Sociální sítě
Nahoru

Extravagantní ochranné štíty Lexus

Automobilka Lexus se rozhodla zpříjemnit pohyb, i přes všechna omezení, která dnes ve světě panují, a představila stylové ochranné štíty, které pro ni navrhly designérky z Afriky. Důležité bylo pohodlí i možnost rozeznat výrazy tváře, kterou roušky znemožňují.

Lexus a svět designu či módy k sobě mají dlouhodobě velmi blízko. Dokazuje to nejen každoroční udílení cen Lexus Design Award mladým návrhářům, ale i další spolupráce, na kterých Lexus v průběhu roku pracuje. Automobilka se tak snaží svým zákazníkům poskytnout nejen prémiové vozy, ale celý životní styl. V souvislosti s touto vizí se teď spojila s architektkou a designérkou Tosin Oshinowo a módní a nábytkovou návrhářkou Chrissou Amuah.

Protože design ve světě Lexus musí být nejen krásný, ale také funkční a poskytovat světu nová výhodnější řešení, společně s oběma designérkami Lexus v rámci veletrhu Design Miami na začátku prosince uvedl kolekci ochranných štítů. Projekt nazvaný Freedom to Move má za cíl dále rozvinout myšlenku ochrany, propojit praktickou využitelnost a dekorativní aspekt této pomůcky. Ochranné štíty, inspirované letošním vývojem situace ve světě, jsou pojaty jako alternativa k čistě užitkovým a všudypřítomným rouškám. Současně i estetickou cestou oslavují kolektivní touhu se volně a bez obav pohybovat světem.

Jak už jeho název naznačuje, projekt v souladu se zkušenostmi značky Lexus v automobilovém odvětví i jejími klíčovými hodnotami nově nahlíží na pohyb člověka v současném světě, na nějž reaguje elegantním, praktickým a současně luxusním designem. Ochranný štít kombinuje inovace se starými tradičními technikami a spojuje kulturní odkazy z celého světa, včetně japonských přístupů k designu, filozofie omotenashi (což je umění pohostinnosti a schopnost odhadnout přání zákazníka dříve, než jej vůbec vysloví) a takumi (špičkové řemeslné zpracování).

Mezi rozmanitými kulturami nechybí ani africký kontext, protože návrhářky společně pracují v nigerijském Lagosu. Oshinowo a Amuah s vědomím dnešní role roušek a jejich praktického využití zkoumaly světovou historii, v níž lidská hlava bez ohledu na kulturu vždy představovala ústřední bod, zasluhující ochranu a současně plnící ozdobnou funkci. Ačkoli se ochranné štíty odkazují do minulosti, současně míří vstříc budoucnosti tím, že zhmotňují ničím neomezenou a nekonečnou touhu po pokroku, inovacích a objevování.

Pro nás jako kočovníky není přirozené stát nehybně na jednom místě, a tak jsme chtěly usnadnit a zpříjemnit pohyb i přes všechna omezení, která dnes po celém světě panují,“ komentovala Chrissa Amuah. „Náš konceptuální design jde vstříc nové lidské existenci, spojuje ergonomii s atraktivním vzhledem,“ popisuje Tosin Oshinowo.

Všechny tři jedinečné návrhy ochranných štítů mají vlastní pojmenování – Egaro, Pioneer Futures a Ògún. Vždy se mírně liší a spojují různorodé materiály jako mosaz, bronz, kůži a akrylát. Při zpracování detailů se uplatnily techniky ručního obrubování, leptání laserovým paprskem nebo vyšívání technikou tinko, typickou pro západní Afriku. Ruční práci na základě dávných řemeslných technik sekundovalo použití 3D tisku a vyspělých technologií. V návrhu všech tří štítů se uplatňují transparentní panely, usnadňující uživateli komunikaci pomocí výrazů tváře, kterou klasické roušky mnohdy znemožňují.

Kromě spolupráce s návrhářkami Oshinowo a Amuah bude Lexus na veletrhu Design Miami, coby jeho dlouhodobý partner, prezentoval svůj první kabriolet s plátěnou střechou, nový model LC 500 Convertible, ale také páté pokračování řady Lexus Art & Innovation. Jako řečníci tu vystoupili Yves Béhar, The Haas Brothers, Marcel Wanders, Katie Stout či Misha Khan. Diskuse se zúčastnila i Tosin Oshinowo.

Více z rubriky Móda

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.