Sociální sítě
Nahoru

Zaklínač: Kultovní knižní fenomén, který si získal srdce mnoha čtenářů

Knižní série Zaklínač patří mezi fantasy literaturu, která si získala popularitu mezi čtenáři po celém světě. Knihy jsou tak oblíbené, že podle nich vznikla počítačová hra i seriál. Otevírá se vám rozmanitý fascinující svět, ve kterém na vás čekají jedinečné příběhy.

Série fantasy knih

Zaklínač knihy jsou zasazeny do světa plného magie, různých stvoření a monster, ale i politických intrik. Hlavním hrdinou knih je Geralt z Rivie, zaklínač s jedinečnými schopnostmi a neobyčejným osudem. Příběh je rozložen do několika knih, součástí jsou navíc i povídky, které vám přiblíží zaklínačský svět. V tom se prolínají různé postavy, kultury a magické bytosti. Těšit se můžete na epický příběh plný napětí, emocí, ale i filozofických otázek.

Andrzej Sapkowski – mistr moderní fantasy

Andrzej Sapkowski je polský spisovatel narozený v roce 1948. Dříve se věnoval zahraničnímu obchodu, později se však začal věnovat psaní povídek a brzy se stal v Polsku velmi populárním autorem. Později si získal oblibu i v řadě dalších zemí.

Jeho díla jsou známá svým temným a realistickým podáním fantasy světa. Kromě magie zde nechybí ani morální dilemata a politické konflikty. Sapkowskiho styl psaní obsahuje mnoho dialogů, typický humor a ironii – příběhy tak mají nezaměnitelnou atmosféru.

Fenomén fantasy literatury

Série Zaklínače je jedním z nejvýznamnějších fenoménů fantasy literatury. Získala si velké množství fanoušků, a to nejen díky knihám, ale i hrám a seriálu. Příběh si vás získá – vyniká silnými postavami a napínavým příběhem, okouzlující je zejména komplexní zpracování světa, kde hrdinové nejsou jen černobílí, ale bojují s vlastními démony a morálními dilematy. Dílo tak přesahuje běžný fantasy žánr.

Tato série otevřela cestu mnoha dalším autorům a rozšířila zájem o tento žánr. Sapkowskiho dílo ovlivnilo fantasy literaturu, přispělo k vytvoření nových standardů a přineslo svěží přístup k fantasy žánru.

Zaklínačské knihy

Série se skládá ze sedmi knih, mnohdy je k ní však přiřazována ještě osmá kniha, která s tímto světem souvisí.

  • Poslední přání – jde o první knihu, která vás uvede do světa Zaklínače. Obsahuje řadu povídek, ve kterých se setkáte s hlavním hrdinou Geraltem a blíže ho pozná
  • Meč osudu – druhá sbírka povídek, které jsou opět zaměřeny na osud Geralta. Také se zde poprvé setkáte s Ciri, která je později v příběhu významnou postavou.
  • Krev elfů – ačkoli jde o třetí knihu série, ve skutečnosti je to první kniha, která začíná Zaklínačskou ságu. Začíná pořádně spletitý příběh Geralta a Ciri.
  • Čas opovržení – ve čtvrté knize se napětí stupňuje, na hlavní postavy čeká spousta nebezpečí a nové výzvy. Příběh nabírá na intenzitě.
  • est ohněm – v této knize pokračuje napínavé dobrodružství, které vás pohltí.
  • Věž vlaštovky – šestá kniha přináší kromě spousta akce i rozuzlení některých zápletek a přiblíží vám jednotlivé příběhové linie, které gradují.
  • Paní jezera – poslední kniha ságy přináší závěr dobrodružství Ciri a Geralta. Příběh je v podstatě uzavřen.

Kromě toho existuje ještě jedna kniha, kterou lze k tomuto příběhu přiradit. Jde o Bouřkovou sezónuděj této knihy se ale odehrává ještě před prvními událostmi s Geraltem. Přečíst byste si ji však měli až po dokončení hlavní série, obsahuje totiž odkazy na události a postavy, které se objevují později v příběhu.

Závěr

Zaklínač a Bouřková sezóna jsou neodmyslitelnou součástí moderní fantasy literatury. Díky svému temnému a realistickému podání, zajímavým postavám a propracovanému světu se staly symbolem tohoto žánru. Andrzej Sapkowski, mistr moderní fantasy, svým talentem a příběhy překročil hranice literatury a vytvořil fenomén, který si získal fanoušky fantasy a zanechal trvalý dojem v mnoha nadšencích této série.

Zdroj obrázku: Ju_see / Stock.adobe.com

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky PR články

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.