Sociální sítě
Nahoru

Hormony už vás nerozhodí

Výkyvy nálad, zhoršená kvalita pleti, přibírání na váze nebo naopak nekontrolovatelné hubnutí, neustálá únava… Častou příčinou těchto obtíží je hormonální nerovnováha.

Nastává jednoduše tehdy, když má naše tělo určitých hormonů více, nebo naopak méně, než by mělo. Například estrogen: pokud ho naše tělo produkuje nadbytek, máme větší chuť k jídlu, což se brzy projeví na obvodu břicha a boků. Snížená hladina zase vede k bolestem hlavy, snížení libida a nepravidelné menstruaci. Zde je na místě zařadit do jídelníčku soju, oříšky a semínka, v nichž se nacházejí fytoestrogeny.

Co (ne)dělat pro své hormony?

Hladina hormonů se nejvýrazněji mění v náročných obdobích ženy – během dospívání a s příchodem první menstruace, v těhotenství, při kojení, a nakonec také s příchodem klimakteria. Ve všech fázích hraje velkou roli míra a kvalita spánku, stres, stravování, špatné návyky, ale i dědičnost a užívání léků. Účinným přírodním pomocníkem, který si poradí s většinou negativních příznaků, je jihoamerická maca peruánská. Kromě toho má také blahodárný vliv na paměť a soustředění.

Maca peruánská, Curapil, 60 tobolek/299 Kč, curapil.cz

Nepřekračujte doporučenou dávku

Často si myslíme, že když je něco tělu prospěšné, čím více si toho vezmeme, tím lépe. To je samozřejmě omyl, který nás v nejlepším případě bude stát jen zbytečně vyhodíme peníze, v horším však poškozené zdraví. Česká značka Curapil nabízí kvalitně zpracovanou macu v tobolkách a doporučuje užívat dvě až tři denně. Ne víc. Maca není náhradou pestré stravy a není vhodná pro děti do tří let, těhotné a kojící matky.

Více z rubriky Průvodce českou kosmetikou