,“ říká Séverine Frerson, „nemám ráda rutinu!

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.