Sociální sítě
Nahoru

Kdy se platí daň z příjmu při prodeji auta?

Prodej automobilu s sebou kromě radosti nad utrženými penězi nese i některé povinnosti. Jak je to s daní z příjmu?

Prodej auta soukromou osobou

Potenciální zdanění se odvíjí především od toho, v jaké roli se nacházíte. Jste-li soukromou osobou a současně splníte podmínku, že k prodeji dojde minimálně rok po pořízení automobilu, žádná daň z příjmu se vás netýká.

Prodáte-li svůj automobil už do jednoho roku, musíte příjem uvést do daňového přiznání. Pak se v souladu s §10 řadí do skupiny tzv. ostatních příjmů. Čistě pro zajímavost ještě uveďme, že totožná povinnost dopadá i lodě a letadla.

Je však nutné současně upozornit na to, že zdanit je nezbytné pouze dosažený zisk, tedy kladný rozdíl mezi původní pořizovací cenou a prodejní cenou. A ten se v praxi dosáhne překvapivě ne tak často. Způsobeno je to tím, že vozidlo na hodnotě v čase rozhodně nenabývá, ale poměrně rychle ztrácí. A to i navzdory různým vylepšením, jako je sportovní podvozek či nová litá kola.

Prodej vozu v podnikání

Máte-li automobil zařazen v podnikání, vzpomenutá lhůta, které se říká též časový test, je ještě delší. Pakliže prodáte automobil, který je zařazený do obchodního majetku, váš příjem bude definován jakožto příjem z podnikání.

Zůstatkovou cenu si můžete uplatnit jako daňový výdaj, jestliže nemáte vozidlo ještě zcela odepsáno. Příjem, který z prodeje získáte, navýší i vyměřovací základ pro výpočet sociálního a zdravotního pojištění.

Pro podnikatele může být praktičtější auto vyřadit z obchodního majetku, než jej prodá. Coby daňový výdaj lze uplatnit polovinu ročního odpisu, ovšem pozor, ne zůstatkovou cenu.

Prodej auta na leasing

Máte-li vozidlo na leasing, záleží především na tom, zda máte vůz v obchodním majetku zařazen či nikoli. V prvním případě se na tento příjem nahlíží jakožto na příjem z podnikání. Jde tedy i o součást základu daně. Ve druhém případě již není možné zaplacené nájemné uznat jako daňový výdaj. V roce, kdy vůz prodáváte, musíte o danou částku daňový základ zvýšit.

Pokud navíc platíte první splátku leasingu starým vozem tzv. na protiúčet, funguje to tak, že leasingová cena nového automobilu se o výši protiúčtu nesníží. Základ daně se naopak o hodnotu protiúčtu v roce směny zvýší.

Nezapomeňte také na to, že jakmile přestanete být vlastníkem vozidla, jedna povinnost vám odpadne: Už nemusíte platit povinné ručení.

 

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.