Sociální sítě
Nahoru

Řemeslná Bean to bar čokoláda od Herůfků z Moravy

Na vysoké škole ekonomické viděla Jitka svou budoucnost v bance nebo účetní firmě. Všechno ale změnila svatební cesta na Havaj. Dnes jsou manželé Herůfkovi výrobci exkluzivních lanýžů a vysoce kvalitních čokolád ušlechtilých, živých chutí. Jak jednou okusíte bílou bio čokoládu s malinami, 70% tmavou s kampotským pepřem nebo chlebem, už nezapomenete. Budete se vracet.

Portfolio čokolád Herůfek

Kouzlení na Havaji

Jitka a Michal cestovali čtyři týdny po havajských ostrovech, spali pod stanem a seznamovali se s místními lidmi. Zážitky jim nepřinášelo jen moře a vyhlášené pláže, ale také kuchyně, hlavně ručně dělané cookies a čokoládové pralinky.

Ty Jitku zaujaly natolik, že se hned po návratu domů pustila do přípravy svých prvních čokoládových lanýžů. Náplň do nich vyráběla metodou pokus omyl a na žulové desce, kterou dostala od kamaráda, se učila ručně temperovat čokoládu. Začátky byly samozřejmě krušné, ale nakonec se čokoláda přece jen krásně leskla a náplň byla tak lahodná, že každý, kdo ochutnal, hned sahal po dalším kousku.

Jitka Herůfková na svatební cestě ve známé prodejně Honolulu Cookies na Havaji.

Touha dělat věci trošku jinak pak vedla k tomu, že Jitka začala vyrábět svůj vlastní druh lanýže – kombinaci pralinek a klasických čokoládových lanýžů neboli truffles. Během posledního roku na vysoké už byla zkušenou cukrářkou, zřídila si provozovnu, oběhala všechnu potřebnou administrativu a pustila se do největšího dobrodružství svého života.

První úspěchy

Na Dni otevřených sklepů ve Velkých Bílovicích prodala na jaře 2013 všech 300 vyrobených lanýžů, které se v průběhu roku staly hitem. Objednávek bylo tolik, že na víkendové směny musela pravidelně nastupovat celá rodina. Ruční výroba je pracná, náplň (tzv. ganache) se musí nejprve řádně navážit a poté ručně obalit ve správně připravené čokoládě.

První kakaové boby z Belize od Patricka Waltera, který Herůfkovým vrátil chuť pokračovat.

Rok 2014 odstartoval dynamicky, hned 1. ledna brzy ráno se narodil syn Matěj. Teprve teď začal pořádný kolotoč. „Od samého začátku podnikání jsme pro výrobu volili vysoce kvalitní suroviny, ať už to byl třtinový cukr, vysokoprocentní smetana, kakao nebo skořice,“ vysvětluje Michal. „Používali jsme belgické Single Origin couverture čokolády, které neobsahovaly sojový lecitin, vanilku ani žádné rostlinné tuky, a pořád jsme hledali způsoby, jak udělat naše lanýže ještě chutnější a kvalitnější. A tak nás napadlo, že dalším krokem by měla být vlastní čokoláda – pustili jsme se tak do složitého procesu výroby čokolády!”

Mletí kakaových bobů v melanžéru.

A neúspěchy

„První boby, které jsme nakoupili, k nám přicestovaly z amsterdamského skladu. Byly sice bio, ale jejich kvalita příšerná. Jako začátečníci jsme nevěděli, že jsme pořídili boby nechvalně známé odrůdy CCN-51, které byly navíc špatně zfermentované, tudíž jsme nakonec museli skoro čtvrtinu pytle vyhodit,“ pokračuje Michal.

V létě roku 2015 přišla taková krize, že to chtěli vzdát. I když se snažili, co mohli, ani jedna várka čokolády nedopadla podle jejich představ. Říkali si, že než prodávat něco, o čem nejsou hluboce přesvědčeni, raději skončí. S tímto pocitem se vydali na návštěvu do malé čokoládovny Choco Del Sol v Německu. Uvítal je tam Patrick Walter, tak milý a srdečný, že v nich tu vášeň pro výrobu čokolády dokázal znovu vzkřísit.

Sazenice kakaovníku.

Čokoládová mise

„Patrick nám představil kakaové boby z Belize, do kterých jsme se již při prvním zakousnutí zamilovali. Mimo jiné jsme se dozvěděli, jaký je rozdíl mezi kvalitními a konvenčními boby. Kromě dvou pytlů z Belize od farmáře Luciana Sho jsme si domů odvezli také jasnou představu o tom, jak a proč vlastně chceme čokoládu vyrábět. A po prvních vzorcích čokolády z Belize už to byla jízda,“ vypráví dál Michal.

Michal Herůfek a farmář Martin Coc na farmě v Belize.

