Sociální sítě
Nahoru

Dárek jako nadčasová investice

Vánoční dárek, který nejen potěší, ale zároveň neztratí nic na své hodnotě nemusí být tak těžké objevit. Stačí chytit správnou inspiraci…

Lahodná chuť i barva

Obdarovat své blízké kvalitním alkoholem, nejlépe z limitovaných edic, je krok správným směrem. Zejména pokud vyniká ručně foukanými či jinak originálními lahvemi. Ačkoli je dobré si před nákupem trh důkladně zmapovat, objevování tajemství jednotlivých nápojů bývá obvykle vzrušující zábavou. Z investičního hlediska patří k nejzajímavějším koňak, který v sobě snoubí historii a luxus. Velice ceněný je také rum, přičemž hodnotné lahve nepocházejí pouze z Kuby, ale také z Martiniku, Panamy nebo Jamajky. A následně whisky, u které je však klíčové stáří – doporučuje se proto zvolit minimálně dvanáctiletou. Produkci z palíren Brora, Browmore, Dalmore a Glenugie řadí obchodníci s investiční whisky k té nejlepší.

Karmín jedině z Francie

U vína je důležité zaměřit se především na kvalitu ročníku, velikost produkce a dostupnost. „V první řadě jde o velmi omezenou dostupnost investičních vín, která v drtivé míře pochází z francouzského regionu Bordeaux. Kvalitní víno je ze své podstaty dlouhodobá komodita, která stárnutím zvyšuje svoji hodnotu, investor do vína by měl počítat s minimální dobou investice kolem 10 let,“ vysvětluje Mikuláš Duda, obchodní ředitel společnost VinoDoc. Například vína z Domaine de la Romanée-Conti, pravděpodobně nejprestižnějšího vinařství na světě, vykazují během deseti let růst hodnoty i o 250 %.

Umění či zlato?

Jedním z nejatraktivnějších dárků je ovšem investiční zlato. Vyhledávané je zejména pro svou univerzálnost, díky které potěší skutečně každého. Není nutné přitom volit výhradně zlaté mince nebo slitky, výjimečný a vysoce ceněný kov je totiž k dostání i v mnoha dalších – a mnohem zajímavějších formách, které jsou určené přímo pro speciální příležitosti. K dispozici jsou kupříkladu medaile, u kterých je hmotnost vyšší, což se následně odráží i na ceně. Pokud byste chtěli investovat do zlata dlouhodoběji, můžete si pořídit tzv. Zlaté spoření. „Funguje to jako při běžném spoření, jen s tím rozdílem, že vaše pravidelné měsíční platby se po dobu spoření postupně mění na zlaté investiční produkty. Naspořené zlato, na rozdíl od naspořených peněz na účtu, existuje fyzicky a vy si ho tak můžete odnést domů, uložit v bezpečnostním trezoru nebo ho prodat“, vysvětluje Jaroslav Černý, marketingový ředitel České mincovny. Cenným zpestřením může být také umění. Ať už v podobě obrazu, drobné starožitnosti nebo knihy. Stejně jako u alkoholu platí, že limitované edice patří k nejhodnotnějším.

 

Více z rubriky Investice

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.