Sociální sítě
Nahoru

Kolik stojí nové auto? Více než si možná myslíte!

Dle průzkumů si nejčastěji lidé kupují automobily do 200 000 korun, avšak žádný nový vůz s takovouto cenovkou není na trhu nabízen – z toho tedy vyplývá, že řidiči upřednostňují nákup starších a zánovních vozů. Nicméně nákup ojetiny se může značně prodražit na servisních nákladech. Proto stále hodně řidičů volí nákup nového auta, třeba i s krásnými elektrony, u nějž má jistotu, že ceny servisních nákladů, garančních prohlídek a pojištění se budou v prvních letech pohybovat maximálně v řádech nižších desítek tisíc korun.

Pakliže si pořizujete nový vůz, tak je ale s těmito výdaji potřeba kalkulovat a připočíst je ke kupní ceně. Stejně tak si k částce za nákup rovnou můžete připočíst i jednorázové pořízení zimních pneumatik, tedy částku pohybující se kolem 10 tisíc Kč. Už jen tyto dvě věci zvedají cenu nového auta o cca 40 tisíc. Největší úskalí však nastává ve chvíli, kdy si musíte na nákup auta vzít spotřebitelský úvěr, ten vám totiž auto dokáže prodražit o vyšší jednotky procent – obvykle kolem 8 %.

Jaká tedy může být skutečná cena vozu s cenovkou 700 tisíc Kč? 

Nejlépe si ukážeme skutečnou cenu nového vozu na modelovém příkladu. Dejme tomu, že si vyhlédnete nové auto za 700 tisíc, ale budete mít pouze na úhradu desetiny akontace a na zbytek si musíte vzít spotřebitelský úvěr na tři roky. Při započtení výše zmíněných částek za servis, s nímž vám pomůže třeba autoservis Děčín, a pneumatiky se tak společně s úrokem z úvěru dostáváme na částku nad 850 tisíc Kč. Z toho tedy vyplývá, že reálná cena, kterou vás bude vůz stát se může lišit klidně i o více než sto tisíc Kč!

Pronájem vozu jako levnější alternativa? 

Objevují se názory, že spíše než nákup nového auta se vyplatí dlouhodobý pronájem. Jeho výhodou je třeba to, že nemusíte řešit servisní náklady – pokud si auto pronajímáte nemohou vás tedy překvapit zásadní vady jako jsou přeskočené rozvody, repase řízení atd. Avšak jeho výhodnost je dosti závislá na tom, jak moc klesá zůstatková cena nového vozu. Zatímco pronajatý vůz musíte vrátit bez nároku na prodejní cenu, tak v případě prodeje nového vozu jdou peníze do kapsy vám. Pokud tedy máte štěstí a vyberete si auto, u nějž klesá cena minimálně, tak se vyplatí jeho pořízení za vlastní, avšak u vozů rychle ztrácejících svou hodnotu dává mnohdy větší smysl jejich dlouhodobý pronájem.

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.