Ve společnosti HERUFEK s.r.o. zapracovali na designu obalů s ilustrátorem Lukášem, členem kritikou vysoce oceňovaného dua Tomski & Polanski. S grafikou pomáhal i bratranec, takže rodinný podnik se rozjel po všech stránkách. Cílem se stalo ukázat Čechům zvyklým na Milku, jak chutná pravá čokoláda, a jaké chuťové rozdíly přinášejí boby z různých oblastí původu.

V roce 2017 Herůfkovi získali na Academy of Chocolate v Londýně bronzovou medaili za 70% čokoládu z Belize. Zákazníků přibývalo, na výplatní listinu přibyla zaměstnankyně Slávka a do rodiny druhý syn Max. Potvrdilo se, že hodnoty jako transparentnost, trvalá udržitelnost a slušnost k zákazníkům a farmářům přinášejí spolu s přátelským pracovním prostředím v manufaktuře profit, radost a štěstí…

Prodejna v obci Čejč, kde sídlí i výrobna čokolády manželů Herůfkových.

Podpora farmářů a zdravé krajiny

Pro Herůfkovy je důležité znát své pěstitele osobně. Navštěvují je proto v Dominikánské republice a v Belize, nechají si od nich vše vysvětlit a na vlastní oči se přesvědčí o podmínkách pěstování. Pravda je taková, že každým nákupem čokolády Herůfek přispívá spotřebitel k zachování biodiverzity v zemích, kde se kakao pěstuje, a každým nákupem dává práci místním lidem, kteří se starají o kakaovníky dlouhodobě udržitelným způsobem a nenechají svou půdu napospas monokulturám typu palmy olejné.

Není to lehká cesta, o to víc člověka potěší, když se o ni zákazníci zajímají.

Stavte se

Herůfkovi pořádají zážitkové exkurze, kde se kromě sladké a voňavé ochutnávky dozvíte okaždodenním životě farmářů, o cenách bobů, jejich cestě z farmy až do manufaktury a samozřejmě také o jejich zpracování do výsledné podoby jedné tabulky čokolády.

Herůfkovi jsou sympatičtí, nesmírně pracovití, skromní a poctiví lidé, kteří se v co nejvyšší možné míře snaží používat i lokální suroviny od českých výrobců a farmářů.

Více z rubriky Gastro

  • Klepítkový večer v Pru58

    17.10.2023 od 18:15 se uskuteční jedinečná degustační večeře, kde hlavní slovo budou mít klepítka. Kdo by čekal klasický krabí večer je...

    Marek Zelený2.10.2023
  • Francouzské pekařství PAUL oslaví Mezinárodní den kávy netradiční specialitou

    Mezinárodní den kávy je oslavou lahodně hořkého nápoje, bez kterého si většina z nás nedokáže nebo spíš nechce svůj den ani...

    Marek Zelený1.10.2023
  • Červený hrnec plný dobrot

    Restaurace Babiččina zahrada je už od léta desetiletá. Krásný věk, to bezpochyby. Spokojení zákazníci se vracejí a noví přibývají. Neustále větší...

    Marek Zelený27.9.2023
  • Není káva jako káva. Vyznáte se ve výběru?

    Šálek kávy je neodmyslitelnou součástí každodenní rutiny milionu lidí na světě. Mezi její největší konzumenty patří Evropané, podle průzkumu vypije alespoň...

    Marek Zelený27.9.2023
  • Domácí pasta na terase

    Terasa U Prince disponuje jedním z 15. nejkrásnějších výhledů na celém světě. Pražský klenot na Staroměstském náměstí prolíná historii s novodobou...

    Marek Zelený26.9.2023
  • Věnečky Janeček: Podzim s vůní pražených oříšků

    Cukrářský boutique Věnečky Janeček v pražské Pštrossově ulici zůstává věrný svému zaměření na jeden konkrétní dezert, věneček. Ten nabízí v mini...

    Marek Zelený25.9.2023
  • Virtuální restaurace ožije během října

    Nový projekt známého restauratéra Yurije Kolesnika je tady. Dvacetiletá La Veranda, milovaná Babiččina zahrada a tapasové The Bistro vítá dalšího člena...

    Marek Zelený25.9.2023
  • Nové šampaňské Champagne H.Blin na českém trhu

    Bublinky, šumivá dokonalost ve sklence, která zpestří obyčejný den a podtrhne každou oslavu. Na český trh přichází nová značka Champagne H.Blin...

    Marek Zelený25.9.2023
  • Babí léto v Hliněné Baště

    Každé roční období přináší návštěvníkům průhonické restaurace Hliněná Bašta jinak chuťově zabarvené dobroty. Proto netřeba „smutnit“, že léto tak rychle uteklo,...

    Marek Zelený21.9.2023
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.