Sociální sítě
Nahoru

Za středomořskou kuchyní do Hliněné bašty

Dlouholeté zkušenosti a mimořádně poctivá práce šéfkuchaře Hynka Vávry udělaly z Hliněné bašty jeden z majáků tuzemské gastronomie.

Vyhlášená průhonická restaurace se navíc může pochlubit parádní středomořskou atmosférou, i když má svou prostornou terasu přilepenou pouze k malému rybníčku. A středomořská kuchyně je již tradičně hlavní doménou letního menu.

Na jaké speciality se můžete těšit? Pro horké dny bude připravena studená polévka gazpacho, která doplní jarní hit v podobě lahodného chřestového krému.

Z čerstvého chřestu se připravuje také risotto, jedničkou mezi předkrmy však zůstávají fantastické pečené krevety s chilli a mangem. Milovníci salátů mohou vsadit na čočkový salát s marinovanou okurkou a tuňákem či na salát z čočky Beluga s lososem.

Bohatá je také nabídka hlavních pokrmů, v níž nechybí klasické italské evergreeny, jako třeba linguine s mušlemi a bílým vínem, tagliatelle s hovězí svíčkovou, sušenými tomaty a pecorinem či skvostná pasta fregola sarda. To jsou malé těstovinové kuličky původem ze Sardinie.

Hlavním hitem Hliněné bašty zůstávají samozřejmě mořské ryby, ať už mořský vlk, pražma, mořský ďas, losos, tuňák či treska. K nim se podává jednoduchá příloha ve formě opečené zeleniny, hráškových lusků či batátového pyré.

A nesmíme zapomenout ani na maso. V obědové nabídce bude zařazena pljeskavica a čevabčiči, naopak spíše na večer je připravena bohatá nabídka steaků z argentinského a amerického hovězího, podávaných s pepřovou či koňakovou omáčkou nebo s pikantní wasabi majonézou.

Labužníci a gurmeti mohou požádat o upečení vybraného humra z akvária či ochutnat další novinku v podobě malých grilovaných humřích ocásků servírovaných s limetkovou majonézou a domácí bagetou. A sladká tečka na závěr? Zláká vás křehká tartaletka s yuzu krémem?

Více z rubriky Gastro

  • Řemeslná Bean to bar čokoláda od Herůfků z Moravy

    Na vysoké škole ekonomické viděla Jitka svou budoucnost v bance nebo účetní firmě. Všechno ale změnila svatební cesta na Havaj. Dnes...

    Marek Zelený24.1.2023
  • Jaro volá po návštěvě hlavního města

    Na jarní Praze je něco čarovného. Nejen, že se venku konečně otepluje, od dubna otevírají brány všechny památky, kvůli kterým stojí...

    Jan Pešek23.1.2023
  • Babičky specialita

    Vyhlášená restaurace na okraji Prahy Babiččina zahrada je ikonickým místem, kam se sjíždějí lidé z širokého okolí, aby si užili prvotřídní...

    Marek Zelený23.1.2023
  • Islandský rybí večer

    Večer ve znamení islandských chutí se uskuteční 31.1.2023 od 18:00 v restauraci PRU58. Hosté se mohou těšit na degustaci a informace...

    Marek Zelený19.1.2023
  • Limitovaná edice Absolut Spirit of Togetherness

    Absolut představuje novinku ze své každoroční limitované edice lahví. Sběratelský kousek Absolut Spirit of Togetherness se svým proplétaným vzhledem je oslavou...

    Jan Pešek17.1.2023
  • Nové tasting menu v restauraci La Veranda

    Restaurace La Veranda již dvacet let vítá hosty z celého světa. Česká klientela se opakovaně vrací a přiváží s sebou své...

    Marek Zelený17.1.2023
  • Valentýn v kubánském stylu

    La Bodeguita del Medio je restaurace, bar a klub, kde to žije. Kubánský styl je zřejmý na první pohled i ochutnání....

    Jan Pešek13.1.2023
  • Hody v Babiččině zahradě

    V restauraci Babiččina zahrada se něco začátkem února chystá. Kdo tuší zabijačku, tak má pravdu. Hody vypuknou 3.2.2023 a skončí 5.2.2023...

    Marek Zelený11.1.2023
  • Nová restaurace Talíř na Václavském náměstí

    Česká hotelová síť PYTLOUN HOTELS, která poskytuje služby již od roku 2003 a v současné době provozuje čtrnáct designových, tradičních i...

    Jan Pešek10.1.2023
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.