Sociální sítě
Nahoru

Legendární Slovenská Strela jako model i stavebnice v měřítku H0

Od své první jízdy v roce 1936 přiváděla Strela v úžas mnoho cestujících i fanoušků železniční dopravy a stala se „hvězdou trati“ číslo jedna. Nyní si ji můžete pořídit jako stavebnici nebo model v měřítku 1:87. Obě varianty představil tradiční český výrobce precizních sběratelských modelů KADEN.

Legendární vlak Tatra T68 Slovenská Strela se vrací v plné parádě, nyní v podobě stavebnice či modelu, obojí o rozměrech 300 x 46 x 38 mm.

Ve své době šlo o nejrychlejší spoj Praha – Bratislava, který kdy po této trase jezdil. Z české metropole dorazil do té slovenské už za 4 h 50 min, včetně všech zastávek. Právě svojí rychlostí si vůz, nazvaný M 190, vysloužil přízvisko Slovenská Strela.

Červenou rekordmanku na trati můžete mít nyní i vy, dokonce máte možnost si ji sami sestavit. Stavebnice se skládá z šedesáti kusů. V balení najdete podrobný návod, jak na to, a sadu obtisků na závěrečné polepení. Všechny kousky jsou ručně vyráběny v České republice. To platí i o hotovém a kompletně nalakovaném modelu, který je rovněž k mání. Pokud tedy nepatříte mezi zapálené modeláře, můžete si model pořídit jakbysmet. Stavebnici i model najdete spolu s detailním popisem na stránkách www.kaden.cz.

Kdybyste si chtěli skutečnou Slovenskou Strelu prohlédnout naživo, můžete tak učinit v Muzeu nákladních automobilů Tatra v Kopřivnici. Ze dvou vozů, jež brázdily české železnice, se dnešních dní dožila jen jedna. Poté, co byla za minulého režimu odstavena, se její stav zhoršil, díky opravám a restaurátorským pracím se ale vrátila do původního stavu.

Více z rubriky Decor

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.