Sociální sítě
Nahoru

Provoněná laboratoř Cartier v Paříži

Hlavní parfémářka Cartier Mathilde Laurent vyměnila své dosavadní působiště v budově Nadace Cartier za novou laboratoř na pařížské ulici Rue du Faubourg-Saint-Honoré, která se nachází v samotném srdci pomyslného zlatého trojúhelníku poblíž Place Vendôme, epicentra vysokého šperkařství Cartier, stejně vzácného jako její parfémové kreace komponované ve stylu významného domu.

V oblasti parfémářství má Mathilde Laurent pověst průkopnice. Během svého působení u Cartier, které započalo v roce 2005, vyvinula vlastní způsob, jak povznést duši pomocí čichového smyslu.

Vůně vždy obohacuje o vzácné ingredience – poezii, představivost a nápaditost. Pro francouzský dům vytváří kreace popírající tradiční schémata, současně však zakořeněné v historii parfémářství a umění tohoto oboru. Styl Cartier vyjadřuje po vzoru jeho šperkařské tvorby skrze nadčasovost a originalitu.

Laboratoř Mathilde Laurent je místem, které poskytuje volnost představivosti. Jedinečný prostor působí současně na více smyslů a propojuje všechny umělecké disciplíny, od tvorby parfémů, přes street art a fotografii až po hudbu. Vzbuzuje pocit, že se vše točí kolem vůní.

Jedná se o zcela nový přístup k parfémářství překračující dosavadní hranice. Tato „krytá terasa“ s výhledem na střechu kostela Madeleine slouží na meditaci a také pěstování rostlin, z jejichž částí se připravuje výluh do teplých nápojů připomínajících samotné parfémy.

Parfémy spjaté s přírodou. Svazky rostlin ponořené do horké vody vypadají, že jsou určené k destilování, ale nakonec se po douškách vychutnávají z kádinek v experimentálním prostoru Laborabar, kde dochází ke kreativním setkáním. Tento čichový zážitek nám připomíná, že parfémářství nebylo vždy uměním na globální úrovni, a v určitých dobách se dokonce praktikovalo uprostřed zahrad, dalo by se říct, že šlo o řemeslo vysoké přírody.

Laboratoř se nachází stejně jako typické pařížské byty pod střechou. Představuje osobní prostor Mathilde Laurent, který zařídila nábytkem s organickými tvary: stolem, pohovkou, pracovní deskou, růžově čalouněnými židlemi a sedáky. Hned u vstupu ztvárňuje její fantazii a kreativitu plastika nosu jakoby vycházející z omítky. Jedná se o odlitek ze sbírky helénského umění pařížského Muzea dekorativních umění.

Ať už jde o slavnou větu od Edmonda Roudnitsky, že „Dobrý parfém je ten, který vás šokuje,“ vepsanou fixem na rám okna, nebo všudypřítomné rostliny, jež našly pomyslný azyl v nálevkách: všechno je směsí přírody a chemie.

Více z rubriky Kosmetika

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.