Sociální sítě
Nahoru

Zakladatel kolumbijského rumu La Hechicera poprvé v Praze

Milovníci rumu měli začátkem října možnost vydat se na výjimečnou cestu do světa výroby prvotřídního kolumbijského rumu La Hechicera pod vedením samotného spoluzakladatele značky. Miguel Riascos, třetí z generace výrobců rumu, navštívil Českou republiku a v pražském Liquid Office baru nabídl neobvyklou mistrovskou lekci, na které hosty seznámil se strhující historií společnosti a jejím portfoliem. Prvotřídní rumy s nekompromisním důrazem na kvalitu a chuť, La Hechicera [la ečisera] oslavuje fascinující kulturu, historii i svůdnou krásu Kolumbie.

Ačkoliv byla značka La Hechicera založena Miguelem Riascem, jeho sestrou Laurou a rodinnou přítelkyní Martamariou Carrillo až v roce 2012, rodinný příběh cesty k rumu započal již v 90. letech minulého století. Původní podnikání rodiny Riascos se zaměřovalo na pěstování banánů, ale politické okolnosti přiměly Miguelova otce prozkoumat nové obchodní příležitosti.

Můj otec byl milovníkem zábavy, tance a dobrého pití, byl to velký vtipálek s hlubokými karibskými kořeny. To mu jako hlavě rodiny usnadnilo rozhodnutí přejít od zemědělství k rumu,“ popsal v úvodu mistrovské lekce svého otce Miguel Riascos, který si posluchače okamžitě získal svým entusiasmem a srdečností. Domovem rumu La Hechicera je Casa Santana Ron y Licores ve městě Barranquilla na karibském pobřeží Kolumbie, kde je rum míchán a zraje pod vedením kubánských mistrů.

La Hechicera je španělský výraz pro čarodějku, kouzelnici. Proč si za vypravěčku svého příběhu vybrali právě ženský element vysvětlil Miguel následovně: „Čarodějka jednoduše a přesně vyjadřuje vše, co si spojujeme s Kolumbií. V přepočtu na svoji velikost je nejrozmanitější a nejúrodnější zemí světa a jednoznačně je vnímána jako ženské pohlaví. Její jedinečné podnebí je ovlivněno karibským pobřežím na severu, Tichým oceánem na západě a Andami vystupujícími z jihu. Všechny tyto proměnné dávají vzniknout zemi, která dokáže vytvořit a udržovat milion různých ekosystémů zcela endemických pouze pro Kolumbii.“

Ilustracemi bohaté kolumbijské fauny a flory, jemně vystupujícími na pozadí svůdně tmavé tekutiny, je pokryta i každá z láhví rumu La Hechicera. Signaturní nepřehlédnutelná modrá pečeť je ozdobena kudlankou nábožnou, jež je Kolumbijci považována za elegantní krásný hmyz s ohnivou ženskou povahou a tvoří ústřední motiv loga společnosti.

Aby mohli ocenit proces výroby, vývoj chutí a složitost míchání velmi odlišného chuťového profilu každého destilátu, který je potřebný pro finální směs, měli hosté nachystaných několik vzorků k ochutnání – od neutrálního destilátu s obsahem alkoholu 96 % až po finální rumy z portfolia La Hechicera. V České republice je pod zastoupením Jan Becher Pernod Ricard k dostání La Hechicera Reserva Familiar zrající v sudech po bourbonu a edice La Hechicera Serie Experimental No. 2 Banana Infused infuzovaná banány a zrající v sudech z amerického bílého dubu. Rum je stařený v malých várkách a vyráběný podle tradičních metod, díky nimž je velmi jemný, vybalancovaný a stoprocentně bez přidaného cukru.

La Hechicera Reserva Familiar zraje v sudech po bourbonu, má tmavě mahagonovou barvu s červenými odlesky a vyznačuje se komplexními hlubokými dřevitými tóny. Opojnou vůni karamelu a pomerančové kůry následuje výrazná chuť s tóny tabáku, pražené kávy a koření, jako je chilli, černý pepř a skořice. Závěr na patře je příjemný a hladký.

Edice La Hechicera Serie Experimental No. 2 Banana Infused zraje v sudech z amerického bílého dubu a je infuzovaná vydatným množstvím dužiny z organicky vypěstovaných, fair-trade a non-GMO banánů sušených na slunci. Jantarově zbarvený rum má karamelově banánové aroma s tóny tropického pralesního listí, vanilky a sušeného ovoce. Jemná chuť v sobě nese náznaky koření, pomerančového konfitu, slaného karamelu a marcipánu, než přejde ve smyslně dubový závěr s minerálním dozvukem.

Více z rubriky Bary

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.