Sociální sítě
Nahoru

Inteligentní kolečkové křeslo dostalo 20 milionů od nadace Toyoty

Nadace Toyota Mobility Foundation poskytla v přepočtu 20 milionů korun na podporu uvedení ultralehkého inteligentního kolečkového křesla „Phoenix i“ na trh. Má pomoci v pohybu tisícům hendikepovaných lidí.

Křeslo, které vyrobila britská společnosti Phoenix Instinct, zvítězilo v soutěži Mobility Unlimited Challenge. Je navržené za pomoci inteligentních systémů, automaticky upravuje těžiště a zajišťuje mimořádnou stabilitu a snazší ovladatelnost ultra lehkého rámu z karbonových vláken. Prostřednictvím elektrického pohonu předních koleček potlačuje nepříjemné vibrace a minimalizuje námahu ze strany uživatele. Inteligentní motorový systém brzd dokáže automaticky rozpoznat, že uživatel vozíku sjíždí ze svahu, a automaticky tak uzpůsobovat rychlost pohybu.

V rámci této soutěže inovátoři z celého světa prezentují technologie s cílem zvýšit kvalitu života osob s ochrnutím dolních končetin. Do finále se probojovaly týmy ze Spojených států, Japonska, Itálie a Velké Británie. Pestrá paleta produktů zahrnovala například hybridní exoskelet na kolech nebo flotilu poloautonomních elektrických zařízení na pomoc uživatelům mechanických invalidních vozíků během cestování.

Projekt je součástí poslání Toyoty zajišťovat mobilitu pro všechny. Výzva oslovila talentované konstruktéry, inovátory a návrháře z celého světa, jejichž úkolem bylo prezentovat návrhy průkopnických zařízení spojených s nejmodernějšími technologiemi.

Do soutěže se zapojilo přes osmdesát týmů z 28 zemí celého světa. Hodnocení předložených projektů probíhalo pod vedením pracovníků výzkumných laboratoří inženýrské psychologie při University of Pittsburgh, kteří společně s týmem specializovaných odborníků z Toyoty poskytli i mentorskou podporu.

Kolečkové křeslo se technicky nemění již desetiletí. Financování, které jsme prostřednictvím této výzvy získali, nám umožnilo dokázat, že chytré technologie mohou usnadnit používání a zvyšovat bezpečnost kolečkových křesel s potenciálem využívat celou řadu dalších vlastností a funkcí. Díky finanční prémii můžeme nyní tuto práci opět posunout dál a dostat kolečkové křeslo ‚Phoenix i‘ až ke spotřebitelům. S nástupem Toyoty do odvětví mobility budeme svědky výrazného posunu na poli zařízení pro mobilitu,“ říká Andrew Slorance ze společnosti Phoenix Instinct.

Více z rubriky Nadace a pomoc

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.